‹ Takaisin

Sihja - kapinaa ilmassa

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävätoista kunnioittavatunnetaitoja ruokkivaympäristötietoinen

Elokuvan synopsis

Elokuva kiltin pojan ja omintakeisen keijun ystävyydestä.

Alfred (Justus Hentula) on yksinäinen kaupunkilaispoika, joka rakastaa perhosia. Kesäloman jälkeen kaupungissa Alfred löytää auton takakontista keijun, joka on takkutukkainen, suttuinen ja Alfredin mielestä ihana. Hän on Sihja Pönttöhiittinen (Elina Patrakka). Sihja on huonosti käyttäytyvä, mutta valloittava keiju, jonka kanssa Alfred uskaltautuu lentämään. Alfredin vanhemmat Riia (Elena Leeve) ja Eerik (Elmer Bäck) ihmettelevät tytön tapoja, mutta iloitsevat, että pojalla on kerrankin ystävä.

Isä-Eerik on töissä Lisbeth Lukinmaan (Pirjo Lonka) johtamalla lannoitetehtaalla, jolla on mennyt huonosti. Perheen naapuri Perttu Nikkinen (Eero Ritala) kehittää uutta Mirakulaus-lannoitetta, joka näivettää samalla rikkaruohot. Siitä toivotaan tehtaan pelastusta. Sihja ja Alfred tempautuvat seikkailuun selvittäessään, miksi kaupungin kaduilta alkaa löytyä kuolleita lintuja. Kekseliäällä toiminnalla ja keijuvoimien siivittäminä lapset onnistuvat estämään ympäristökatastrofin. (Lähde: SF Studios)

Tietoa kasvattajalle

Sihja-keiju on lastenkulttuurille ominainen, voimaannuttava ja hieman ristiriitainen hahmo – erilainen ja silti ihana. Ihmisten tavat eivät ole Sihjalle tuttuja, joten hän vaikuttaa välillä villiltä ja jopa epäkohteliaalta. Sihjan on joskus myös vaikea hallita tunteitaan ja sitä, miten voimakkaasti ne purkautuvat. Tästä seuraa sekä humoristisia tilanteita että konflikteja.

Rohkean ja pää edellä asioihin ryhtyvän Sihjan vastapainona toimii varautunut ja harkitsevainen Alfred. Alfredilla ei ole ystäviä, osittain siksi että lapsiporukan pomo ei halua ottaa häntä mukaan.

Mirakulaus-kasvimyrkky on juuri tulossa markkinoille, vaikka se on vaaraksi sekä luonnolle että ihmisille. Lastenelokuvalle tyypillisesti pystyvät ja oikeudentajuiset lapset selvittelevät asiaa, jota aikuiset eivät ole huomanneet. Elokuvan pahis on aluksi vaarattomalta vaikuttava aikuinen. Tarinan loppupuolella tämä aikuinen vangitsee lapsia ja käyttäytyy hyvin uhkaavasti. Lapset myös joutuvat turvautumaan väkivaltaan selvitäkseen aikuisen kynsistä. Aiheesta on hyvä varautua ainakin nuorimpien katsojien kanssa keskustelemaan.

Luonto on yksi elokuvan keskeisistä teemoista. Keijuna Sihja on peräisin luonnosta, joten hän arvostaa ja kunnioittaa luontoa ehdottomasti.

Keskustelun tueksi

  • Mitä sinä tiedät keijuista? Keijut ovat osa kansanperinnettä ja satukulttuuria, joten niistä on olemassa monia erilaisia käsityksiä. Mikä tekee Sihjasta keijun? Tunnetko muita kirjojen, elokuvien tai pelien keijuja? Ovatko ne samanlaisia vai erilaisia kuin Sihja?
  • Sihja on keijukainen mutta muistuttaa kovasti myös tavallista ihmislasta. Sihjan toilailuihin on helpompi suhtautua kun tietää, että hän on keiju. Kaikki ihmisten tilanteet eivät siis ole hänelle tuttuja tai ymmärrettäviä. Samoin voi olla myös ihmisten kesken: jollakulla ystävälläsi tai sinulla itselläsi voi olla haasteita esimerkiksi kesittymisessä, ajatusten ilmaisemisessa tai kaveritaidoissa. Miten ihmisten kanssa ollaan – millaisia neuvoja antaisit Sihjalle? Entä miten keijujen kanssa ollaan – millaisia neuvoja antaisit Alfredille, josta tulee Sihjan ystävä?
  • Millainen tyyppi Alfred on? Onko hän yksinäinen? Miksi? Miten muut lapset suhtautuvat häneen? Millaisia neuvoja antaisit näille lapsille?
  • Alfred harrastaa kasvien ja hyönteisten tutkimista. Lisbeth Lukinmaalle oma lemmikkifretti on tärkeä. Millaisia harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita sinun lähipiirissäsi on? Mistä sinä olet kiinnostunut ja miksi?
  • Mitä elokuvan nimen sanat “kapinaa ilmassa” tarkoittavat? Mihin elokuvan tapahtumiin ne liittyvät?
  • Omien sanojensa mukaan Sihja on ainakin 3000 vuotta vanha. Onko Sihja mielestäsi lapsi vai ei?
  • Mainoslauseiden mukaan Mirakulaus-lannoite “poistaa pahan ja säilyttää hyvän”. Olisiko sellainen oikeasti mahdollista? Olisiko se hyvä asia?
  • Miksi ei ollut hyvä asia, että Sihja muuttui kiltiksi? Miltä sinusta tuntui, kun Sihja muuttui?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Sihja - kapinaa ilmassa

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Sihja - kapinaa ilmassa

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2023