Miksi Ryhmä Hau -elokuvan ikäraja on 7?

Ryhmä Hau -elokuva. Kuva: Paramount Pictures, Courtesy of Spin Master.
Uuden Ryhmä Hau -elokuvan ikäraja saattaa yllättää lapsiperheet.

Suositussa Ryhmä Hau -animaatiosarjassa joukko reippaita koiranpentuja ja ihmispoika Riku ratkovat pulmia ja auttavat pulaan joutuneita yhteistyön ja teknologian avulla. 

Nickleodeonin tuottama sarja on lapsentasoinen ja maltillisen vauhdikas, joten sen ikäraja on Suomessa S eli kaikenikäisille sallittu, vaikka pelastuspartio joutuu seikkailuillaan jännittäviinkin tilanteisiin. 

Uuden Ryhmä Hau -elokuvan ikäraja 7 saattaa siis yllättää lapsiperheet. Kuvaohjelmalain mukaan ikärajaan voi soveltaa ikäjoustoa, mikä tarkoittaa, että myös 4-6-vuotiaat voivat katsoa elokuvan tutun aikuisen seurassa. Ikäjoustoa ei kuitenkaan kannata soveltaa automaattisesti, vaan elokuvasta kannattaa ottaa mahdollisimman paljon selvää etukäteen ja harkita tilannetta oman lapsen herkkyyden kannalta. 

 

Ikäraja perustuu luokittelukriteeristöön

Ryhmä Hau -elokuva on hengeltään samanlainen kuin televisiosarja. Niin ystävää kuin vierasta autetaan energisesti tiiminä ja erilaisia oivalluksia hyödyntäen. Kerronta on kuitenkin selvästi sarjaa intensiivisempää, mikä korostuu entisestään isolla valkokankaalla. Ryhmä Hauta televisiosta seuranneet voivat huomata eron jo elokuvan trailerista. 

Elokuva alkaa kohtauksella, jossa suuri säiliörekka uhkaa suistua alas korkealta sillalta. Myöhemmin elokuvan toiminnallisessa kliimaksissa Riku pitää kiinni henkirievustaan sortuvassa pilvenpiirtäjässä. Tarinassa nähdään myös tulipaloja, räjähdyksiä ja jokeen uppoavia autoja matkustajineen. Täpärän pelastuksen tuo tietenkin aina neuvokas ja reipas Ryhmä Hau.  

Vastaavia tilanteita voisi hyvin nähdä myös Ryhmä Hau -sarjassa, mutta elokuvan audiovisuaalinen kerronta on monin paikoin lähempänä supersankarielokuvia kuin Pikku Kakkosta: kuvakulmat ovat jyrkempiä, leikkaukset nopeampia ja kamera liikkuvampi. Myös elokuvan ääniraita on televisiosarjaa voimakkaampi. Joillekin lapsille juuri tämä voi tarjota riemukkaan elämyksen ikäjoustonkin puitteissa, kun taas herkälle lapselle sama vyörytys voi olla liikaa.  

Elokuvassa käsitellään lempeästi myös vaikeita tunteita ja kokemuksia kuten hylätyksi tulemista, epävarmuutta ja häpeää. On luonnollista, että lapsi eläytyy ja reagoi elokuvan herättämiin tunteisiin. Aikuinen voi tukea lapsen turvallisuudentunnetta suhtautumalla itse levollisesti sekä valkokankaan tapahtumiin että lapsen reaktioihin.

Ikärajaluokittelun kriteeristön mukaan Ryhmä Hau -elokuvan sisältö täyttää seuraavat luokittelukriteerit: 

  • Ahdistus (31): “Lievää ahdistusta aiheuttavaa sisältöä: Melko lieviä ja lyhytkestoisia kauhuelementtejä, pientä pelottavuutta tai jännittävyyttä tai väkivallan uhkaa esimerkiksi animaatiossa tai fantasiassa (hirviöhahmoja, muodonmuutoksia, synkähköä visuaalista kuvastoa, lyhytkestoisia takaa-ajoja tai kohtalaisia äänitehosteita).” 
  • Ahdistus (32): “Lievää ahdistusta aiheuttavaa sisältöä: Lasten universaaleja pelkoja käsitteleviä kuvauksia (esimerkiksi yksin jääminen, vanhemmista eroon joutuminen, pimeä, eksyminen tai läheisen menettäminen).” 

Kaiken kaikkiaan Ryhmä Hau -elokuva on kerronnaltaan, sisällöltään ja intensiteetiltään hyvin tyypillinen ikärajan 7 lastenanimaatio – aivan kuten Ryhmä Hau -sarja on tyypillinen ikärajan S lastenohjelma. 

 

Miksi ikäraja nousee? 

Ryhmä Hau ei ole ainoa tapaus, jossa formaatin vaihdos televisiosta valkokankaalle lisää kierroksia kuin ohimennen. Esimerkiksi Postimies Pate ja Late Lammas ovat osa ilmiötä.  

Tälle on tyypillisesti kaksi syytä. Joskus elokuvantekijät luovat elokuvan niille, jotka ovat kasvaneet sarjan parissa. Silloin elokuvan kohderyhmä on automaattisesti päässyt jo hieman varttumaan. Animaatiosarjana Postimies Pate on turvallista ja herttaista tarinointia pikkukylän arkisista pulmista. Dramaattisimpia käänteitä ovat kovat tuulenpuuskat ja ojaan juuttuneet lehmät. Postimies Pate -elokuvassa (2014) kierroksia on lisätty sekä kuvakerronnan että tarinan tasolla. 

Postimies Paten apuri Jessi-kissa kokee elokuvassa (oik.) muodonmuutoksen.

Postimies Pate -elokuvan ikäraja on kuitenkin sama S kuin sarjan – nähtävästi pelottavien ja jännittävien elementtien lyhytkestoisuuden ansiosta.  

Monenikäisiin uppoava Late Lammas on sarjana ikärajaltaan S mutta elokuvasovituksina 7. Ensimmäisen Late Lammas -elokuvan (2015) kohdalla asia herätti hämmästystä katsojissa, ja elokuva uudelleenluokiteltiin yleisöpalautteen perusteella. Ikäraja ei kuitenkaan muuttunut. Elokuva huipentuu kohtaukseen, jossa Late tovereineen roikkuu sortuvassa mökissä jyrkänteen reunalla samalla kun tarinan pahis yrittää työntää hätääntynyttä eläinlaumaa rotkoon. Tilanne on kieltämättä intensiivinen eikä ratkea aivan hetkessä. Ikärajan uudelleenluokittelun perusteluissa todetaan, että elokuvassa on “pientä pelottavuutta ja uhkaa” ja että kyseessä on “rajatapaus (S-7)”. 

Herkästi sallitusta seitsemään nouseva ikäraja liittyy Suomen kuvaohjelmalain kriteeristöön mutta myös elokuvakulttuuriin. Pitkä, kertova elokuva eroaa televisiokerronnan lainalaisuuksista. Jo kestonsa puolesta pitkä elokuva usein vaatii eri tavalla jännitteitä ja laajempia tarinallisia kaaria. Vai miltä kuulostaisi puolitoistatuntiseksi venytetty Ryhmä Hau -sarjan jakso? © Koulukino 2024