Vuoden 2021 parhaat lasten- ja nuortenelokuvat

Calamity. Kuva: Rakkautta & Anarkiaa
Poikkeusoloista huolimatta vuosi 2021 on tarjonnut korkeatasoisia elokuvaelämyksiä. Media-avain poimi elokuvavuoden varrelta 12 helmeä lapsille ja nuorille.

Disney on julkaissut elokuvia niin valkokankaalla kuin omassa suoratoistopalvelussaan. Raya ja viimeinen lohikäärme on eeppinen fantasiaseikkailu. Kaakkoisaasialaisesta kulttuurista ammentava tarina esittelee lujaluontoisen soturiprinsessan ja joukon odottamattomia ystäviä. Lämminhenkinen kasvukertomus Luca sijoittuu Italian Rivieralle. Merihirviöpojat Luca ja Alberto oppivat roppakaupalla ystävyydestä, erilaisuudesta ja unelmista. Taustalla soi vanha italialainen iskelmä. Upeasti animoitu Encanto vie katsojan Kolumbiaan. Latinomusiikin siivittämä tarina tähdentää, että kenenkään ei tarvitse olla poikkeusyksilö ollakseen merkityksellinen. 

Pako rajan yli. Kuva: Kinoscreen Ilusion ltd

Kansainvälisiä helmiä on tuotu elokuvateattereihin mm. Norjasta, Irlannista ja Ranskasta. Historiallinen seikkailuelokuva Pako rajan yli sukeltaa toisen maailmansodan ajan Norjaan. Nuorista koostuvat tuomaristot ympäri Eurooppaa valitsivat elokuvan European Film Academyn Young Audience Award 2021 –voittajaksi.

Rakkautta & Anarkiaa –festivaalilla nähdyt Wolfwalkers ja Calamity tarjoavat kunnianhimoisia animaatiotyylejä ja vahvoja tyttöhahmoja. Metsästäjäksi mielivän tytön ja muodonmuuttajan välisestä ystävyydestä kertova, visuaalisesti omaperäinen Wolfwalkers hyödyntää ohjaaja Tomm Mooren (Song of the Sea) muiden töiden tavoin irlantilaista tarustoa. Villin lännen maisemiin sijoittuvan Calamityn päähenkilönä loistaa sisukas ja neuvokas 12-vuotias Martha Jane, josta tuli myöhemmin Calamity Janena tunnettu tarkka-ampuja.

Dokumenttielokuva Tytöt – pidetään pallo! on tunteita herättävä kuvaus lasten tavoitteellisesta harrastamisesta ja tasa-arvosta Islannissa. Koripallovalmentaja opettaa joukkueensa tytöille paitsi lajin tekniikkaa, myös luonteenlujuutta, itsetuntemusta ja tunnetaitoja – mutta kaikki eivät hyväksy hänen lähestymistapaansa.

 

Gagarine – Kiertoradalla. Kuva: Cinemanse

Elämää eri maailmoissa

Yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille elokuvavuosi 2021 on tarjonnut monipuolisia nuoruuskuvauksia ja erilaisia todellisuuksia. 

Gagarine – Kiertoradalla (Ranska) kertoo 16-vuotiaan Yurin tarinan sosiodraaman ja urbaanin fantasian keinoin. Purkutuomion saanut, ranskalainen Gagarine-kerrostalokompleksi on Yurille koti – ja enemmänkin.  

CODA – Kahden maailman välissä (Yhdysvallat, Ranska) on lämmin, osittain viittomakielinen draamakomedia kuurojen vanhempien kuulevasta lapsesta, lukioikäisestä Rubysta, jonka intohimona on musiikki. Rubylle oma, värikäs perhe on rakas ja raivostuttava, eikä itsenäistyminen tapahdu ilman kasvukipuja.

Better Days (Kiina) on vahva puheenvuoro koulukiusaamisesta ja kahden ulkopuolisen nuoren herkkä rakkaustarina. Romeo ja Julia -henkisessä draamassa on myös visuaalista rosoa ja kauneutta.

Babyteeth-elokuvan(Australia) päähenkilö Milla on vakavasti sairas, 15-vuotias kulttuuriperheen vesa, joka löytää elämänjanonsa uudelleen rakastuessaan itseään vanhempaan, päihderiippuvaiseen Mosesiin. Väkevässä kasvukertomuksessa mikään ei ole mustavalkoista

Free Guy (Yhdysvallat, Kanada, Japani) on digitaalisen pelin sisälle sijoittuva toimintakomedia. Kepeydestään huolimatta elokuva kannustaa pohtimaan mm. peliteollisuutta, peliväkivaltaa ja tekoälyä sen kummemmin saarnaamatta.



© Koulukino 2024