‹ Takaisin

Tolkien

4-6
7-9
10-12
13-15
hyviä roolimallejaintertekstuaalinenonnistumisen kokemuksia

Elokuvan synopsis

Tolkien kertoo maailmankuulun kirjailijan nuoruusvuosista – ajasta, jolloin hän löytää ystäviä, rohkeutta ja innoitusta samanmielisten koulutovereiden keskuudesta. Veljeys vahvistuu heidän aikuistuessaan ja selvitessään yhdessä rakkaudesta ja menetyksistä. Matkaan mahtuu myös Tolkienin myrskyisä seurustelu Edith Brattin kanssa. Kun ensimmäisen maailmansota syttyy, ystäväpiiri uhkaa hajota. Kaikki Tolkienin kokema inspiroi häntä myöhemmin kirjoittamaan maailmankuulut tarinansa. (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Dome Karukosken ensimmäinen Hollywood-studiolle tehty ohjaus kertoo maailmankuulun kirjailijan J.R.R. Tolkienin varhaisista lapsuusvuosista aina aikuisuuteen saakka. Ajanjakso keskittyy hetkeen, joka inspiroi Tolkienia kirjoittamaan tulevat teoksensa.

Elokuva seuraa nuoren pojan elämää ensin yksinhuoltajaperheessä, sitten sijaisperheessä. Elämän lähtökohdat eivät ole innokkaalle ja lahjakkaalle pojalle kaikkein parhaimmat mutta yritykset palkitaan, ja Tolkien pääsee opiskelemaan hyvään kouluun. Elokuva inspiroi unelmoimaan lähtökohdista huolimatta, ja osoittaa, että ahkeruus ja oma aktiivisuus vievät elämässä eteenpäin.

Elokuvan ytimen muodostaa vankka ystävyys, joka ei horju edes sodan edessä. Tolkienin ja hänen ystävien jakamat yhteiset hetket ja kokemukset osoittavat, että elämän pahimpien solmukohtien yli pääsee helpommin yhdessä kuin yksin. Yhdessä ystävien kanssa vietetty aika on arvokasta ja sitä voi muistella vielä vuosien jälkeen.

Ystävyyden ohella Tolkienia ajaa eteenpäin 1. maailmansodassa kohdatut sodan kauhut. Elokuva tarttuu aiheeseen visuaalisesti vahvasti mutta ei mässäillen, ei kuitenkaan myöskään turhan silotellusti. Elokuva osoittaa sotakuvastolla taitavasti sen, miten elämän todelliset tapahtumat voi lukea suoraan kirjallisesta tekstistä. Se laittaa katsojan pohtimaan kaikkea aikaisemmin lukemaansa kirjallisuutta ja niiden lähtökohtia.

Erityishuomiota elokuvassa annetaan kielelle, kielen merkityksille ja näiden väliselle suhteelle – herkkua on siis tarjolla kielinikkareille sekä innokkaimmille Tolkien-faneille!

Tolkien onnistuu kertomaan sulavasti soljuvan ja visuaalisesti näyttävän tarinan henkilöstä, joka vastoin muiden ja omia odotuksia onnistui kampeamaan itsensä kaikkien tietoisuuteen, ja osaksi maailmanhistoriaa. Elokuva kertoo rohkaisevan tarinan ystävyyden, lahjakkuuden ja rakkauden voimasta sekä mielikuvituksen merkityksestä maailmojen luojana ja yhdistäjänä. Elokuva innostaa lisäksi pohtimaan kielen ja kirjallisuuden merkitystä osana ihmiskunnan historiaa.

Keskustelun tueksi

  • Miten elokuvassa kuvataan Tolkienin lapsuutta? Oliko Tolkienin lapsuus onnellinen?
  • Mitä elokuvassa kerrotaan Tolkienin opiskeluvuosista? Mikä lopulta inspiroi häntä lähteä opiskelemaan kielitieteitä?
  • Mitkä Tolkienin ystävyysmuistoista nousevat esille elokuvassa? Minkälaiset asiat tai hetket näissä korostuvat?
  • Mitä elokuvassa kerrotaan Tolkienin ihastuksen ja rakkauden kohteesta Edithista?
  • Miten elokuva käsittelee sotamateriaalia? Onko elokuvan sotasisältö kerrottu uskottavasti?
  • Minkälaisen kuvan elokuva rakentaa kirjailija Tolkienista?
  • Tolkienin perikunta irtisanoutui Dome Karukosken elokuvasta. Mitä ajatuksia tämä herättää? Mitä tämä merkitsee elokuvan kannalta?
Kirjoittaja: Maria / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Tolkien

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Tolkien

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024