‹ Takaisin

Punainen

4-6
7-9
10-12
13-15
moninainensuosittelemmetunnetaitoja ruokkiva

Elokuvan synopsis

Disneyn ja Pixarin Punainen-elokuvan pääosassa on 13-vuotias Mei Lee, itsevarma ja nörttimäinen tyttö, joka haluaa toisaalta totella äitiään mutta jota riepottelevat murrosiän myrskyt. Suojeleva, tosin hiukan liian määräilevä äiti Ming on aina tyttärensä lähellä – teinitytön ikäväksi – ja aivan kuin harrastuksiin, suhteisiin ja kehoon liittyvissä muutoksissa ei olisi tarpeeksi kestämistä, aina kun Mei kiihtyy liikaa, hän muuttuu valtavaksi kultapandaksi. (Lähde: Ikärajatietokanta)

Tietoa kasvattajalle

Murrosikää, kasvamista ja tyttöyttä käsittelevän animaatioelokuvan keskushahmo on 13-vuotias kanadankiinalainen Mei. Ahkera ja energinen Mei yrittää täyttää äitinsä ankarat odotukset. Kokeissa pärjääminen, kehittävät harrastukset ja taolaisen temppelin ylläpitäminen jäävät kuitenkin toiseksi, kun murrosikä lyö yhtäkkiä päälle, tunnetilat sahaavat ja pojatkin alkavat kiinnostaa. 

Mein äiti arvelee, että kyse on kuukautisten alkamisesta, mutta käsillä on jotakin suurempaa – ja karvaisempaa. Mei nimittäin muuttuu suureksi ja vahvaksi kultapandaksi joka kerta, kun tunteet kuohahtavat. Äidin mielestä pandasta on hankkiuduttava eroon, mutta Mei oppii rauhoittumaan ystäviensä tuen ja myönteisen sisäisen puheen avulla.

Mei aloittaa ikäkaudelleen tyypillisen lapsuudenperheestä irrottautumisen. Tärkeintä elämässä ovat kolme parasta kaveria, ja elokuvan tyttöporukassa ollaankin aina toistensa tukena. Myös poikabändi 4-Town vaikuttaa Mein arjessa elämää suuremmalta asialta, ja fanitus on tärkeä kaveruksia yhteen sitova elementti. 

2000-luvun alkupuolelle sijoittuva elokuva käsittelee hyväntuulisesti ja osuvasti kasvukipuja ja tunnetaitoja. Elokuvassa on myös muutamia intensiivisiä kohtauksia, jotka liittyvät Mein ja tämän äidin tunteenpurkauksiin sekä hallitsemattomiin muutoksiin kehossa. Tilanteet ratkeavat kuitenkin lopulta parhain päin. 

Keskustelun tueksi

  • Mei muuttaa muotoa voimakkaiden tunteiden myötä riippumatta siitä, ovatko tunteet “myönteisiä” vai “kielteisiä”. Mitä eri tunteita Mei käy läpi tarinan aikana? Voivatko voimakkaat tunteet olla haitaksi? Voiko niistä olla hyötyä? Miksi tunteita pitää hallita? Miksi ei ole hyvä tukahduttaa tunteita? Mitkä ovat hyviä tapoja käsitellä erilaisia tunteita? 
  • Millä tavoin kaverit auttavat Meitä hallitsemaan tunteitaan? Miten sinä rauhoitut? 
  • Mitä sinun mielestäsi tarkoittaa, että joku on nainen? Mitä elokuvan tytöt ajattelevat tyttönä olemisesta ja naiseudesta? Miksi arvelet, että heidän mielestään heistä “tulisi naisia” lempibändin keikalla? 
  • Millaiset vanhemmat Meillä on? Millaisia odotuksia heillä on lastaan kohtaan ja miksi? Mitä tarkoittaa olla “hyvä lapsi”? Onko sinun kotonasi tai suvussasi tällaisia paineita? Vaihteleeko “hyvän lapsen” määritelmä eri kulttuureissa?  
  • Tunteiden kuohahtaessa Mei muuttuu punaiseksi. Mitä punainen väri merkitsee eri kulttuureissa? Tiedätkö muiden värien merkityksiä? 
  • Millaisena fanikulttuuri esitetään elokuvassa? Ovatko erilaiset fanituksen kohteet yhtä arvokkaita, vai onko hienompaa/nolompaa fanittaa jotain tiettyä asiaa? Miksi? Miksi jotkut aikuiset eivät hyväksy 4-Townin musiikkia?
  • Elokuvan tarina ei sijoitu nykyhetkeen. Mistä voi päätellä, millä aikakaudella se tapahtuu? (Esim. kännykät, CD-levyt, muoti, musiikki.) Entä mistä voi päätellä, mihin päin maailmaa elokuva sijoittuu? 
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Punainen

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Punainen

Mahtava elokuva perheen pienimmillekkin

"Mahtava elokuva perheen pienimmillekkin. Ei pelkoa liian jännittävistä kohtauksista."
Milla

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

Arvioijan ikä: 32

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 8

"Arvomaailma ei kristillinen vaan taolaisuutta jumalia ym.."
Tunteva

Arvioijan ikä: 67

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 15© Koulukino 2024