Isät valkokankaalla

Kuva elokuvasta Naapurini Totoro (1988)
Elokuvissa isällä on tyypillisesti rooli koomisena hölmöilijänä tai toimintaelokuvissa perheen ja maapallon pelastajana. Elokuvahistoria tuntee myös vaikuttavia isähahmoja Chaplinin pojasta Tähtien sotaan ja Totorosta Moonlightiin.

Joskus isä kasvaa elokuvan aikana tehtävänsä vaatimiin mittoihin, kuten Itse ilkimyksen Gru. Usein isän vaikutus säilyy läpi elämän, vaikka tämä ei olisikaan läsnä: muista kuka olet, julistaa Leijonakuninkaan Mufasa-isä.

Isiä ja elokuvia eri-ikäisille:

Hokkus pokkus Mikko Mallikas (Norja 2013). Ikäraja S. Mikko haluaisi koiran, mutta isän mielestä hän on vielä liian pieni huolehtimaan lemmikistä. Yksinhuoltajaisä opastaa kärsivällisesti Mikkoa läpi arjen huolten ja ilojen.

Paddington (Iso-Britannia 2014). Ikäraja 7. Karhuherra Paddington matkustaa Perusta Lontooseen. Ystävällinen Brownin perhe ottaa karhun hoiviinsa, vaikka Henry-isä vastustaa ajatusta. Yhteisen seikkailun myötä isäkin kiintyy Paddingtoniin.

Lego Ninjago -elokuva (Yhdysvallat 2017). Ikäraja 7. Teini-ikäinen Lloyd on Vihreä ninja, joka joutuu kohtaamaan pahan lordi Garmadonin – joka sattuu olemaan hänen isänsä. Samalla kun Lloydin ninjaryhmä yrittää suojella Ninjago Cityä, saavat isä ja poika opetella tunneilmaisua, välittämistä ja perhe-elämää.

Malala (Yhdysvallat 2015). Ikäraja 7. Malala Yousafzai on nuori rauhannobelisti ja tyttöjen oikeuksien puolestapuhuja. Dokumenttielokuvassa nähdään, kuinka merkittävä rooli Malalan kannustavalla isällä on tämän elämässä.

Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö (Yhdysvallat 2017). Ikäraja 12. Beauty and the Beast kertoo sadun kaunottaresta ja hirviöstä. Myös kaunottaren isällä on tärkeä rooli tarinassa; Belle asuu kaksin keksijäisänsä kanssa, ja perheen keskinäinen arvostus ja kiintymys välittyvät elokuvasta vahvasti.

Oliivipuu (Espanja/Saksa 2016). Ikäraja 7. Räväkkä Alma on riidoissa vähän kaikkien kanssa, mutta suhde rakkaaseen isoisään on lämmin. Kun isoisän kunto romahtaa, Alma tekee kaikkensa tuodakseen juuriltaan revityn oliivipuun takaisin kotiin.

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge (Yhdysvallat 2017). Ikäraja 12. Merirosvoseikkailussa kukaan ei voi luottaa juuri muihin kuin itseensä, mutta yllättäen yksi tapahtumien liikkeellepanevista voimista on isällinen rakkaus.

Jokerielokuvat vanhemmille:

Captain Fantastic (Yhdysvallat 2016). Ikäraja 12. Captain Fantastic kertoo eristyksissä luonnon keskellä eläneestä perheestä ja pohtii samalla ideologioita ja kasvatusratkaisuja. Perhettä luotsaa älykäs isä – mutta hänkään ei ole täydellinen.

Daddy’s Home (Yhdysvallat 2015). Ikäraja 7. Uusperheen kuviot menevät uusiksi, kun lasten biologinen isä ilmestyy paikalle. Daddy’s Home kuvaa komedian keinoin isyyteen kohdistuvia ristiriitaisia odotuksia.

 

Media-avaimen toimitus

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna© Koulukino 2024