Media-avain testaa: Harry Potter Studio Tour, Lontoo

Värikkäällä Viistokujalla perheet pääsevät tutustumaan velhomaailman myyntitykkeihin.
Kuva: Helinä Laajalahti
Lontoon kupeeseen Leavesdenin elokuvastudioille on rakennettu Harry Pottereiden ystäville elämys, jossa pääsee tutustumaan Harry Potter -elokuvien maailmaan aidoissa lavasteissa ja kuvausympäristössä.

Media-avain kävi tutustumassa Warner Brosin järjestämään Harry Potter Studio Touriin, joka sijaitsee Leavesdenin elokuvastudiolla noin puolen tunnin matkan päässä Lontoon keskustasta. Studiokierroksella pääsee tutustumaan Harry Potter -elokuviin ja niiden tuotantoon sekä käytännössä kävelemään keskelle elokuvaa ja sen lavasteita.

Studio on valtava kokonaisuus, jota pääsee kiertelemään itsenäisesti. Aikaa saa helposti kulumaan useamman tunnin, mutta sekä alku- ja loppupäässä että kierroksen puolivälissä on kahvilaravintola, joissa voi tankata koko perheelle lisää energiaa.

The Making of Harry Potter -kierros on todella suosittu turistikohde, joten pääsyliput on ostettava etukäteen. Lipussa on mainittu oma sisäänpääsyaika, millä rajoitetaan vierailijoiden määrää.

Kierroksella astutaan Harry Potter -elokuvien maailmaan

Kierros alkaa kävelyllä halki Tylypahkan suuren salin, jonka katossa leijuvat taikakynttilät. Myös esimerkiksi Irvetan pankissa, Kielletyssä metsässä, Viistokujalla ja Tylypahkan pikajunassa on mahdollista kävellä aitojen lavasteiden keskellä.

Yksityiskohtia on nähtävillä valtavan paljon, ja tietoa niin Potter-maailmasta kuin yleisesti elokuvien teosta on tarjolla kaikenikäisille. Kierroksen varrella voi myös päästä itse leikkimään taikamaailmaan ja otattaa itsestään kuvan vaikkapa luudalla lentämässä.

Kuva: Helinä Laajalahti

Miten Harry Potter Studio Tour huomioi lapset ja perheet?

Arvioimme Harry Potter Studio Tourin käytettävyyttä ja turvallisuutta lapsen näkökulmasta Euroopan komission POSCON-suosituksia soveltaen. Testaajina toimivat Media-avaimen avustaja, toimittaja Helinä Laajalahti sekä kaksi aikuista ja kaksi 13-vuotiasta lasta.

  • Onko kierros mietitty ja markkinoitu tietyn ikäisille? Harry Potter Studio Tour on erittäin kattavasti mietitty soveltuvaksi kaikenikäisille, mutta kohderyhmänä on yli 10-vuotiaat, joille Harry Potter -maailma on jo tuttu elokuvista ja/tai kirjoista. Nuoremmille vieraille tarjolla on kierroksen aikana kerättäviä tehtäviä, varttuneemmille taas runsaasti tietoa esimerkiksi elokuvan teosta. Harry Potter -elokuvien lumoon on helppo uppoutua.
  • Miten hyvin eri-ikäiset lapset on huomioitu? Kierrosta ei ole tarkoitettu taaperoikäisille, mutta se soveltuu erinomaisesti lapsille alakouluiästä ylöspäin. Kierrokselle pääsee kuitenkin myös lastenrattaiden kanssa, ja mahdollisesti pelottava Kielletty metsä jättimäisine hämähäkkeineen on mahdollista kiertää sinne menemättä. Osallistavaa tehtävää on niin alakouluikäisille kuin teineillekin, eikä aikuisiakaan kielletä osallistumasta.
  • Miten lapset on huomioitu käytettävyydessä? Studiolla pääsee liikkumaan helposti lastenrattaiden ja pyörätuolin kanssa. Studio on valtavan kokoinen, mutta kierros kulkee vain yhteen suuntaan, joten reitiltä ei voi juuri eksyä. Tila on kuitenkin suuri; itsenäisesti liikkuvien lasten kanssa kannattaakin sopia yhteisistä liikkumissäännöistä ja esimerkiksi siitä, että seuraavaan osioon siirrytään aina yhdessä. Erittäin avuliasta, englantia puhuvaa henkilökuntaa on tarjolla kierroksen varrella. Mahdolliset pelottavat kohdat voi kiertää. Ravintoloissa on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja kaikenikäisille, ja suuressa Harry Potter -teemaisessa kaupassa voi vierailla joko ennen kierrosta tai sen jälkeen. Kieli on kaikkialla englanti.
  • Onko palveluntarjoaja luotettava ja ovatko ikärajat selkeästi näkyvillä? Warner Bros on yksi maailman suurimpia elokuvastudioita ja siksi palveluntarjoajana luotettava. Vierailijoiden laukut tarkistetaan ovella täysi-ikäisiltä, eikä vaarallisten esineiden tuonti studiolle ole sallittua. Harry Potter Studio Tour soveltuu kaikenikäisille, eikä siellä ole ikärajoja. Alle 16-vuotiailla lapsilla pitää kuitenkin olla mukana aikuinen. Elokuvien lavasteissa kulkeminen on turvallista, ja ainoastaan Kielletty metsä on pimeytensä ja kauhuelementtiensä vuoksi erotettu niin, että sinne ei ole pakko mennä. Varsinaista ikärajaa ei kuitenkaan ole, joten vastuu kuuluu lapsen mukana kulkevalle aikuiselle.
  • Onko sisällöstä saatavilla riittävästi ennakkotietoa? Kyllä. Kierroksen sisältöön voi tutustua kattavasti kuvien avulla palveluntarjoajan verkkosivulla. Studiolla vietettyä aikaa ei sisäänpääsyn jälkeen ole rajattu, mutta vierailuun kannattaa varata aikaa muutama tunti.
  • Onko tiloissa mainontaa ja markkinointia? Harry Potter Studio Tour on kokonaisuudessaan Harry Potter- ja Ihmeotukset-elokuvien ja -oheismateriaalien markkinointia. Studion aulatiloissa on jättimäinen kauppa, jossa myydään muun muassa taikasauvoja, Tylypahkan väreissä olevia vaatteita ja pehmoleluja. Myös kierroksen puolivälissä on oheistavaroiden kauppa.
  • Annetaanko perheille eväitä elämyksen käsittelyyn? Kyllä. Palvelu tukee perheen yhteistä kokemusta ja elämyksen käsittelyä. Erillisissä osioissa on tarjolla englanninkielisiä esittelytekstejä, koko perhe voi yhdessä etsiä kierroksen varrelle piilotettuja esineitä ja osallistua palveluntarjoajan järjestämiin tehtäviin.

Kuva: Helinä Laajalahti

Harry Potter Studio Tour oli elämys kaikille ryhmämme jäsenille, sillä rakastettujen elokuvien maailman taika vangitsi meistä jokaisen. Jokainen huokasi ihastuksesta, kun ovet Tylypahkan suureen saliin avautuivat – tunne oli kuin olisi astunut oikeasti sisälle Tylypahkaan.

Harry Potter -fanituksen lisäksi kierros antaa runsain mitoin mielenkiintoista tietoa siitä, mitä elokuvien tekeminen on ja mitä kaikkea kulissien takana tapahtuu. Elokuvan tekniikka avautuu aivan uudenlaisella tavalla, kun pääsee kävelemään kaiken keskelle.

Vierailu studiolla oli sukupolvet yhdistävä kokemus, josta riitti puhumista ja hienoiksi valokuviksi tallennettuja muistoja pitkäksi aikaa jälkeenpäin.© Koulukino 2024