‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit

4-6
7-9
10-12
13-15
hyviä roolimallejamielikuvitusta rikastuttava

Elokuvan synopsis

Keski-Maassa elää legenda Mustasta Ruhtinaasta, Sauronista, joka takoi itselleen mahtavia taikavoimia sisältävän Valtasormuksen. Sen avulla hän voisi orjuuttaa kaikki kansat ja peittää maat pimeyteen. Mutta Sormus katosi ja päätyi lopulta urhean pikku hobitin, Frodo Reppulin, haltuun. Nyt Sauron on päässyt Sormuksen jäljille, ja Keski-Maa pelastuu vain, jos Sormus saadaan tuhottua Tuomiovuoren tulisissa uumenissa. Frodo ottaa hoitaakseen vaarallisen tehtävän. Apunaan hänellä ovat hobitit Sam, Merri ja Pippin, ihmisten Korkeiden Kuninkaiden jälkeläinen Aragorn, Gondorin käskynhaltijan poika Boromir, parantajantaidoistaan tunnettu Elrond Puolhaltia, haltiaprinssi Legolas sekä kääpiöiden edustajana peloton soturi, Gimli Glóinin poika. Nuo yhdeksän Sormuksen Ritaria lähtevät vaarojentäyteiselle matkalle kohti Mordorin maata. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

Peter Jacksonin ohjaaman Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogian ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 2001 ja se voitti seuraavana keväänä neljä teknistä Oscar-palkintoa. J.R.R. Tolkienin alkuperäisromaaniin pohjautuva fantasiaelokuva on osa kolmen elokuvan kokonaisuutta, eikä se varsinaisesti seiso omilla jaloillaan.

Sormuksen ritarit sai elokuvateattereissa lopulta ikärajakseen 12, mutta pidennettyssä kotiteatteriversiossa ikäraja on 16, sillä väkivallan kuvaukset ovat pitkäkestoisempia ja yksityiskohtaisempia. Elokuva on fantasiaseikkailu, mutta se on teemoiltaan erittäin synkkä, sillä keskushahmojen, erityisesti nuoren Frodon (Elijah Wood) henki on koko ajan vaarassa.

Frodo joutuu ottamaan valtavan vastuun päättäessään ottaa valtasormuksen tuhoamisen harteilleen. Käytännössä hän on vastuussa yksin, mutta apunaan hänellä on erityisesti hyvä ystävänsä Sam (Sean Astin).

Fantasiaseikkailu lähentelee useaan otteeseen kauhufantasiaa, sillä esimerkiksi Frodoa lähes kuolettavasti puukottavat sormusaaveet ovat todella pelottavia. Morian luolissa vaanivat puolestaan valtava luolapeikko, joukko örkkejä ja lopulta kammottava Balrog, jonka myötä sormuksen ritarit menettävät velho Gandalfin (Ian McKellen).

Elokuvan väkivalta on välillä myös realistista, mistä esimerkkinä Boromirin (Sean Bean) pitkitetty ja koskettava kuolinkohtaus.

Tarinan lopussa, Gandalfin ja Boromirin menetyksen jälkeen, ystävien joukko hajaantuu. Frodo ja Sam jatkavat kahdestaan matkaa kohti Mordoria. Legolas (Orlando Bloom), Aragorn (Viggo Mortensen) ja Gimli (John Rhys-Davies) suuntaavat pelastamaan Merriä (Dominic Monaghan) ja Pippiniä (Billy Boyd) örkkien kynsistä.

Kaiken väkivallan ja kauhun vastapainona elokuva keskittyy ystävyyteen ja kumppanuuteen, sekä kaikenlaisten kansojen (ihmiset, haltiat ja kääpiöt sekä hobitit) yhteistyöhön koko maailman pelastamiseksi pahuudelta.

Keskustelun tueksi

  • Minkä ikäiselle suosittelisit elokuvaa? Perustele.
  • Millaista vuorovaikutusta eri hahmojen välillä on? Millaista heidän ystävyytensä ja yhteistyönsä on?
  • Miten elokuva käsittelee hyvän ja pahan olemusta? Onko tarinassa kaikki yksiselitteisen hyvää tai pahaa? Millaisia ajatuksia hyvästä ja pahasta elokuva herättää?
  • Millaisia ovat elokuvan haltiat, kääpiöt ja ihmiset? Miten nämä kansat eroavat toisistaan? Entä millaisina hobitit esitetään?
  • Elokuvan hahmokaarti koostuu pääasiassa miespuolisista hahmoista. Miltä tämä sinusta tuntuu? Olisiko naispuolisia hahmoja pitänyt mielestäsi olla mukana enemmän? Mieti, millainen elokuva olisi, jos hahmojen sukupuoli olisikin toinen.
  • Millä tavalla katsomasi elokuvan jännitys vaikutti sinuun? Oliko elokuvassa pelottavia aineksia tai aiheita, joita jäit miettimään pitkäksi aikaa elokuvan jälkeen?
  • Tarjosiko elokuva jotain myönteistä kuten hyviä roolimalleja tai ystävyyden kuvauksia? Herättikö elokuva ajatuksia?
  • Tutustu elokuvan taustalla olevaan Taru sormusten herrasta -kirjaan. Miten elokuva eroaa alkuperäisestä tarinasta? Mitkä eroavaisuuksista olivat hyviä, mitkä huonoja?
  • Jatka Tolkienin rikkaaseen fantasiamaailmaan tutustumista esim. Kontuwiki-sivuston avulla.
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit

paras

"paras leffa 5/5"

Arvioijan ikä: 19

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 12© Koulukino 2024