Ajankohtaista suoratoistopalveluissa: Hyvän mielen elokuvia koko perheelle

Paddington 2. Kuva © 2017 STUDIOCANAL S.A.S.
Kun maailman tapahtumat kuormittavat mieltä, on hyvä rauhoittua välillä voimaa antavien tarinoiden pariin.

Jotkut meistä kaipaavat poikkeustilanteissa kevyttä ja turvallista viihdettä tai perusteellisen sukelluksen fantasiamaailmaan. Toiset taas simuloivat reippaasti kielteisiä tunteita ja käyvät läpi äärimmäisiäkin uhkakuvia fiktion avulla. Dystopia- ja katastrofielokuvat ovat suosittuja lajityyppejä.

Hyvän mielen elokuva (engl. feel-good movie) voi tuoda aitoa iloa katsojalleen. Feelgood-elokuvaa voi toki käyttää todellisuuspaon keinona, mutta huolella valittu fiktio tai dokumentti merkitsee myös mielenterveydestä huolehtimista. Sopiva elokuva tarjoaa mielelle hengähdyshetken ja siinä sivussa parhaimmillaan myös uutta intoa ja energiaa.

 

Hyvän mielen elokuvat eivät ole automaattisesti sisällötöntä hömppää

Optimismi ja onnellinen loppu kestitsevät etenkin pientä katsojaa sielunravinnolla vaikeistakin aiheista ammentavassa elokuvassa. Voidaan puhua myös lohtuleffoista (engl. comfort movies), joiden pariin palaamme aina uudelleen kun sitä tarvitsemme. Lohtua ja turvaa voivat tuoda tutut, rakkaat elokuvat sisällöstä tai tyylilajista riippumatta.

Niin feelgood-elokuvat kuin lohtuleffatkin ovat yksilöllisiä makuasioita. Siitä huolimatta kokosimme yhteen muutamia yleisimpien suoratoistopalvelujen valikoimista löytyviä hyvän mielen elokuvia kodeissa nautittaviksi. Linkeistä pääset lukemaan elokuvista lisää Media-avaimessa tai Common Sense Media -palvelussa.

Sing (2016). Kuva: Finnkino Oy.

Areena:

Riemukkaan värikäs rosvokatras pitää perheen puolia eikä turhia pingota Siri Kolun lastenkirjaan perustuvassa elokuvassa Me Rosvolat. Hömpstadin kaupungissa seikkailevat Vinski ja tämän puhuva harakkaystävä Vinsentti 1970-luvulla valmistuneessa 40-minuuttisessa Vinski ja Vinsentti -elokuvassa.

Netflix:

Studio Ghiblin tuotanto on Netflixin katalogin aarre. Legendaarisen japanilaisstudion animaatioelokuvista lempeimpiä, pienillekin katsojille sopivia ovat mm. Naapurini Totoro ja Kikin lähettipalvelu.

Paddington 2 on täydellinen esimerkki lämminhenkisestä perhe-elokuvasta, joka on kepeä ja hauska, mutta salaa myös viisas. Oivaltavaa, sanatonta komediaa tarjoaa mainio Late Lammas -elokuva.

Kreikan kesäisiin maisemiin kuljettavat romanttiset musikaalikomediat Mamma Mia! ja Mamma Mia! Here We Go Again. Kevyttä lomatunnelmaa kaipaaville lapsiperheille sopivat farssit Mr. Bean lomailee ja Lasse autolomalla.

Fantasiamaailmoja kaipaavalle sopii Neil Gaimanin samannimiseen romaaniin perustuva, vinha Tähtisumua tai Taru sormusten herrasta -saagan eeppinen päätösosa Kuninkaan paluu.

Viaplay:

Sing 

Näin koulutat lohikäärmeesi 1, 2 ja 3 

Huippujengi Himalajalla 

Maija Poppasen paluu

The Grinch 

Luppalaakson suuri juustoralli 

Trolls 

Itse ilkimys 1, 2 ja 3

C More:

Paddington 2

Kaksin karkuteillä

Mamma Mia! Here We Go Again 

Ready Player One

 © Koulukino 2024