‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu

4-6
7-9
10-12
13-15
hyvää vuorovaikutustamielikuvitusta rikastuttava

Elokuvan synopsis

Viimeinen taistelu Keski-Maasta on alkanut. Frodo ja Sam jatkavat vaarallista matkaansa Klonkun opastamina kohti Tuomiovuoren tulia tuhotakseen Valtasormuksen. Aragorn valmistautuu perimäänsä kohtaloon johtaessaan joukkojaan kohti ylivoimaista Musta Ruhtinas Sauronin armeijaa, jotta Sormuksen Viejä voisi saattaa tehtävänsä päätökseen. (Lähde: ikärajat.fi)

Tietoa kasvattajalle

J.R.R. Tolkienin klassikkoromaaniin pohjautuvien Taru sormusten herrasta -elokuvien päätösosa, Kuninkaan paluu, julkaistiin vuonna 2003. Peter Jacksonin ohjaama fantasiaseikkailu palkittiin tuolloin peräti 11 Oscar-palkinnolla, mukaan lukien parhaan elokuvan ja parhaan ohjauksen palkinnoilla.

Kuninkaan paluussa Frodo (Elijah Wood) ja Sam (Sean Astin) jatkavat vaarallista matkaansa Klonkun (Andy Serkis) opastamina kohti Tuomiovuoren tulia tuhotakseen Valtasormuksen. Aragorn (Viggo Mortensen) puolestaan valmistautuu kuninkaan roolissa johtamaan joukkonsa kohti Sauronin armeijaa auttaakseen Frodoa tämän tehtävässä.

Kolmas sormuselokuva jatkaa trilogian edellisten osien tyyppisenä, ajoittain synkkänä ja kauhuelementtejä (mm. aaveita, örkkejä ja jättihämähäkkejä) sisältävänä fantasiaseikkailuna, jossa hyvän ja pahan taistelu kulminoituu nyt lopulliseksi sodaksi. Mittavien ja erittäin väkivaltaisten taistelukohtausten vuoksi Kuninkaan paluuta voi pitää Sormustrilogian väkivaltaisimpana elokuvana. Lisäksi elokuvassa nähdään erittäin ahdistava itsemurhakohtaus. Sodassa Sauronia ja tämän örkkejä vastaan ihmiset ovat jäämässä alakynteen, mutta he saavat apua jättimäiseltä aaveiden armeijalta.

Voitto kulminoituu kuitenkin Valtasormuksen tuhoon, ja tässä keskeiseen rooliin nousee petollinen Klonkku. Elokuvassa pohditaan hyvän ja pahan merkitystä ja sitä, kuinka meissä kaikissa on aineksia niin sankaruuteen kuin myös pahuuteen. Elokuvan alussa nähdään myös ahdistava kohtaus, joka kertoo Smeagolin muuttumisesta Klonkuksi.

Ystävyyden merkitys korostuu elokuvassa entisestään. Se muistuttaa, kuinka tärkeä on tukea kaveria vastoinkäymisissä ja vastaavasti pystyä luottamaan ystävän apuun. Elokuvan lopussa myös opetellaan luopumista ja käsitellään uskallusta astua kokonaan uuteen elämänvaiheeseen.

Keskustelun tueksi

  • Minkä ikäiselle suosittelisit elokuvaa? Perustele.
  • Millaista vuorovaikutusta eri hahmojen välillä on? Millaisia ystävyyssuhteita hahmot ovat luoneet? Millaista yhteistyötä he tekevät?
  • Elokuva muistuttaa, että myös pieni voi tehdä suuria tekoja. Kuka on mielestäsi tarinan varsinainen sankari? Millainen on mielestäsi täydellinen sankarihahmo? Miten kuvitelma eroaa tämän elokuvan sankareista?
  • Miksi aavearmeija suostui auttamaan Aragornia? Mitä tarinassa olisi voinut tapahtua, mikäli aaveet eivät olisi tulleet ihmisten avuksi? Miksi aaveet oli kirottu, ja tekikö Aragorn oikein vapauttaessaan nämä kirouksesta?
  • Pohdi, miksi Frodo päätti tarinan lopuksi lähteä Konnusta haltioiden mukaan.
  • Millä tavalla katsomasi elokuvan jännitys vaikutti sinuun? Oliko elokuvassa pelottavia aineksia tai aiheita, joita jäit miettimään pitkäksi aikaa elokuvan jälkeen?
  • Mitä eri vahvuuksia elokuvan hahmoilla on?
  • Tutustu elokuvan taustalla olevaan Taru sormusten herrasta -kirjaan. Miten elokuva eroaa alkuperäisestä tarinasta? Mitkä eroavaisuuksista olivat hyviä, mitkä huonoja?
  • Tolkienin luomalla fantasiamaailmalla on paljon faneja ympäri maailmaa. Miksi varsinkin Taru sormusten herrasta on niin suosittu sekä kirjana että elokuvina? Tutustu myös elokuvan saamiin Oscar-palkintoihin. Pystytkö yhdistämään nämä ansiot itse elokuvaan? Pohdi, miksi Sormustrilogiasta juuri Kuninkaan paluu voitti niin monta palkintoa.
  • Jatka Keski-Maahan tutustumista esimerkiksi Kontuwiki-sivuston avulla.
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024