‹ Takaisin

Luca

4-6
7-9
10-12
13-15
hyvää vuorovaikutustalämminhenkinen

Elokuvan synopsis

Italian Rivieralle sijoittuva Disneyn ja Pixarin Luca on nuoren pojan aikuistumistarina erään unohtumattoman kesän aikana. Luca seikkailee yhdessä ystävänsä Alberton kanssa, mutta kaiken hauskan uhkana on syvä salaisuus: he ovat merihirviöitä toisesta, merenalaisesta maailmasta. (Lähde: Disney+)

Tietoa kasvattajalle

Välimeressä kasvanut Luca on nuori merihirviö, jota äiti varoittaa astumasta milloinkaan kuivalle maalle. Kuivalla maalla näet odottavat maahirviöt eli ihmiset atraimineen, kalaverkkoineen ja ennakkoluuloineen. Kun varovainen Luca ystävystyy energisen Alfredon kanssa, kaikki muuttuu. Yhdessä lajitoverit opettelevat kuivan maan lainalaisuuksia ja haaveilevat vapaudesta skootterin selässä.  

Disneyn ja Pixarin kasvukertomus on kuin postikortti Italiasta. Alkuperäisellä ääniraidalla italianenglanti soljuu iloisesti, ja ystävysten uusi tuttavuus, topakka Giulia, huudahtaa tämän tästä “santa mozzarella”. 

Tarinan päähenkilö Luca elää ristiaallokossa: vanhemmat haluavat suojella jälkikasvuaan kaikin keinoin; kokeneempi ja impulsiivinen Alberto kehottaa vaientamaan sisäisen järjen äänen; kuivalla maalla Lucaa vaanii jatkuva pelko salaisuuden paljastumisesta. Kun ystävysten haaveet eivät enää käy yksiin, he pääsevät osoittamaan toisilleen myös aitoa lojaaliutta. 

Salamannopeasti syttyvä ystävyys on käänteentekevä molemmille pojille. Lucalle se antaa sysäyksen kasvuun luonnostaan kuuluvaan itsenäistymiseen ja oman identiteetin muodostumiseen. Tarinan lopussa Albertonkaan ei tarvitse piilotella todellista luontoaan. Erilaisuuden hyväksyminen – itsessä ja muissa – onkin yksi elokuvan keskeisistä teemoista.  

Keskustelun tueksi

  • Miksi Lucaa ja tämän lajitovereita pidetään hirviöinä? Lucan perheessä kuivan maan ihmisistä puhutaan puolestaan “maahirviöinä”. Kuka päättää, ketkä ovat hirviöitä ja ketkä “normaaleja”? 
  • Miltä äiti ja isä haluavat suojella Lucaa? Ovatko vanhemmat mielestäsi ylihuolehtivia? 
  • Portorosson kalastajakylän Ercole on tyypillinen kiusaajahahmo. Mitä haluaisit sanoa hänelle? Millaisia neuvoja antaisit kylän muille asukkaille Ercolen suhteen?
  • Millaisia unelmia Lucalla ja Albertolla on? Mitä vapaus merkitsee Lucalle ja Albertolle? Mitä vapaus sinun mielestäsi tarkoittaa? 
  • Giulia kertoo Lucalle koulussa oppimiaan asioita. Miksi Luca innostuu koulunkäynnistä? Miksi oppiminen ja tieto ovat tärkeitä asioita? 
  • Ovatko Alberto, Luca ja Giulia hyviä ystäviä? Millainen on hyvä ystävä? Millaisia asioita elokuvan ystävykset tekevät ilahduttaakseen tai auttaakseen toinen toisiaan? Millaisia vaikeuksia kolmikon ystävyydessä on?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Luca

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Luca

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024