‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Suomisen perhe

4-6
7-9
10-12
13-15
hyvää vuorovaikutustalämminhenkinen

Elokuvan synopsis

Toivo Särkän ohjaama ja nimimerkki Tuttu Pariston (Seere Salminen ja Elsa Soini) käsikirjoittama perhe-elokuva Suomisen perhe (1941) perustuu samannimiseen radiokuunnelmasarjaan. Välirauhan ajan Helsinkiin sijoittuvassa tarinassa keskiluokkaisen valtion virkamiehen, varatuomari Väinö Suomisen (Yrjö Tuominen) osakeseikkailut järkyttävät koko perheen harmonista koti-idylliä, kun hän ja lapset, abiturientti Elina (Sirkka Sipilä), koululaiset Olli (Lasse Pöysti) ja Pipsa (Maire Suvanto), alkavat törsätä helposti ansaittuja rahoja. Säästäväinen Aino-äiti (Elsa Turakainen) yrittää mummun (Eine Laine) kanssa hillitä perheensä edesottamuksia. (Lähde: Elonet)

Tietoa kasvattajalle

Suomisen perhe tarjoaa herttaisen ja humoristisen kurkistuksen 1940-luvun keskiluokkaiseen elämään ja ihanteisiin.

Elokuvassa seurataan viisihenkisen perheen edesottamuksia välirauhan aikana. Aikuistuva Elina on pääsemässä ylioppilaaksi. Reipas hulivili Olli ja topakka Pipsa käyvät koulua vaihtelevalla menestyksellä. Myös viisas isoäiti ja topakka kotiapulainen ovat osa laajennettua perhettä.

Lämminhenkiseen perhe-elämän kuvaan tulee säröjä, kun perhe äkkirikastuu osakekeinottelulla. Hienompi arki tekee lapsista isän mukaan “laiskoja vetelyksiä ja turhamaisia penikoita”. Lopulta Suomiset kuitenkin palaavat sopuisasti vanhaan, vaatimattomampaan elämäntyyliinsä.

Elokuva esittelee melko tasapuolisesti kaikkien perheenjäsenten touhuja, mutta pienelle katsojalle vaikkapa kohtaukset Väinö-isän klubi-illoista tai osakekaupoista ovat helposti pitkäpiimäisiä. Toisaalta Suomisen perheessä viehättävät esimerkiksi 40-luvulle tyypilliset lelut, pelit, ajanviettotavat, ruokakulttuuri ja Olli-pojan stadin slangista ammentava puheenparsi.

Elokuvan voi katsoa Kansallisfilmografian Elonet-verkkopalvelussa.

Keskustelun tueksi

  • Onko elokuvassa mielestäsi jokin opetus? Mikä?
  • Miten Suomisen perheen elämä muuttuu rikastumisen myötä? Miksi torstaisin ei voi enää tarjoilla hernekeittoa?
  • “Ei se raha aina onnea tuo”, Aino-äiti sanoo. Mitä mieltä olet väittämästä? Miten se näkyy elokuvassa?
  • Millainen tunnelma Suomisen kodissa yleensä vallitsee? Millaisen mallin perhe-elämästä elokuva tarjoaa? Mistä asioista antaisit perheelle myönteistä palautetta? Entä missä perheen kannattaisi vielä kehittyä?
  • Onko sinun perheelläsi ja Suomisen perheellä yhtäläisyyksiä? Entä eroavuuksia?
  • Vinkki! Aikalaisarvioita ja lisätietoa elokuvasta löytyy Elonet-palvelusta.

 

Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Suomisen perhe

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Suomisen perhe

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024