‹ Takaisin

Ryhmä Hau: Mahtielokuva

4-6
7-9
10-12
13-15
hyvää vuorovaikutustaonnistumisen kokemuksiatoimivaa yhteistyötä

Elokuvan synopsis

Kun maaginen meteoriitti iskeytyy Jännälään, se antaa Ryhmä Haun pennuille supervoimat, jotka muuttavat ne MAHTIPENNUIKSI! Ryhmän pienimmälle jäsenelle, Kajalle, uudet voimat ovat toteen käynyt unelma. Asiat ottavat kuitenkin ikävän käänteen, kun pentujen arkkivihollinen, Hanttinen, vapautuu vankilasta ja lyöttäytyy yhteen hullun tiedemiehen kanssa. Kaksikon aikeena on varastaa supervoimat itselleen. Jännälän kohtalon ollessa vaakalaudalla Mahtipentujen on pysäytettävä viholliskaksikko ennen kuin on liian myöhäistä. Ja Kajan on opittava, että kaikkein pieninkin pentu voi saada aikaan suuria. (Lähde: Finnkino)

Tietoa kasvattajalle

Tuttu pentupoppoo viilettää jälleen valkokankaalle, kun Ryhmä Hau -sarjasta tutut hahmot ratkovat kinkkisiä tilanteita yhteistyön merkeissä ja kunkin vahvuuksia hyödyntäen.

Elokuvassa tunnelma ja tapahtumat ovat selvästi vauhdikkaampia ja intensiivisempiä kuin televisiosarjassa. Elokuvassa liikutaan moneen otteeseen toimintaelokuvamaisissa, melko uhkaavissakin tunnelmissa, joista ei puutu melskettä, räjähdyksiä ja piinavia tilanteita (joista kuitenkin selvitään). Elokuvassa sivutaan myös kodin menettämisen ja kiusaamisen teemoja. Ulkoavaruuden ihmeet tuovat elokuvaan lisäksi scifielementtejä.

Mahtielokuva on erityistä herkkua Kajan ystäville: Ryhmä Haun pennuista pienin seikkailee paitsi ilmojen teillä, myös koko elokuvan keskiössä. Monet tarinan käänteet käsitellään Kajan epävarmuuksien ja toisten jalkoihin jäämisen näkökulmista. Samalla paljastuu myös, miten Kaja alun perin liittyi osaksi pentupoppoota. Toinen keskeinen juonikulku rakentuu edellisessä Ryhmä Hau -elokuvassa  (2021) esitellyn mäyräkoiranpentu Lillin ympärille, joka joutuu odottamaan pitkään oman supervoimansa selviämistä.

Elokuvan loppuhuipennuksessa yksi pennuista ylittää itsensä mahtipontisessa, jännittävässä ja pennun henkeäkin uhkaavassa kohtauksessa. Pennun puolesta ei kuitenkaan tarvitse pelätä kovin pitkään, sillä rohkea riskinotto tuottaa toivotun tuloksen. Pentujen vastavoimana nähdään tuttu, koiria vihaava pormestari Hanttinen sekä vallanhimoinen mutta hahmona yhdentekevä tieteentekijä Viktoria. Erot myönteisten ja ilkeiden hahmojen välillä ovat selkeät.

Ryhmä Hau: Mahtielokuva on täynnä sarjasta tuttuja elementtejä, mutta isommalla vaihteella, joka voi olla pienimmille katsojille paikoin voimakasta, jännittävää tai pelottavaakin. Ikärajan 7 lisäksi perheen pienimpien kannalta on hyvä huomioida myös, että elokuvan kesto (90 minuuttia).

Huom! Ennen elokuvan alkua esitetään Dora ja ihmeelliset olennot –lyhytelokuva, jonka kesto on noin 5 minuuttia. Lyhytelokuvassa televisiosta tuttu seikkailija Dora kutsuu katsojat mukaan jahtaamaan Velmu-kettua.

Keskustelun tueksi

  • Mikä oli elokuvan jännittävin tai hauskin kohta?
  • Muistatko, mikä oli kunkin mahtipennun oma supervoima? Minkä pentujen supervoimista sinä haluaisit itsellesi?
  • Keksikää itsellenne omat supervoimat! (Vinkki: supervoimat vahvistivat sellaisia ominaisuuksia tai taitoja, joita pennuilla muutenkin oli.) Millaista yhteistyötä supervoimanne voisivat tehdä?
  • Elokuvassa Ryhmä Haun jäsenet jakoivat supervoimakristalleja tarpeen mukaan. Milloin jonkin arvokkaan asian jakaminen on mielestäsi helppoa, milloin vaikeaa? Miksi?
  • Itsensä ylittämisen teema on tärkeä Ryhmä Haun tarinoissa ja myös Mahtielokuvassa. Millä keinoilla voi onnistua aluksi mahdottomalta tuntuvasta tehtävästä? Oletko joskus itse ollut jännittävässä tilanteessa, josta selvisit?
  • Elokuvan pääpahis, Viktoria Vaara paljastaa todellisen lopuksi luontonsa. Olisiko Viktorian hahmon tarina voinut päättyä jollain toisella, myönteisemmällä tavalla?
  • Missä tilanteissa elokuvan hahmot kokivat pettymyksen tunteita? Mistä ne johtuivat ja miten niistä päästiin eteenpäin? Pohtikaa yhdessä, mitkä ovat omia keinojanne käsitellä pettymyksiä.
  • Elokuvan toimittajahahmo Sam raportoi Jännälän tapahtumista persoonalliseen tapaansa. Eräässä kohtauksessa hänellä oli myös suora viesti elokuviin tulleille vanhemmille. Muistatteko, mitä toimittaja sanoi? Pohtikaa, millainen merkitys oheistuotteilla on toisaalta elokuvan tekijöille ja toisaalta lapsille tai huoltajille. Millaisissa tuotteissa Ryhmä Haun pennut näkyvät? Onko teillä Ryhmä Hau -tuotteita? Miksi tai miksi ei? Vinkki! Tutustu Media-avaimen artikkeliin: “Kaupallisestakin elokuvasta saa nauttia – opeta lapsi ymmärtämään mainoksia”
Kirjoittaja: Rauna / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Ryhmä Hau: Mahtielokuva

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Ryhmä Hau: Mahtielokuva

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024