Kahdeksan erilaista äitiä valkokankaalla

Kuva elokuvasta Sing (2016).
Myönteisiä äidin malleja tai äitiyden kuvauksia voi olla yllättävän vaikea löytää elokuvista.

Useimmiten äidille on varattu täydentävä ja melko passiivinen huolehtijan tai läksyttäjän sivurooli. Myös kuollut tai kadonnut äiti on varsin tavallinen tarinallinen piirre etenkin lastenelokuvissa.

Erilaisia huonoja äitejä elokuvista löytyy runsain mitoin. Heinähatun ja Vilttitossun äiti puhuu aina lannistavasti puolisolleen, Kesäkurpitsan äiti on alkoholisti ja Pikku prinssi -elokuvan Tytön äiti täyttää lapsensa elämän korkeilla odotuksillaan. Paha äitipuoli on yksi satujen ja lastenelokuvien perushahmoista.

 

Kahdeksan myönteistä äitiä lasten- ja nuortenelokuvissa

Hilda Rosvola näyttää mallia. Kuva elokuvasta Me Rosvolat (2015).

  1. Me Rosvolat (Suomi 2015). Rosvoloiden perheen äiti ei ole mikään pullantuoksuinen pehmo. Hilda toimii kylmäpäisenä ja taitavana rosvoauton kuskina – mutta osaa myös lohduttaa ja tukea.
  2. Vaiana (Yhdysvallat 2016). Tyynenmeren saaren kruununperijä Vaiana etsii seikkailua mereltä. Elokuvan hienoimpiin hahmoihin lukeutuu Vaianan isoäiti Tala, joka tarjoaa tytölle iän ja kokemuksen tuomaa viisautta mutta silti – tai varmaankin juuri siksi – myös ymmärrystä ja myötätuntoa.
  3. Lady Bird (Yhdysvallat 2017). Greta Gerwigin esikoisohjaus on valloittavan välitön kuvaus teini-iästä, aikuistumisesta ja lapsuudenperheestä irtaantumisesta. Lukiosta valmistuvan päähenkilön elämään kuuluvat kasvukivut kaverisuhteissa, rakkaudessa ja etenkin äitisuhteessa. Lady Bird ei kaunistele hyväätarkoittavaa mutta rasittavaa äitiä sen enempää kuin elämänsä suuntaa etsivää tytärtäkään.
  4. Supermarsu (Suomi 2017). Päähenkilö Emilian äiti on myönteinen ja kannustava tyyppi, joka antaa lapselleen myös omaa tilaa – ja muistaa kehua peilikuvaansa lapsen kuullen!
  5. Aristokatit (Yhdysvallat 1970). Itsellinen kissaemo Herttuatar luotsaa pentulaumaansa neuvokkaasti ja arvokkaasti Disneyn musikaalisessa, Pariisiin sijoittuvassa animaatioseikkailussa.
  6. Paddington (Iso-Britannia 2014). Brownin perheen Mary-äidin empaattisuus ja määrätietoisuus toimivat tarinan liikkeellepanevana voimana. Mary ei ole silti pelkkä huoltokone, vaan hänellä on myös omat juttunsa.
  7. Sing (Japani, Yhdyvallat 2016). Sikaäiti Rosita elää uuvuttavaa arkea monikymmenpäisen porsaskatraan ja ylityöllistetyn puolison kanssa. Kun kaupungissa järjestetään laulukilpailu, upeaääninen Rosita murtautuu ulos kaavoistaan ja alkaa toteuttaa omaa unelmaansa.
  8. Muumien taikatalvi (Suomi, Puola 2017), Muumit Rivieralla (Suomi, Ranska 2014) ja muut muumifilmatisoinnit tarjoavat Tove Janssonin kirjojen tapaan lehmänhermoisen Mamman, joka luo turvallisuutta ympärilleen kaikkialla.

Muumit Rivieralla (2014). © 2014 Handle Productions Oy, Pictak Cie © Moomin Characters

Media-avaimen toimitus© Koulukino 2024