‹ Takaisin

Free Guy

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävähyviä roolimalleja

Elokuvan synopsis

Free Guy kertoo pankkivirkailijasta, joka huomaa olevansa vain sivuhenkilö avoimen maailman videopelissä, ja päättää ryhtyä oman tarinansa sankariksi. Maailmassa, jossa ei ole rajoja, hän on päättänyt olla se tyyppi, joka pelastaa maailman omalla tavallaan… ennen kuin on liian myöhäistä. Pääosissa nähdään Ryan Reynolds, Jodie Comer, Lil Rel Howery, Joe Keery, Utkarsh Ambudkar ja Taika Waititi. Elokuvassa nähdään myös useita cameoita joiltakin videopelimaailman vaikutusvaltaisimmista pelaajista mukaan lukien Imane “Pokimane” Anys, Lannan “LazarBeam” Eacott, Seán William “Jacksepticeye” McLoughlin, Tyler “Ninja” Blevins ja Daniel “DanTDM” Middleton. (Lähde: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland)

Tietoa kasvattajalle

Free Guy –elokuva sukeltaa vauhdikkaan, muun muassa Fortniteä muistuttavan digitaalisen pelin sisälle. Pelin sivuhahmo Guy työskentelee pelissä aurinkoisena pankkivirkailijana, mutta ottaakin eräänä päivänä ohjat omiin käsiinsä kehittyvän tekoälyn ansiosta. Samaan aikaan fyysisessä todellisuudessa tutustutaan peliä pyörittävään firmaan sekä pelinkehittäjäkaksikkoon, joka yrittää päihittää rahanahneen pelimogulin ja pelastaa Guyn. 

Elokuvassa nähdään runsain mitoin fiktiivistä mutta selväpiirteistä väkivaltaa peli- ja humoristisessa kontekstissa. Tarina ehdottaa siitä huolimatta rauhanomaisempaa loppuratkaisua: peli, jossa kukaan ei ryöstelisi eikä ampuisi, olisi kiva.  

Ihastuttavan viaton Guy opettelee elokuvan mittaan niin pelimekaniikan kuin ihmissuhteidenkin kiemuroita. Hänen ajava voimansa pysyy kuitenkin samana – Guy haluaa olla mukava heppu ja tehdä hyvää, vaikka se joskus vaatisi hieman rohkeuttakin. 

Keskustelun tueksi

  • Mitä muita tekoälyä, pelimaailmaa tai vaihtoehtoista todellisuutta käsitteleviä elokuvia olet nähnyt? (Esim. The Truman Show, Ready Player One, Räyhä-Ralf, Tron, Blade Runner, Lego-elokuva, The Matrix.) Onko Free Guyn lähestymistavassa jotain uutta? 
  • Guy on tekoälyn luomus. Onko hän mielestäsi oikea ihminen? Miksi, miksi ei?  
  • Mitä Guyn käyttämät aurinkolasit symboloivat? Mitkä asiat elämässä voisivat auttaa saamaan uusia näkökulmia tai näkemään joitakin asioita tarkemmin? 
  • Onko Guy elokuvan lopussa vapaa? Mitä vapaus hänelle ja muille EPH:ille merkitsee? 
  • Elokuvassa on runsaasti humoristiseksi tarkoitettua väkivaltaa, mutta tarina vihjaa, että rauhanomainen peli olisi kaikille parempi. Mitä mieltä olet tästä elokuvan ja sen “opetuksen” välisestä ristiriidasta? Voiko pelien sisältöä asettaa paremmuusjärjestykseen ja millä perusteella? Olisiko maailma erilainen, jos digitaalisissa peleissä olisi tarjolla vähemmän väkivaltaa? 
  • Lisää faktatietoa pelien väkivallasta ja sen vaikutuksista voit lukea esim. EHYT ry:n Pelitaito-sivustolta: Pelimyytinmurtajat: Väkivalta
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Free Guy

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Free Guy

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024