Sinustako cinefiili? Katso ainakin nämä (lasten)elokuvat

Suomisen perhe (1941). Kuva: Elonet.
Media-avaimen leffatärpit vievät matkalle elokuvan historiaan.

Kirjastosta ja internetistä löytyy erilaisia listoja elokuvista, jotka “kaikkien pitäisi nähdä”. Listojen sisältö riippuu kirjoittajasta, mutta tavallisesti mukaan mahtuu avainteoksia, jotka ovat määrittäneet vahvasti jotakin elokuvan aikakautta tai lajityyppiä.

Tällaiset listat voivat olla käteviä, mutta niitä ei ole tarpeen noudattaa orjallisesti. “Kaikkien aikojen paras elokuva” on mielipidekysymys.

Kuten vaikkapa lukutoukka tai musiikki-intoilija, myös cinefiili eli elokuvan ystävä löytää oman makunsa kokeilemalla. Anna siis tilaisuuksia mahdollisimman erilaisille tarinoille ja tyyleille.

Elokuva kertoo aina jotain omasta ajastaan, sijoittuipa tarina mihin hyvänsä. Eri vuosikymmenillä tehdyt elokuvat saattavat tarjota kurkistuksen aikakautensa keskeisiin aiheisiin ja kerronnan keinoihin. Allaolevaan listaan kootuissa elokuvissa on myös klassikoille ominaista ajattomuutta, joka kestää sukupolvelta toiselle ja vetoaa katsojaan iästä riippumatta.

Sata vuotta, kymmenen (lasten)elokuvatärppiä

1920-luku:

Kultakuume (The Gold Rush, Yhdysvallat 1925). Ikäraja: S. Charlie Chaplinin veikeä ja koskettava mykkäelokuva sijoittuu Klondyken kultamaille.

1930-luku:

Ihmemaa Oz (The Wizard of Oz, Yhdysvallat 1939). Ikäraja: 7. Pyörremyrsky sinkoaa Judy Garlandin esittämä Dorothyn lemmikkikoirineen ihmeelliseen satumaailmaan.

1940-luku:

Suomisen perhe (Suomi 1941). Ikäraja: S. Radiokuunnelmaan perustuvan elokuvasarjan avaus tarjoaa herttaisen ja humoristisen kurkistuksen 1940-luvun Suomen keskiluokkaiseen elämään ja ihanteisiin. Nuoren Lasse Pöystin tähdittämän elokuvan voi katsoa verkossa. Tutustu elokuvaan myös Media-avaimessa!

Suomisen perhe (1941). Kuva: Elonet.

1950-luku:

Enoni on toista maata (Mon oncle, Ranska 1958). Ikäraja: S. Mestarikoomikko Jacques Tatin harvasanainen hahmo, herra Hulot, vierailee siskonsa perheen ultramodernissa kodissa, eikä kommelluksilta vältytä.

1960-luku:

Maija Poppanen (Mary Poppins, Yhdysvallat 1964). Ikäraja: S. Värikylläisessä musikaalissa omalaatuinen lastenhoitaja Maija Poppanen (Julie Andrews) ilmestyy panemaan Pankin perheen elämän uuteen uskoon.

1970-luku:

Veljeni Leijonamieli (Bröderna Lejonhjärta, Ruotsi 1977). Ikäraja: 12. Astrid Lindgrenin rakastettuun kirjaan perustuva elokuva kertoo nuorten veljesten uljaasta seikkailusta hirmuhallitsijan piinaamassa Nangijalassa.

Veljeni Leijonamieli (1977). Kuva: Svenska filminstitutet.

1980-luku:

Naapurini Totoro (Tonari no Totoro, Japani 1988). Ikäraja: S. Siskokset Mei ja Satsuki muuttavat isänsä kanssa maalle uuteen, jännittävään kotiin. Japanilaisen Studio Ghiblin animaatioaarteessa kaikki tapahtuu toden ja mielikuvituksen rajamailla. Tutustu elokuvaan myös Media-avaimessa!

1990-luku:

Leijonakuningas (The Lion King, Yhdysvallat 1994). Ikäraja: 7. Disneyn animaatiomusikaali on taitava sekoitus komediaa ja tragediaa. Pääosissa loistavat afrikkalaisen savannin eläimet. Tutustu elokuvaan myös Media-avaimessa!

2000-luku:

Wall-e (Yhdysvallat 2008). Ikäraja: 7. Yksinäinen roskankerääjärobotti ahertaa saasteisiin hukkuneella maapallolla – kunnes eräänä päivänä jätteiden seasta löytyy elävän kasvin taimi.

2010-luku:

Meren laulu (Song of the Sea, Irlanti 2014). Ikäraja: 7. 10-vuotiaan Benin pikkusisko muuttuu kuunvalossa hylkeeksi Iso-Britannian ja Irlannin mytologioista ammentavassa, käsinpiirretyssä animaatiossa. Suomessa vaille laajempaa levitystä jäänyt elokuva on vähemmän tunnettu tulevaisuuden klassikko, johon kannattaa tarttua, jos se vain tulee vastaan.

 

 



© Koulukino 2024