‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Leijonakuningas

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävähyviä roolimallejaselkeätunnetaitoja ruokkiva

Elokuvan synopsis

Tule mukaan seuraamaan leijonanpentu Simbaa, joka ei malta odottaa tulevansa kuninkaaksi, vaan etsii kohtaloaan seuraten “elämän tietä”. Koe uudelleen elokuvan mahtava avaus afrikkalaisessa maisemassa, laula “Hakuna matata” Timonin ja Pumban kanssa ja ole mukana Simban ottaessa oikeutetusti paikkansa kuninkaana. Nauti upeasta animaatiosta, unohtumattomasta Oscar-palkitusta musiikista (Paras musiikki ja Paras laulu ”Can You Feel the Love Tonight”, 1994) ja ajattomasta tarinasta. (Lähde: Disney)

Tietoa kasvattajalle

Disneyn menestyneimpiin ja rakastetuimpiin klassikkoelokuviin lukeutuva Leijonakuningas on nuoren leijonanpentu Simban kasvutarina. Löyhästi William Shakespearen Hamletiin pohjautuvassa tarinassa Simba menettää isänsä traagisesti ja ajetaan syyttömänä maanpakoon, isän kuolema omallatunnollaan. Pakomatkallaan Simba tutustuu villisika Pumbaan ja mangustien heimoon kuuluvaan Timoniin, jotka ottavat nuoren leijonanpojan hoiviinsa ja kasvattavat tästä nuoren aikuisen omalla, huolettomalla tavallaan. Simba ei kuitenkaan voi unohtaa mennyttä, ja kohdatessaan lapsuudenystävänsä Nalan on Simban tehtävä päätös kotiinpaluusta ja menneiden tekojen sovittamisesta.

Huolimatta siitä, että Leijonakuningas on animaatio-musikaali, käsittelee elokuva vakavia teemoja kuten läheisen kuolemaa, syyllisyydentuntoa, oikeudenmukaisuutta ja menneisyyden kohtaamista yllättävän suorasti ja aidosti. Elokuvan musikaaliosuudet tuovat elokuvaan keveyttä ja huumoria, ja kokonaisuudessaan elokuva käsittelee teemoja lempeän opettavaisella otteella.

Elokuvan päähahmo Simba on nuori ja kokematon – ja ennen kaikkea innokas kokeilemaan rajojaan. Hyväsydäminen isä Mufasa ohjaa ja kasvattaa poikaansa vankalla mutta lempeän isällisellä otteella, ja äiti Sarabi toimii huolehtivaisena äitihahmona. Isän ja pojan suhde nousee elokuvan keskiöön, ja elokuvan jälkimmäisellä puoliskolla korostuu Simban kasvutarina ja matka isänsä paikalle savannin kuninkaaksi. Kokemattoman Simban hahmo tarjoaa hyvän roolimallin maailmaa vielä pohtivalle nuorelle katsojalle. Simban kautta katsoja voi pohtia niin vanhemmuutta ja ystävyyttä kuin oikeudenmukaisuutta ja hyvän ja pahan olemusta.

Elokuvan yksioikoisina pahiksina esitetään Simban setä Scar sekä tämän alamaiset, pahamaineiset hyeenat. Scar toimii elokuvan katalysaattorina aiheuttaen Simban isän, oman veljensä, tapaturmaisen kuoleman sekä Simban karkottamisen. Scar janoaa valtaa mutta saavuttaa sen ainoastaan pettämällä oman perheensä ja laumansa. Scar ajaa omaa etuaan, ja on valmis pettämään jopa alamaisensa oman nahkansa pelastaakseen. Vaikka Scarin tekoja ei sen enempää selitellä, on tämän vallanhimoinen ja itsekeskeinen hahmo ennen kaikkea traaginen, ja laittaa pohtimaan hyvän ja pahan olemusta.

Nykyanimaatioista tutut lukuisat, nopeasti vilahtavat sivuhahmot, vauhdikkaat toimintakohtaukset ja verbaalisen näpsäkkä dialogi on karsittu elokuvasta, ja jäljelle jää selkeä ja helposti seurattava kasvutarina. Elokuva etenee rauhallisella tahdilla kohtauksesta toiseen, mikä antaa tilaa elokuvan teemojen pohtimiselle. Ennen kaikkea Simban saamat elämänohjeet niin omalta isältään kuin uusilta ystäviltään Timonilta ja Pumbalta tarjoavat eväitä elämään niin nuoremmille kuin vanhemmille katsojille.

Huom! Elokuvassa on muutamia kohtauksia, jotka saattavat pelottaa ja ahdistaa nuorimpia katsojia (mm. Simban isän Mufasan kuolema ja Simban kohtaamiset Scarin kanssa). Kohtaukset eivät kuitenkaan ole pitkäkestoisia, ja niitä seuraa aina rauhallisempi, kevyempi jakso.

Keskustelun tueksi

 • Minkälainen paikka savanni on elää? Minkälaiset välit savannin asukkailla on?
 • Miksi Simban syntymä on erityisen tärkeä?
 • Miten Simban vanhemmat Mufasa ja Sarabi kasvattavat poikaansa?
 • Mitä ajatuksia Mufasan opit herättävät? Mitä Mufasa tarkoittaa elämän kiertokululla ja tasapainolla?
 • Pohtikaa syitä Scarin käytökselle. Miksi tämä haluaa savannin kuninkaaksi? Minkälaiset välit Scarilla on veljeensä Mufasaan? Miksi Scar haluaa eroon veljenpojastaan Simbasta?
 • Mitkä piirteet tekevät Scarin hahmosta pahiksen? Entä miksi hyeenoja pidetään pahoina?
 • Minkälainen hallitsija Scar on savannin kuninkaana, verrattuna esimerkiksi Mufasaan?
 • Minkälaiset piirteet korostuvat Mufasan ja Simban hahmoissa? Löydätkö heidän väliltään erojen lisäksi yhtäläisyyksiä?
 • Miksi Timonin ja Pumban kohtaaminen on erityisen tärkeää Simballe?
 • Miten Timon ja Pumba ovat ajautuneet erilleen omista laumoistaan?
 • Mitä ajatuksia Simban päätös palata kotiin ja selvittää menneisyyden teot herättävät? Tekeekö Simba oikean ratkaisun?
Kirjoittaja: Maria / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Leijonakuningas

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Leijonakuningas

Hieno leffa.

"Suositeltu esikouluihin, miksei yläkouluihin enää ikinä?"
Maria

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

Tosi kiva.

"Pidän siitä eniten, koska se on paljon parempi kuin kaikki Näin Koulutat Lohikäärmeesi-elokuvat, joista minä en välttämättä pidä. Todella upea piirrosjälki. Siitä voi enemmän tykätä joku eskarilainen ihminen."
Maria

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

Turha!

"Ei kovin hyvä. Liian meluisa ja ruma piirrostyylikin! Hyi!"
Veera

Arvioijan ikä: 15

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 8

Paras lastenelokuva.

"Mahtava."
Maria

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

Ihana.

"Nostalginen tunnelmointi minun makuuni."
Maria

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

Musiiki

"Ihana elokuva ihan 19994 luvun musiikia"
Jassu

Arvioijan ikä: 10

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7

söpö

"söpö on kuin kissat"
jasmin

Arvioijan ikä: 10

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 8

Upea

"Disneyn klassikoiden kärkijoukkoa! Todella upeat laulut ja teemoja käsitellään huumorin tuella. Hahmot ja juoni loistavia!"
Elisa

Arvioijan ikä: 20

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

Todella hieno.

"Ihan älyttömän hyvä. Tykkäsin lapsena varsinkin Simbasta ja Nalasta pentuna. Olen leikkinyt niillä jo ihan pienenä. Hyvä leffa minun mielestäni. Suositeltu koko perheelle."
Nicki95

Arvioijan ikä: 24

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 4

Ei kovin hyvä.

"Tästä elokuvasta olen tykännyt jo ennenkin. Up-elokuvaa aivan liian yli-imelä ja piirrostyyli on ihan liian siirappista. Olen yhä enemmän seurannut sitä jo 13-vuotiaaksi asti. Liian värikylläiset maisemat ja likainen ympäristö. Ei kiinnosta ketään teini-ikäistä katsojaa vaan 3-13 vuotiaita jonneja ylipäätään. Onhan se lastenleffa ja sellaisille tarkoitettu. Shut Up!"
Bloodyvampire04

Arvioijan ikä: 15

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10

Ihana

"Alle 5-vuotiaat lapset eivät vain ole tottuneet tuohon elokuvaan. Olen silti yli 5-vuotias ja pidän. Olettaisin sitä varsinkin viisivuotiaista eteenpäin."
Maria

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

Ihana leffa.

"Pidän. Leijonanpennut Simba ja Nala ovat tosi söpöjä."
Maria

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 4

Tosi kiva leffa.

"Niin mielenkiintoinen animaatio mielestäni. Kiva katsella maisemia ja kuunnella satua. Sen lisäksi otan karkkipussin ja limupullon käteeni ja nautin siitä."
Maria

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

Hieno.

"Tykkään. Tarkoitettu varhaiskasvatukseen ja pikemminkin alle 10-vuotiaille lapsille."
Maria

Arvioijan ikä: 30-31

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 4

"Kaunis disneyn renesanssiajan klassikko. Mufasan kuoleminen itkettää vielä aikuisenakin..."

Arvioijan ikä: 21

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 6© Koulukino 2024