‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia

4-6
7-9
10-12
13-15
hyvää vuorovaikutustamielikuvitusta rikastuttavaympäristötietoinen

Elokuvan synopsis

Tarina jatkuu seurueen jouduttua erilleen. Frodo ja Sam ovat matkalla kohti Mordoria vaarallisten soitten poikki. He saavat matkalleen apua yllättävältä mutta erittäin epäluotettavalta taholta. Sormus käy yhä raskaammaksi Frodon lähestyessä Sauronin palavaa silmää. Toisaalla Merri ja Pippin ovat joutuneet örkkien vangeiksi ja heitä kuljetetaan kohti Rautapihaa Sarumanin huostaan. Aragorn, Gimli ja Legolas lähtevät hobittien perään. Rohanin ratsastajat, entit ja Gandalf ilmestyvät kuvioihin, ja käydään Helmin syvänteen legendaarinen taistelu. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

Vuonna 2002 julkaistu Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia on toinen osa Peter Jacksonin ohjaamassa, J.R.R. Tolkienin klassikkoromaaniin pohjautuvassa elokuvatrilogiassa. Elokuva palkittiin kahdella teknisellä Oscarilla.

Ensimmäisen elokuvan lopussa saattue hajosi ja hobitit Frodo (Elijah Wood) ja Sam (Sean Astin) jatkoivat matkaa kahdestaan kohti Mordoria. Päästäkseen perille he joutuvat Kahdessa tornissa pyytämään apua epäluotettavalta, sormusta janoavalta Klonkulta (Andy Serkis).

Elokuva jatkaa ensimmäisen elokuvan tyyppisenä, ajoittain erittäin synkkänä ja kauhuelementtejä sisältävänä fantasiaseikkailuna. Kauhuelementtejä edustavat muun muassa suolla upoksissa olevat kuolleet ihmiset, jotka veden alla muuttuvat kammottaviksi aaveiksi.

Tätä synkkyyttä tasapainottaa ensimmäisen elokuvan tapaan lämmin ystävyys ja keskinäinen avunanto, joka korostuu Frodon ja Samin välillä. Elokuvassa myös pohditaan hyvyyden ja pahuuden olemusta Klonkun kaksoisroolin myötä.

Ympäristönsuojeluteema nousee Kahdessa tornissa keskeiseksi. Pahuus pyrkii tuhoamaan kaiken elävän ja vihreän, mitä vastaan nousevat puita suojelevat entit.

Elokuvan lopussa nähdään suuri sota, jossa örkit hyökkäävät ihmisten kimppuun Helmin syvänteen taistelussa. Väkivaltaisessa ja verisessä sodassa kuolee valtava määrä niin ihmisiä kuin haltioitakin. Lisäksi sotaan joutuvat lähtemään kaikki miespuoliset ikään katsomatta – mukaan taisteluun joutuu myös lapsia. Vahvasti patriarkaattisessa yhteiskunnassa naiset jätetään taistelun ulkopuolelle siitäkin huolimatta, että Eowyn (Miranda Otto) sanoo naistenkin osaavan taistella.

Keskustelun tueksi

  • Minkä ikäiselle suosittelisit elokuvaa? Perustele.
  • Millaista vuorovaikutusta eri hahmojen välillä on? Millaista heidän ystävyytensä ja yhteistyönsä on?
  • Kuka on mielestäsi elokuvan todellinen sankari?
  • Miten elokuva käsittelee hyvän ja pahan olemusta? Onko esimerkiksi Klonkku/Smeagol mielestäsi paha hahmo? Entä miksi velho Saruman on kääntynyt pahan puolelle?
  • Mitä elokuva haluaa kertoa ympäristönsuojelusta?
  • Millä tavalla katsomasi elokuvan jännittävät elementit vaikuttivat sinuun? Oliko elokuvassa pelottavia aineksia tai aiheita, mitä jäit miettimään pitkäksi aikaa elokuvan jälkeen?
  • Millaisia erilaisia vahvuuksia tarinan hahmoilla on? Entä heikkouksia?
  • Tutustu elokuvan taustalla olevaan Taru sormusten herrasta -kirjaan. Miten elokuva eroaa alkuperäisestä tarinasta? Mitkä eroavaisuuksista olivat hyviä, mitkä huonoja?
  • Jatka Tolkienin rikkaaseen fantasiamaailmaan tutustumista esimerkiksi Kontuwiki-sivuston avulla!
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024