‹ Takaisin

Cinderella: Tuhkimon tarina

4-6
7-9
10-12
13-15
optimistinen

Elokuvan synopsis

Elokuva kertoo Ellasta, jonka isä menee uusiin naimisiin Ellan äidin kuoltua traagisesti. Ella haluaa tukea isäänsä ja toivottaa äitipuolensa, Lady Tremainen ja tämän tyttäret, Anastasian ja Drizellan tervetulleiksi perheeseen. Kun isä yllättäen menehtyy, huomaa Ella elävänsä julmassa ja kateellisessa perheessä, missä hän joutuu toimimaan perheen elättäjänä. Ellan toivo herää, kun hän tapaa metsässä muukalaisen. Hän luulee pojan työskentelevän linnassa, mutta komea muukalainen onkin oikeasti prinssi. Linnasta lähetetään jokaiselle nuorelle naiselle kutsu tanssiaisiin, ja Ella toivoo tapaavansa pojan siellä. Mutta äitipuoli kieltää Ellaa lähtemästä ja tuhoaa hänen pukunsa… (Lähde: The Walt Disney Company Nordic)

Tietoa kasvattajalle

Elokuva ammentaa paljon vuoden 1950 Disney-animaatiosta ja on melko uskollinen vanhalle sadulle. Tuhkimon lisäksi pahalle äitipuolelle, hyväntahtoiselle prinssille ja juonittelevalle hoviväelle annetaan tilaa, joten hyvän ja pahan kamppailu – ystävällisyyden ja pahansuopuuden kädenvääntö – on keskeisessä roolissa. Myös isän ja äidin menetystä käsitellään. Lopussa hyvä voittaa pahan, lempeys palkitaan ja ilkeys häviää, kuten opettavaisessa sadussa kuuluukin. Onnellinen loppu merkitsee satumaisia prinsessahäitä. Cinderella – Tuhkimon tarina kertoo myös murrosikäiselle välttämättömästä itsenäistymisestä: vanhemmista ja lapsuudenperheestä irtautumisesta.

Keskustelun tueksi

Elokuvan keskeisiä teemoja ovat sitkeys, ystävällisyys ja pahan päihittäminen hyvällä. Vastaikkain ovat aito, sisäinen kauneus ja vaatimattomuus sekä ahneus, itsekkyys ja katkeruus.

  • Nuorimpien katsojien kanssa kannattaa keskustella siitä, mitä elokuvassa toistuvat urheus ja lempeys tarkoittavat ja millaisia käytännön esimerkkejä niistä voimme nähdä tai toteuttaa arjessa.
  • Elokuvan avulla voi keskustella myös vastoinkäymisistä ja niistä selviämisestä. Kuinka Tuhkimo onnistuu säilyttämään valoisan asenteensa melkein joka tilanteessa? Kuinka esimerkiksi läheisen menettämisestä voi selviytyä?
  • Keskustelkaa myös elokuvan puvustuksesta ja lavastuksesta. Tuhkimon sisarpuolten kerrotaan olevan kauniita – millaisina heidät esitetään? Tuhkimo esitetään luonnonkauniina – millaisin tehokeinoin tämä vaikutelma on saatu aikaan?
Kirjoittaja: Outi / Koulukino

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Cinderella: Tuhkimon tarina

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Cinderella: Tuhkimon tarina

"Mielestäni tämä jopa paransi tiettyjä asioita animaatioon verrattuna. Varsinkin se, että tässä versiossa prinssi saa luonnetta, ja hänen ja Tuhkimon ensitapaaminen ei tapahdu tanssilattialla. Parasta antia on Tuhkimon sanoinkuvaamattoman upea sininen mekko, joka on silmiäruokkivaa katsottavaa. Tulee aivan tunne, että haluaisi itsekin samanlaisen mekon. Hieman kaipaamaan jäin kuitenkin Tuhkimon puhuvia hiiriystäviä."

Arvioijan ikä: 21

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7

arvio

"oma 6-vuotias tyttäreni oli todella ihatuksissaan puvuista ja fantasia-elementeistä, hienot tehosteet oli, upea leffa. Leffan pohjalta syntyi hyvää keskustelua juuri äitipuolen ilkeyden syistä ja elämän suruista."

Arvioijan ikä: 33

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa?

"Perinteinen satu ei ollut juuri saanut uusia tulkintoja tässä elokuvassa. Tuhkimo ei pidä puoliaan uudessa tilanteessa ja äiti- ja sisarpuolensa käyttävät häntä hyväkseen. Elokuvassa Tuhkimon alistuva asenne nähdään hyveenä. Keskustella voisi esimerkiksi siitä, miten Tuhkimo olisi voinut välttää ikävään tilanteeseen joutumisensa ja miten hän olisi voinut ottaa vastuun omasta toiminnastaan. "

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 8© Koulukino 2024