Taru sormusten herrasta - Opas perheille
Tolkienin (1892—1973) kirjoittamiin Hobitti– ja Taru sormusten herrasta -fantasiaromaaneihin pohjautuvat elokuvat ovat eeppisiä, sotaisia ja toiminnallisia seikkailuelokuvia. Vuosina 2001—2022 Tolkienin tarinoihin pohjautuvia elokuvia on julkaistu kaikkiaan kuusi sekä viimeisimpänä Amazon Prime Videossa alkanut tv-sarja.
Peter Jacksonin vuosina 2001-2003 ohjaamat Taru sormusten herrasta -elokuvat aloittivat Tolkien-tarinoiden voittokulun valkokankailla. Niitä seurasi niin ikään Jacksonin ohjaama, Taru sormusten herrasta -trilogian esiosana toimiva Hobitti-elokuvien trilogia vuosina 2012-2014, ja lopulta vuonna 2022 julkaistu, Patrick McKayn ja John D. Paynen luoma tv-sarja Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset, joka sijoittuu aikaan tuhansia vuosia ennen varsinaisen Sormustarun tapahtumia.
Eeppinen fantasiaseikkailu sisältää kauhuelementtejä ja sotakuvastoa
Sekä elokuvat että tv-sarja ovat sotaisaa, väkivaltaista ja toiminnallista, paikoin myös kauhuelementtejä sisältävää fantasiaseikkailua, jossa ystävyydellä, urheudella ja keskinäisellä yhteistyöllä on vahva merkitys. Kaikissa tarinoissa keskeisenä teemana on hyvän ja pahan taistelu, mutta yksittäisten hahmojen kohdalla mustavalkoisen hyvyyden ja pahuuden välillä on myös harmaan sävyjä.
Taru sormusten herrasta -elokuvat saivat elokuvateattereissa ikärajakseen 12 sisältämänsä väkivallan ja ahdistuksen vuoksi. Niiden dvd/blu-ray-julkaisun aikaan tarjolle tuli myös pidennetyt versiot, joissa samat väkivallan kuvaukset ovat pitkäkestoisempia ja yksityiskohtaisempia ja ikärajaksikin annettiin 16. Hobitti-elokuvien ikäraja on 12 sekä teatteriversioiden että pidennettyjen versioiden osalta. Ne ovat muutenkin helpommin nuoremmille katsojille sopivia kuin synkempisävyiset Taru sormusten herrasta -elokuvat.
Elokuvat ja tv-sarja sijoittuvat kuvitteelliseen Keski-Maan fantasiamaailmaan, jossa ihmisten kanssa rinta rinnan elää haltioita, kääpiöitä, hobitteja ja monia muita mielikuvituksellisia otuksia. Tarinoiden väkivalta on sotaisaa ja paikoin varsin ahdistavaa. Lisäksi mukana on monenlaisia kauhuelementtejä häijyn näköisistä örkeistä jättihämähäkkeihin ja aaveisiin. Keskushahmot joutuvat kokemaan ahdistusta esimerkiksi heille läheisten ihmisten kuollessa sekä tehdessään vaikeita päätöksiä maailman pelastamiseksi. Sankaruuden ohella tarinoissa on mukana lämminhenkistä huumoria ja ystävyyden voimaa.
Taru sormusten herrasta -tarinakokonaisuuteen kuuluvat elokuvat ja tv-sarja julkaisujärjestyksessä:
Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit (The Lord of the Rings: Fellowship of the Ring, 2001)
Peter Jacksonin ohjaaman Sormustrilogian ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 2001 ja se voitti seuraavana keväänä neljä teknistä Oscar-palkintoa. Elokuvassa nuori hobitti Frodo Reppuli (Elijah Wood) lähtee ritarijoukon avustamana vaaralliselle matkalle kohti Mordorin maata, jossa hänen tehtävänään on tuhota taikavoimia sisältävä Valtasormus.
Lue lisää elokuvasta Media-avaimen klassikkoarviossa!
Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia (The Lord of the Rings: The Two Towers, 2002)
Vuonna 2002 julkaistussa jatko-osassa saattue on hajonnut, mutta tehtävä Valtasormuksen tuhoamiseksi jatkuu. Frodon ja Samin on luotettava petolliseen Klonkkuun löytääkseen tien Mordoriin. Sarumanin armeija lähestyy uhkaavasti ja saattueen muut hengissä selvinneet jäsenet valmistautuvat taisteluun Keski-Maan ihmisten ja olentojen rinnalla. Elokuva palkittiin kahdella teknisellä Oscarilla.
Lue lisää elokuvasta Media-avaimen klassikkoarviossa!
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu (The Lord of the Rings: Return of the King, 2003)
Sormustriogian päätösosa julkaistiin vuonna 2003 ja se palkittiin peräti 11 Oscar-palkinnolla, mukaan lukien parhaan elokuvan ja parhaan ohjauksen palkinnoilla. Elokuvassa Frodo ja Sam jatkavat vaarallista matkaansa Klonkun opastamina kohti Tuomiovuoren tulia tuhotakseen Valtasormuksen. Aragorn valmistautuu perimäänsä kohtaloon johtaessaan joukkojaan kohti Sauronin ylivoimaista armeijaa, jotta Frodo voisi saattaa tehtävänsä päätökseen.
Lue lisää elokuvasta Media-avaimen klassikkoarviossa!
Hobitti – Odottamaton matka (The Hobbit: An Unexpected Journey, 2012)
Uuden trilogian vuonna 2012 aloittanut, edelleen Peter Jacksonin ohjaama Hobitti – Odottamaton matka sijoittuu aikaan noin 60 vuotta ennen Taru sormusten herrasta -elokuvien tarinaa ja kertoo ajasta, jolloin Frodon setänäkin tunnettu Bilbo Reppuli löytää Valtasormuksen. Elokuvassa Bilbo lähtee matkalle kääpiökuningas Thorin Tammikilven ja tämän joukon kanssa tavoitteenaan vapauttaa Ereborin kääpiövaltakunta, jonka lohikäärme Smaug on kauan sitten valloittanut.
Fantasiaelokuvassa nähdään jonkin verran kauhuelementtejä kuten ilkeitä örkkejä, ihmisiä syöviä peikkoja ja pelottavia aaveita. Elokuvan keskeisiä teemoja ovat ystävyys, hyvä yhteistyö, luottamus matkakumppaniin ja kodin samoin kuin kodin ulkopuolisen seikkailun merkitys. Tarinan keskeisissä rooleissa nähdään ainoastaan miespuolisia hahmoja.
Hobitti – Smaugin autioittama maa (The Hobbit: The Desolation of Smaug, 2013)
Bilbon retkikunta jatkaa taivaltaan lohikäärme Smaugin valloittamaa Yksinäistä vuorta ja kääpiövaltakunta Ereboria kohti. Matkalla syntyy uusia kumppanuuksia haltioiden kanssa, mutta matkaa hankaloittavat myös nousevat pimeyden voimat örkkeineen.
Smaugin autiottama maa jatkaa samalla fantasialinjalla kuin edellinenkin elokuva. Siinä taistellaan ilkeän näköisiä örkkejä ja lopulta myös valtavaa lohikäärmettä vastaan, mutta puhuva lohikäärme ei ole kovinkaan pelottava. Elokuva korostaa yhteistyön ja ystävyyden merkitystä yli rajojen, ja muistuttaa, että koko maailmaa uhkaavan pahuuden edessä pelkästään oman edun ajaminen tai oman ryhmän suojeleminen on itsekästä. Tarina opettaa myös, että ahneus ajaa lopulta turmioon.
Hobitti – Viiden armeijan taistelu (The Hobbit: The Battle of the Five Armies, 2014)
Hobitti-trilogian viimeisessä osassa kääpiöt vapauttavat kotimaansa lohikäärme Smaugin kynsistä, mutta samalla kääpiöiden, haltioiden ja ihmisten tulee yhdistää voimansa nousevaa pahuutta vastaan välttääkseen tuhon, johon kytkeytyy koko Keski-Maan tulevaisuus.
Viiden armeijan taistelu sisältää nimensä mukaisesti runsaasti sotaisia ja jännittäviä kohtauksia, joissa kuolee useita tarinalle keskeisiä hahmoja. Pahuuden armeijassa on pelottavan näköisiä hahmoja, ja sankarit joutuvat taistelemaan hengestään ja suojellakseen läheisimpiään. Oikeudenmukaisuus ja lupaustensa pitäminen erottuvat keskeisinä myönteisinä teemoina, minkä lisäksi tarina muistuttaa, ettei maallinen mammona aina tuo onnea, vaan todellinen onni voi löytyä alun perin paljon pienemmältä tuntuvista asioista, kuten lämpimästä kodista ja ystävistä.
Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset (The Lord of the Rings: Rings of Power) (tv-sarja, 2022-)
Vuonna 2022 Amazon Prime Videossa julkaistiin ensimmäinen, kahdeksan jakson mittainen tuotantokausi Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset -sarjasta. Sarja sijoittuu Keski-Maan ajassa Toiseen aikaan eli tuhansia vuosia ennen Hobitti– ja Taru sormusten herrasta -tarinoiden tapahtumia. Sarjassa on kuitenkin mukana muutama elokuvistakin tuttu hahmo, sillä esimerkiksi haltiat saattavat elää tuhansien vuosien ikäisiksi.
Tv-sarjan maailma vastaa paljolti aiemmin elokuvina julkaistujen tarinoiden maailmaa. Sarjassa elokuvista tuttu pahuus alkaa nostaa päätään, ja ensimmäinen kausi päättyy mahtisormusten takomiseen ja Sauronin vallan alkuun.
Sarjan toiminta on varsin sotaisaa, ja se sisältää verisiä ja jännittäviä taisteluita, joissa moni hahmo saa surmansa. Kuoleman läheisyys on läsnä kaiken aikaa, ja vaarassa ovat myös tarinan nuoret hahmot.
Merkittävänä elementtinä tarinaa vie eteenpäin pyrkimys hyvään ja pahan kukistamiseen, mutta myös hyvänä itseään pitävät hahmot tekevät välillä huonoja valintoja. Ystävyys, toisten auttaminen ja pyrkimys yhteistyöhön ovat tarinan keskeisiä voimia. Myös sarjan näyttelijäkaarti on monimuotoinen, ja hahmot pääsevät toimijoiksi sukupuoleen, ikään tai ihonväriin katsomatta.
Keskustelua elokuvista
- Minkä ikäiselle suosittelisit Taru sormusten herrasta -elokuvia? Perustele.
- Tutustu elokuvien taustalla oleviin J.R.R. Tolkienin kirjoihin Hobitti ja Taru sormusten herrasta. Miten elokuvat eroavat alkuperäisestä tarinasta? Mitkä eroavaisuuksista olivat mielestäsi hyviä, mitkä huonoja?
- Vertaile elokuvia keskenään. Ovatko elokuvat samanlaisia? Mitkä eroavaisuuksista ovat mielestäsi hyviä, mitkä huonoja?
- Millaisia ovat tarinoiden keskeiset sankarihahmot kuten vaikkapa Frodo, Sam, Gandalf, Aragorn tai Galadriel? Millaisia luonteenvahvuuksia heillä on? Entäpä millainen on pahan ruhtinas Sauron? Miten Klonkku ja hänen kohtalonsa muuttuvat tarinan edetessä?
- Millaista vuorovaikutusta eri hahmojen välillä on? Millaisia ystävyyssuhteita tarinoissa luodaan ja ylläpidetään? Millaista yhteistyötä niissä tehdään?
- Miten elokuvat käsittelevät hyvän ja pahan olemusta? Onko tarinassa kaikki yksiselitteisen hyvää tai pahaa?
- Miksi tarinoiden hahmokaarti koostuu pääasiassa miespuolisista hahmoista? Miltä tämä sinusta tuntuu? Olisiko naispuolisia hahmoja pitänyt mielestäsi olla mukana enemmän? Mieti, millainen elokuva olisi, jos hahmojen sukupuoli olisikin toinen.
- Millä tavalla katsomasi elokuvan jännittävät elementit vaikuttivat sinuun? Oliko elokuvassa pelottavia aineksia tai aiheita, joita jäit miettimään pitkäksi aikaa elokuvan jälkeen? Entä oliko elokuvissa hauskoja kohtauksia?
Helinä Laajalahti
Kommentti: Taru sormusten herrasta ja ikärajat
Taru sormusten herrasta ei ole lastenkirja, vaikka hyvän ja pahan taistelu sekä kääpiöistä, haltioista ja muista olennoista koostuva hahmokaarti saattaisivat joidenkin mielestä niin vihjata. Englannin kielen professorina toimineen J.R.R. Tolkienin fantasiaeepos kuitenkin kiehtoo kaikenikäisiä. Samoin tekee myös 2000-luvun alussa valmistunut elokuvatrilogia.
Kirjassa pahuutta edustaa kauhistuttava ja vallanhimoinen Sauron, jonka pyrkimyksenä näyttää olevan kaiken hyvän ja kauniin tuhoaminen. Kirjana Taru sormusten herrasta tarjoaakin paikoin kauhuelementtejä, jotka voivat pelottaa mutta myös ihastuttaa. Elokuvaversioissakin on jännitystä ja kammotusta, mutta niissä korostuu ennen kaikkea sotaisa väkivalta.
Sormustrilogian kotiteatterijulkaisun lisämateriaaleissa paneudutaan kaikkiin elokuvanteon osa-alueisiin, käsikirjoitustyö mukaan lukien. Esimerkiksi kirjan lause ”ja he taistelivat kuin miehet” on saattanut elokuvassa kääntyä useiden minuuttien mittaiseksi, yksityiskohtaiseksi taistelukohtaukseksi. Taru sormusten herrasta -elokuvien väkivalta ei pääosin ole tarkoituksellisen raaistavaa. Se on yksityiskohtaisempaa kuin sarjakuvaväkivallasta ammentavat, verettömät supersankariseikkailut, mutta ei kuitenkaan samalla tavalla mässäilevää kuin vaikkapa Game of Thrones -sarjan väkivaltakuvaukset.
Sotaelokuvat voidaan vain harvoin luokitella 12 vuoden ikärajaan sopiviksi, sillä kuoleman uhka ja väkivalta ovat niissä yleensä väistämättä selväpiirteisesti läsnä. Taru sormusten herrasta -trilogia on kuitenkin fantasiaseikkailu, jossa mielikuvituksellisen viitekehyksen ajatellaan ikärajakriteeristön mukaan pehmentävän väkivaltakuvausten vaikutusta.
Kirja ja elokuva ovat taiteen ja kerronnan muotoina erilaisia. Siinä missä kirja voi kutsua lukijaa täydentämään tekstiä mielensisäisillä kuvilla, elokuva voi kutsua katsojaa täydentämään kuvaa rikkailla tulkinnoilla. Elokuvateatterissa elämys voi olla erityisen intensiivinen, kun taas kotona ruudun tapahtumiin voi olla helpompi ottaa etäisyyttä tarvittaessa.
Valtasormuksen tarinassa tapahtumia seurataan lähes yksinomaan hyvien puolelta. Hyvän ja pahan välisen taistelun seuraaminen sankareiden näkökulmasta antaa katsojalle tietynlaista turvaa, vaikka tilanteet käyvät välillä hyvinkin täpäriksi.
Heli Metsätähti, Koulukino
Bonustehtäviä
- Tutustu muihin Hobitista ja Sormustrilogiasta tehtyihin elokuvasovituksiin Kontuwikin avulla. Tiesitkö, että hobittien ja sormuksen vaiheista on tehty niin animaatioita kuin suomalainen televisiosarjakin?
- Tutustu ruotsalaisen Bo Hanssonin musiikialbumiin Sagan om Ringen (Music Inspired by Lord of the Rings) vuodelta 1970.
- Taru sormusten herrasta -tarinoiden kuvituksia ovat tehneet mm. Alan Lee ja John Howe. Heidän töitään on hyödynnetty myös Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogian suunnittelussa. Tutustu heidän kuvituksiinsa!
- Katso J.R.R. Tolkienista kertova elokuva Tolkien (2019).
- Lisää tietoa ja tehtäviä löydät Koulukinon oppimateriaalista elokuvaan Hobitti – Odottamaton matka!
© Koulukino 2024