Jännittääkö koulun alku? Ota avuksi elokuva

Ella ja kaverit (2012), Snapper Films Oy
Listasimme kuusi elokuvaa, joiden avulla tuleva ekaluokkalainen perheineen voi lievittää koulun alkuun liittyvää tunnemyllerrystä.

1. Ella ja kaverit (Suomi 2012), ikäraja S

Timo Parvelan kirjoihin perustuvat Ella-leffat sopivat erityisesti lapselle, joka on jo ehtinyt viettää koulussa vuoden tai pari, mutta niiden kautta pääsee kurkistamaan koulumaailmaan pienempikin katsoja. Ella ja Äf Yksi -kirjan pohjalta tehty Ella ja kaverit kertoo tilanteesta, jossa Ellan kyläkoulu on purku-uhan alla, ja lapset siirretään jättiläismäiseen, betoniseen ja tehokkaaseen city-kouluun.  Ellan tiivistä ja kaikki mukaan leikkiin ottavaa luokkayhteisöä kuvataan lämmöllä. Opettajakin on tosi mukava, vaikka myös höpsö. Voit lukea elokuvasta lisää myös Koulukinon sivuilla.

2. Puluboin ja Ponin leffa (Suomi 2018), ikäraja S

Puluboin ja Ponin leffa syleilee koulun alkuun liittyvää jännitystä sekä tulevan ekaluokkalaisen laukkaavaa mielikuvitusta ja sinne tänne sinkoilevia tunteita. Elokuva sopiikin tulevan koululaisen lisäksi erinomaisesti myös vanhemmille, joita se auttaa eläytymään lapsen tunnemaailmaan. Puluboin ja Ponin leffa perustuu Veera Salmen Puluboin ja Ponin kirjaan. Voit lukea elokuvasta lisää myös Koulukinon sivuilla.

3. Heinähattu ja Vilttitossu (Suomi 2002), ikäraja S

Heinähatun ja Vilttitossun kesälomaa varjostaa se, että Heinähattu on menossa syksyllä kouluun. Pikkusisko Vilttitossu on huolissaan: miten hän pärjää ilman Heinähattua? Entä poissaolevan tuntuiset vanhemmat, miten ihmeessä he pärjäävät? Elokuva perustuu Sinikka ja Tiina Nopolan luomiin hahmoihin, mutta käsikirjoitus on itsenäinen.

4. Bamse ja noita-akan tytär (Ruotsi 2016), ikäraja S

Noita-akan tytär Lotta haluaa käydä koulua. Mitenköhän siinä hommassa pääsee vauhtiin? Maailman vahvimman nallen kylässä lapset opastavat Lottaa mielellään; uuden oppilaan ihmettely muuttuu nopeasti ystävyydeksi.

5. Hokkus pokkus Mikko Mallikas (Norja 2013), ikäraja S

Millaista on olla jo iso, mutta kuitenkin vielä pieni? Miten yhdessä sovittuja sääntöjä noudatetaan? Ja mikä tärkeintä: miksen voi saada omaa koiraa? Mikko Mallikas kohtaa omassa elämässään monia arkisia iloja ja haasteita, jotka ovat tuttuja juuri koulutaivaltaan lähestyville 5-7-vuotiaille. Voit lukea elokuvasta lisää myös Koulukinon sivuilla.

6. Tenavat-elokuva (Yhdysvallat 2015), ikäraja S

Tenavat tarjoaa kurkistuksen amerikkalaiseen koulumaailmaan. Jaska Jokunen on elokuvan ujo ja epävarma mutta myös ystävällinen ja sinnikäs päähenkilö. Tenavat-elokuvan keskeisiä teemoja ovatkin mokailun sietäminen ja se, että onnistua voi monin eri tavoin.

 © Koulukino 2024