Vuoden parhaat elokuvat 2022

Sihja (2022). Kuva: Tuffi Films
Helmiä vuoden 2022 elokuvaensi-illoista lapsille ja nuorille.

Vuonna 2022 elokuvateattereissa nähtiin lähes 30 uutta lastenelokuvaa, jotka myös arvioitiin Media-avaimessa. Näiden elokuvien lisäksi Media-avain arvioi likimain yhtä monta nuorille suunnattua tai koko perhettä kiinnostavaa elokuvaa, kuten Harry Potter -maailmaan sijoittuvan Ihmeotukset: Dumbledoren rikokset -fantasiaseikkailun, animea sekä supersankarisarjakuviin perustuvia uutuuksia.

Tähän listaan on poimittu vuoden varrelta viisi hienoa elokuvaa sekä kaksi ylimääräistä leffatärppiä – pienimmästä katsojasta suurimpaan.

 

Supermarsu 2 (Suomi) Ikäraja: S

Supermarsu-elokuvan (2018) itsenäisessä jatko-osassa käsitellään luonnonsuojelua ja erityisesti mehiläisten merkitystä ympäristölle ja ihmisille. Sympaattisen elokuvan pääosassa ovat neuvokkaat koululaiset, jotka ratkaisevat arjen pieniä ja suuria pulmia keskenään sekä marsumaisten supervoimien avulla. Supermarsu-elokuvat perustuvat Paula Norosen suosittuun lastenkirjasarjaan.

Lue Media-avaimen arvio elokuvasta!

 

Punainen (Turning Red, Yhdysvallat/Kanada/Kiina) Ikäraja: 7

Murrosikää, kasvamista ja tyttöyttä käsittelevän animaatioelokuvan keskushahmo on 13-vuotias kanadankiinalainen Mei. Ahkera ja energinen Mei yrittää täyttää äitinsä ankarat odotukset. Kokeissa pärjääminen, kehittävät harrastukset ja taolaisen temppelin ylläpitäminen jäävät kuitenkin toiseksi, kun murrosikä lyö yhtäkkiä päälle, tunnetilat sahaavat ja pojatkin alkavat kiinnostaa. 

Lue Media-avaimen arvio elokuvasta!

 

Sihja – kapinaa ilmassa (Suomi) Ikäraja: 7

Sihja-keiju on lastenkulttuurille ominainen, voimaannuttava ja ristiriitainen hahmo: erilainen ja silti ihana. Ihmisten tavat eivät ole Sihjalle (Elina Patrakka) tuttuja, joten hän vaikuttaa välillä villiltä ja jopa epäkohteliaalta. Sihjan on joskus myös vaikea hallita tunteitaan ja sitä, miten voimakkaasti ne purkautuvat. Rohkean ja pää edellä asioihin ryhtyvän Sihjan vastapainona toimii varautunut ja harkitsevainen Alfred (Justus Hentula).

Lue Media-avaimen arvio elokuvasta!

 

Comedy Queen (Ruotsi) Ikäraja: 12

13-vuotias Sasha on menettänyt äitinsä ja päättää tehdä kaiken eri tavalla kuin hän. Sashan suurimpana tavoitteena on tulla stand up -koomikoksi, sillä äiti ei tehnyt muuta kuin murehti – ja jotenkin isäkin pitäisi saada pitkästä aikaa nauramaan. Sanna Lenkenin (Pieni siskoni) elokuva käsittelee surua, mielenterveyttä, perhettä ja murrosikää lämpimästi ja kaunistelematta.

Lue elokuvan arvostelu täällä.

 

Kupla (Suomi) Ikäraja: 12

16-vuotiaalla Eveliinalla on kuuntelevat ja kärsivälliset vanhemmat, parhaat kaverit, kotibileitä, koulupäiviä, alkoholikokeiluja ja mopoautoja. Arjen suistaa raiteiltaan äidin syrjähyppy. Kun Eveliina yrittää ohjailla vanhempansa ja muut ihmiset toimimaan oman mielensä mukaan, kaikki menee vain hullummaksi. Aleksi Salmenperän draamakomediassa kasvukivut ovat väistämättömiä niin nuorten kuin vanhempienkin elämässä. 

Lue Media-avaimen arvio elokuvasta!

 

Työt tytöt tytöt (Suomi) Ikäraja: 12

Tytöt tytöt tytöt -elokuvan lukioikäiset tytöt ovat aktiivisia toimijoita, mutta myös kokonaisia ihmisiä, jotka saavat mokailla, kokeilla rajojaan ja kasvaa rauhassa. Kolmen päähenkilön ja heidän välisten suhteidensa kautta kuvataan raikkaasti nuoruuden spontaaniutta, identiteetin etsintää, epäröintiä, uhmaa ja elämänmakuista haparointia. Samalla käsitellään avoimesti myös suostumuksen, seksuaalisen halun, identiteetin ja kohtaamisen kaltaisia teemoja sekä tunnetaitoja.

Lue Media-avaimen arvio elokuvasta!

 

Pikku tähti (Broker, Etelä-Korea) Ikäraja: S

Elokuvassa seurataan kahta herttaista mustan pörssin adoptiovälittäjää, nuorta äitiä (laulajanakin tunnettu IU eli Ji-eun Lee) joka haluaa luopua vauvastaan sekä 12-vuotiasta orpopoikaa, joka tunkee mukaan välityskeikalle. Näistä hahmoista muodostuu tarinan mittaan perhe, kuten ohjaaja Hirokazu Koreedan elokuvissa usein käy. Pikku tähdessä riittää harmaan sävyjä, kun mikään tarinan henkilöiden elämässä ei tunnu olevan mustavalkoista.

Lue elokuvan arvostelu täällä.



© Koulukino 2024