‹ Takaisin

Captain Fantastic

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävätoista kunnioittava

Elokuvan synopsis

Pelkistettyä ja eristäytynyttä elämää luonnon helmassa viettänyt perhe joutuu lähtemään luomastaan lintukodosta ja kohtaamaan modernin maailman erilaiset arvot ja maailmankatsomuksen. Ben ja Leslie Cash ovat hartiavoimin rakentaneet sankan metsän siimekseen omavaraisen ja omalaatuisen kodin, jossa Ben määrätietoisesti koulii pariskunnan kuudesta lapsesta vahvoja, sivistyneitä ja eloonjäämistaitoisia. Kun järkyttävä tragedia särkee luonnonläheisen idyllin, eksentrisen perheen on jätettävä erilainen elämäntapansa ja palattava ihmisten ilmoille. Samalla Ben joutuu vaikeiden kysymysten äärelle pohtiessaan, mitä vanhemmuus pohjimmiltaan tarkoittaa ja millaisen hinnan hänen lapsensa ovat joutuneet maksamaan isänsä unelmasta. (Lähde: Finnkino)

Tietoa kasvattajalle

Koskettava ja ajatuksia herättävä elokuva kannustaa pohtimaan yksilön valintoja ja niiden seurauksia suhteessa läheisiin ja ympäröivään yhteiskuntaan. Captain Fantastic on täynnä kuivaa huumoria omat sääntönsä ja arvonsa luoneen perheen törmätessä jokapäiväistä elämää viettäviin amerikkalaisiin tapoineen ja tottumuksineen. Humaani elokuva tarjoaa henkilöilleen runsaasti tilaisuuksia ihmisenä kasvamiseen ja näyttää esimerkillään kuinka elää yhdessä vaikkakin eri arvoja kunnioittaen.

Perheen kuusi lasta käyvät jokainen läpi oman ikäkautensa mukaisia kasvukipuja. Törmäyskurssilla ovat niin perheen teinin itsenäistymistarpeet kuin esiteinin maailma, jossa kaikkivoipainen isä on juuri pudotettu jalustaltaan tavallisten kuolevaisten joukkoon. Alun alkaen juuri arvoristiriidat saivat vanhemmat luomaan oman utopiansa erämaahan – tapahtuuko sama riitautuminen myös seuraavan sukupolven kohdalla vanhempien hyvistä aikeista huolimatta? Tarinan edetessä tulee selväksi, ettei yhteiskuntaa voi lopulta paeta. Tullakseen toimeen yhteisössä on osattava suhtautua myös toisin ajatteleviin ihmisiin.

Elokuvassa käsitellään vaikeitakin aiheita (kuten itsemurhaa, seksiä ja huumeita) asiallisella, tasa-arvoisella ja lapsia kunnioittavalla tavalla. Filosofiasta, yhteiskunnan rakenteista ja ajattelusta innostuneelle nuorelle elokuva voi tarjota runsaasti pohdittavaa – kasvatusratkaisujen kanssa kamppailevista vanhemmista puhumattakaan.

Elokuva alkaa K12-ikärajaan liittyvällä kohtauksella, jossa metsästetään villieläimiä. Kohtaus on rauhallinen, mutta melko verinen.

Keskustelun tueksi

  • Millainen eristyksissä elävä Cashin perhe oli? Miten perheenjäsenet kohtelivat toisiaan? Oliko perheellä jotakin yhteistä oman perheesi kanssa? Millä tavoin Cashin lapset erosivat kaupunkilaisserkuistaan?
  • Millaisia oikeuksia ja velvollisuuksia vanhemmilla on perheessä? Entä lapsilla?
  • Cashin lapset olivat lukeneita, sivistyneitä, hallitsivat rationaalisen ajattelun ja argumentoinnin, mutteivät toisaalta tietäneet kaikkea maailmasta. Mitä heiltä puuttui? Millaisia asioita kaikkien ihmisten pitäisi mielestäsi tietää tai osata?
  • Cashien elämäntapa esitetään varsin ihanteellisessa valossa. Millaisia ongelmia perheen sisällä ilmeni? Perheen isä oli viisas ja sydämellinen. Entä jos hän olisi kohdellut lapsiaan huonosti? Onko kaikilla ihmisillä mielestäsi samat oikeudet kasvattaa lapsensa oman ideologiansa mukaan?
  • Mihin kaikkeen perheessä suhtauduttiin kriittisesti? Miksi uskonnot nähtiin haitallisina?
  • Tutustu erilaisiin utopioihin netin avulla. Millainen olisi sinun ihanneperheesi/kotisi/kaupunkisi/maailmasi? Millaisia asioita voit tehdä nyt edistääksesi parempaa maailmaa?
Kirjoittaja: Saara / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Captain Fantastic

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Captain Fantastic

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024