Media-avain testaa: SF Kids Play on suoratoistopalvelu lapsille

Kuva: SF Film Finland
Vaikka lapset käyttävät digitaalista mediaa usein näppärästi, he tarvitsevat aikuista oppaaksi viimeistään sisältöjen käsittelemisessä ja pelisääntöjen omaksumisessa. Digiarjessa on kuitenkin monia tilanteita, joissa lapsi voi viettää kotvasen vaikkapa tabletin parissa itsenäisesti.

Lapset käyttävät usein laitteita ja palveluita, joita ei ole räätälöity heidän tarpeisiinsa. Vanhempien älypuhelimissa ilmaissovellukset voivat tarjota ostoja ja ponnahdusikkunat tukkia näkymän. YouTubessa törkeästi dubatut lastenohjelmat, pornoistuneet musiikkivideot ja kauhuelokuvaklipit löytyvät yhtä helposti kuin Minecraft-pelivideot, klassikkopiirretyt ja meikkitutoriaalitkin.

Tuore EU-tutkimus “Young Children and digital technology” kehottaa raportissaan sisältöteollisuutta luomaan palveluita, jotka on suunniteltu varta vasten lapsille. Samaa asiaa ajaa Euroopan komission POSCON-verkosto, joka peräänkuuluttaa käytettävyyttä, luotettavuutta, turvallisuutta ja selkeää kohderyhmää.

Pohjoismainen elokuvayhtiö Svensk Filmindustri on avannut lastenohjelmapalvelun, joka on suunniteltu suoraan lasten käyttöön. Media-avain testasi SF Kids Play -palvelua tutkimusraportin ja Poscon-verkoston suositusten pohjalta. Turvallisuutta tuovat tutut sisällöt ja helppokäyttöinen, suljettu palvelu, josta ei helposti eksy muualle. Lapsi löytää palvelusta nopeasti omat suosikkinsa, mutta vanhemman kannattaa ilman muuta käyttää hetki palvelun asetuksiin ja tarjontaan tutustumiseen.

  • Palvelun kohderyhmä on selkeästi määritelty: Kyllä. Palvelussa on mahdollista rajata ohjelmat lapsen iän mukaan (0-3 vuotta, 4-6 vuotta ja 7-10 vuotta).
  • Kohderyhmä on huomioitu palvelun käytettävyydessä: Kyllä. Pienenkin lapsen on helppo navigoida yksinkertaisessa ja visuaalisesti rakennetussa palvelussa. Vanhemmille on tehty oma näkymänsä, jonka kautta on mahdollista esimerkiksi asettaa lapsen katselulle aikaraja, jonka täytyttyä palvelu sulkeutuu automaattisesti.
  • Palveluntarjoaja on luotettava ja näkyvästi esillä: Kyllä. Palvelun verkkosivuilta löytyy helposti tietoa palveluntarjoajasta (tosin vielä toistaiseksi ainoastaan ruotsiksi). Myös asiakaspalvelu on helposti tavoitettavissa.
  • Palvelun sisältö on turvallista: SF Kids Playn ohjelmissa seikkailevat kirjoista, televisiosta ja lastenelokuvista tutut hahmot kuten Palomies Sami ja Pipsa Possu. Osan ohjelmista, esimerkiksi Melukylän lapset ja Mikko Mallikkaan, vanhemmat saattavat muistaa jo omasta lapsuudestaan.
  • Palvelu ja sisältö ovat houkuttelevia: Kyllä. Ks. edellinen kohta
  • Ponnahdusikkunoita käytetään johdonmukaisesti ja selkeästi: Palvelussa ei käytetä lainkaan ponnahdusikkunoita.
  • Tietoturvallisuudesta ja yksityisyyden suojasta huolehditaan: Palveluun rekisteröidytään aikuisen sähköpostiosoitteella. Maksulliseen palveluun rekisteröitymiseen tarvitaan myös luottokortti.
  • Ikärajat ja muut sisällön soveltuvuuteen liittyvät asiat on merkitty selkeästi: Ei. Ohjelmia voi rajata lapsen iän mukaan, ja lähes kaikki palvelun lastenohjelmat ja elokuvat ovat ikärajaltaan S eli kaikille sallittuja, mutta palvelusta löytyy myös muutamia K7-elokuvia kuten Mahtuuko luudalle mukaan ja Sammyn suuri seikkailu.

Media-avaimen toimituslastenelokuvatlastenohjelmatsovelluksetsuoratoistotestasimmevod

WhatsApp


© Koulukino 2024