10+1 ympäristöelokuvaa perheille

Kuva elokuvasta Wall-E (2008)
Elokuvalla on voima muuttaa tapaa, jolla katsomme maailmaa. Media-avain keräsi tärppejä ympäristöystävällisistä elokuvista eri-ikäisille.

Ympäristöteemaa käsittelevät elokuvat luontodokumenteista eläinanimaatioihin voivat innostaa esimerkiksi arvostamaan luontoa, herätellä tarkistamaan asenteita tai kannustaa toimimaan aktiivisesti ympäristön hyväksi.

4—6-vuotiaat

Turilas ja Jäärä (Suomi 2001)
Ystävykset Jäärä ja Turilas löytävät luonnosta ihmisten hylkäämiä esineitä, joille he kehittelevät uusia käyttötarkoituksia – eli kierrättävät tehokkaasti, kuten turilaat ja jäärät tekevät. Ötökkäanimaation tarinoissa korostuu yhteisöllisyyden merkitys sekä toisten ja luonnon huomioon ottaminen.
Katso traileri
Tutustu Koulukinon oppimateriaaliin

Ponyo rantakalliolla (Japani 2008)
Saastuvan meren uumenissa asuu kultakalaprinsessa Ponyo, joka tahtoo olla ihminen. Luonnonmullistukset alkavat, kun Ponyo astuu kuivalle maalle ja järkyttää maapallon tasapainoa: suurta myrskyä seuraa tulva, ja kambrikauden kalat uivat veden peittämillä kaduilla. Japanilaisanimaatio kuvaa taianomaisesti merenalaista maailmaa ja luonnon kunnioitusta.
Katso traileri
Tutustu Koulukinon oppimateriaaliin

7—9-vuotiaat

Salainen valtakunta (Yhdysvallat 2013)
Teinityttö M. K. muuttuu taian voimasta sudenkorennon kokoiseksi ja tempautuu mukaan metsässä käytävään taisteluun luonnon tasapainosta.
Katso traileri

Ella ja kaverit (Suomi 2012)
Reippaan Ellan ja hänen luokkatovereidensa koulu aiotaan purkaa formularadan tieltä. Sillä aikaa kun aikuiset sekoilevat, lapset tarttuvat toimeen pelastaakseen koulunsa ja kotinsa.
Katso traileri
Ella ja kaverit Media-avaimessa
Tutustu Koulukinon oppimateriaaliin

10—12-vuotiaat

Pom Poko (Japani 1994)
Kauhakuormaaja murskaa supikoirien kerhotalon, kun metsästä aletaan kahmia alueita uuden lähiön rakentamista varten. Riehakkaat, vallattomat, muotoaan muuttavat supikoirat ryhtyvät taisteluun elintilansa puolesta.
Katso traileri
Tutustu Koulukinon oppimateriaaliin

Suden arvoitus (Suomi 2006)
Lapin luonto näyttäytyy kauniina, uljaana ja mystisenä seikkailuelokuvassa, jossa Salla ja Matias, 12-vuotiaat ystävykset, pelastavat kaksi orpoa sudenpentua salametsästäjien käsistä.
Katso traileri
Tutustu Koulukinon oppimateriaaliin

13—15-vuotiaat

WALL-E (Yhdysvallat 2008)
Vuonna 2805 maapallo on hukkunut roskiin ja saasteisiin. Maata asuttaa vain siivousrobotti Wall-E – ihmiset on evakuoitu täysin automatisoidulle avaruusasemalle. Eräänä päivänä kaikki muuttuu, kun Wall-E löytää joutomaalta elävän kasvin.
Katso traileri

Tomorrow – kohti parempaa huomista (Ranska 2015)
Ilmastonmuutoksesta kertova dokumentti ei revittele ympäristökatastrofeilla, vaan korostaa yksilöiden ja yhteisöjen mahdollisuuksia vaikuttaa myönteisesti ympäristöön. Elokuva tulee teattereihin toukokuussa 2016.
Katso traileri

Koko perheelle

Järven tarina (Suomi 2016)
Lumoava luontodokumentti vie katsojat veden pinnan alle, jääonkaloihin, majavien rakennustyömaille ja sammakoiden painia seuraamaan.
Katso traileri

Katastrofin aineksia (Suomi 2008)
Hauska dokumentti öljydieetille ryhtyvästä suomalaisperheestä johdattaa tarkastelemaan myös oman perheen elämäntyyliä ja kulutustottumuksia.
Katso traileri
Tutustu Koulukinon oppimateriaaliin

 

Bonus:
Luontoa voidaan suojella myös elokuvan tuotantovaiheessa. Minisankarit – Ruohonjuuritasolla (Ranska/Belgia 2014, kuvassa) on yhdistelmä dokumentaarista luontokuvaa ja animaatiohahmoja. Elokuvan kuvauksissa pyrittiin noudattamaan ekologisesti kestäviä periaatteita ja hyödynnettiin muun muassa luonnonvaloa, paikallista luontoa ja hiilijalanjälkilaskureita.
Katso traileri
Tutustu Koulukinon oppimateriaaliin

Media-avaimen toimitus© Koulukino 2024