Miksi Ryhmä Hau on televisiossa kaikille sallittu, mutta elokuvateatterissa ikäraja on 7? 

Ryhmä Hau: Mahtielokuva (2023) © 2023 Paramount Pictures
Ryhmä Hau: Mahtielokuvan ikäraja puhuttaa.

Suositussa Ryhmä Hau -animaatiosarjassa joukko reippaita koiranpentuja ja ihmispoika Riku ratkovat pulmia ja auttavat pulaan joutuneita yhteistyön ja teknologian avulla.  

Nickleodeonin tuottama televisiosarja on lapsentasoinen ja maltillisen vauhdikas, joten sen ikäraja on Suomessa S eli kaikenikäisille sallittu, vaikka pelastuspartio joutuu seikkailuillaan joskus jännittäviinkin tilanteisiin.  

Ryhmä Hau –elokuvien ikäraja saattaa siksi yllättää lapsiperheet. Ryhmä Hau –elokuva (2021) ja uusi Ryhmä Hau: Mahtipennut (2023) ovat saaneet kuvaohjelmaluokittelussa ikärajaksi 7. Kuvaohjelmalain mukaan ikärajaan voi soveltaa ikäjoustoa, jonka perusteella myös 4—6-vuotiaat voivat katsoa elokuvan tutun aikuisen seurassa. Ikäjoustoa ei kuitenkaan kannata soveltaa automaattisesti, vaan jokaisesta elokuvasta kannattaa ottaa mahdollisimman paljon selvää etukäteen ja harkita tilannetta oman lapsen herkkyyden kannalta.  

 

Eron televisiosarjan ja elokuvan välillä voi huomata jo trailerista 

Ryhmä Hau: Mahtielokuva on hengeltään samanlainen kuin televisiosarja. Niin ystävää kuin vierasta autetaan energisesti tiiminä ja erilaisia oivalluksia hyödyntäen. Elokuvan kerronta ja rytmi ovat kuitenkin selvästi intensiivisempiä. Voimakkaammat kuvat, äänet ja tilanteet korostuvat entisestään isolla valkokankaalla. 

Elokuva alkaa kohtauksella, jossa romuttamon omistajat teljetään toimistoonsa ja romuttamo syttyy tuleen. Myöhemmin elokuvan toiminnallisessa kliimaksissa eräs pennuista ottaa hengenvaarallisen riskin pelastaakseen Jännälän valtavalta, liekehtivältä meteoriitilta. Tarinassa nähdään räjähdyksiä, taistelukohtauksia ja hätääntyneitä ihmisiä. Täpärän pelastuksen tuo tietenkin aina neuvokas ja reipas Ryhmä Hau.   

Vastaavia tilanteita voisi hyvin nähdä myös Ryhmä Hau -sarjassa, mutta nimenomaan elokuvassa audiovisuaalinen kerronta on monin paikoin lähempänä supersankarielokuvia kuin Pikku Kakkosta: kuvakulmat ovat jyrkempiä, leikkaukset nopeampia ja kamera liikkuvampi. Ryhmä Hauta televisiosta seuranneet voivat huomata eron jo elokuvan trailerista. Myös elokuvan ääniraita on televisiosarjaa voimakkaampi. Joillekin lapsille juuri tämä voi tarjota riemukkaan elämyksen ikäjoustonkin puitteissa, kun taas herkälle lapselle sama vyörytys voi olla liikaa.   

Mahtielokuvassa käsitellään lapsentasoisesti myös vaikeita tunteita ja kokemuksia kuten hylätyksi tulemista, epävarmuutta ja pettymystä. On luonnollista, että lapsi eläytyy ja reagoi elokuvan herättämiin tunteisiin. Aikuinen voi tukea lapsen turvallisuudentunnetta suhtautumalla itse levollisesti sekä valkokankaan tapahtumiin että lapsen reaktioihin. 

Ryhmä Hau: Mahtielokuva (2023) © 2023 Paramount Pictures

Ikärajat perustuvat luokittelukriteeristöön 

Suomessa ikärajan voi antaa tehtävään koulutettu ja hyväksytty kuvaohjelmaluokittelija, ja luokittelupäätös perustuu luokittelukriteeristöön. Ikärajojen tarkoituksena on suojella lapsia mahdollisesti haitallisilta sisällöiltä mutta samalla välttää rajoittamasta turhaan. 

Ikärajaluokittelun kriteeristön mukaan Ryhmä Hau -elokuvan sisältö täyttää seuraavat luokittelukriteerit:  

  • Ahdistus (31): “Lievää ahdistusta aiheuttavaa sisältöä: Melko lieviä ja lyhytkestoisia kauhuelementtejä, pientä pelottavuutta tai jännittävyyttä tai väkivallan uhkaa esimerkiksi animaatiossa tai fantasiassa (hirviöhahmoja, muodonmuutoksia, synkähköä visuaalista kuvastoa, lyhytkestoisia takaa-ajoja tai kohtalaisia äänitehosteita).”  
  • Ahdistus (32): “Lievää ahdistusta aiheuttavaa sisältöä: Lasten universaaleja pelkoja käsitteleviä kuvauksia (esimerkiksi yksin jääminen, vanhemmista eroon joutuminen, pimeä, eksyminen tai läheisen menettäminen).”  
  • Väkivalta (12): “Lievää väkivaltaa: Epärealistista tai komediallista tai animaatiossa tai slapstick-komediassa esitettyä yliampuvaa tai vähäistä väkivaltaa.”

Kaiken kaikkiaan Ryhmä Hau: Mahtielokuva on kerronnaltaan, sisällöltään ja intensiteetiltään hyvin tyypillinen ikärajan 7 lastenanimaatio – aivan kuten Ryhmä Hau -sarja on tyypillinen ikärajan S lastenohjelma.

Edellisen Ryhmä Hau –elokuvan ikäraja 7 tarkistettiin yleisöpalautteen perusteella. Ikärajoja valvovan KAVIn mukaan “elokuvan ahdistusta aiheuttavat elementit ovat melko lieviä, mutta niitä on läpi elokuvan runsaasti”. Lisäksi “elokuvan tekninen toteutus on selkeästi kehittyneempää ja vaikuttavuudeltaan voimakkaampaa kuin Ryhmä Hau –sarjassa”. Koko perustelun voi lukea ikärajatietokannasta. 

Miksi ikäraja nousee?  

Ryhmä Hau ei ole ainoa tapaus, jossa formaatin vaihdos televisiosta valkokankaalle lisää kierroksia kuin ohimennen. Esimerkiksi Postimies Pate ja Late Lammas ovat osa ilmiötä.   

Nousevalle ikärajalle on tyypillisesti kaksi syytä. Joskus elokuvantekijät luovat elokuvan niille, jotka ovat kasvaneet sarjan parissa. Silloin elokuvan kohderyhmä on automaattisesti päässyt jo hieman varttumaan. Animaatiosarjana Postimies Pate on turvallista ja herttaista tarinointia pikkukylän arkisista pulmista. Dramaattisimpia käänteitä ovat kovat tuulenpuuskat ja ojaan juuttuneet lehmät. Postimies Pate -elokuvassa (2014) kierroksia on lisätty sekä kuvakerronnan että tarinan tasolla.  

Postimies Paten apuri Jessi-kissa kokee elokuvassa (oik.) muodonmuutoksen.

Postimies Pate -elokuvan ikäraja on kuitenkin sama S kuin sarjan – nähtävästi pelottavien ja jännittävien elementtien lyhytkestoisuuden ansiosta.   

Monenikäisiin uppoava Late Lammas on sarjana ikärajaltaan S mutta elokuvasovituksina 7. Ensimmäisen Late Lammas -elokuvan (2015) kohdalla asia herätti hämmästystä katsojissa, ja elokuvan luokittelu tarkistettiin yleisöpalautteen perusteella. Ikäraja ei kuitenkaan muuttunut. Elokuva huipentuu kohtaukseen, jossa Late tovereineen roikkuu sortuvassa mökissä jyrkänteen reunalla samalla kun tarinan pahis yrittää työntää hätääntynyttä eläinlaumaa rotkoon. Tilanne on kieltämättä intensiivinen eikä ratkea aivan hetkessä. Ikärajan uudelleenluokittelun perusteluissa todetaan, että elokuvassa on “pientä pelottavuutta ja uhkaa” ja että kyseessä on “rajatapaus (S-7)”.  

Herkästi sallitusta seitsemään nouseva ikäraja liittyy Suomen kuvaohjelmalain kriteeristöön mutta myös elokuvakulttuuriin. Pitkä, kertova elokuva eroaa televisiokerronnan lainalaisuuksista. Jo kestonsa puolesta pitkä elokuva usein vaatii eri tavalla jännitteitä ja laajempia tarinallisia kaaria. Vai miltä kuulostaisi puolitoistatuntiseksi venytetty Ryhmä Hau -sarjan jakso?  

 

Heli Metsätähti / Koulukinon Media-avain© Koulukino 2024