‹ Takaisin

Gagarine - Kiertoradalla

4-6
7-9
10-12
13-15
hyvää vuorovaikutustatoista kunnioittava

Elokuvan synopsis

16-vuotias Yuri asuu Pariisin Ivry-sur-Seinen lähiössä, valtavassa Cité Gagarinen rakennuskompleksissa, jota uhkaa purkutuomio. Molemmat, Yuri ja kerrostalo ovat saaneet nimensä neuvostokosmonautin Juri Gagarinin mukaan ja myös Yuri haaveilee avaruuden valloittamisesta. Sitä ennen on kuitenkin pelastettava 370 asunnon kotitalo ja sen repaleinen, mutta yhteen hiileen puhaltava yhteisö: ainoa perhe, joka Yurilla on.

Cannesin vuonna 2020 virtuaalisesti järjestettyjen elokuvajuhlien puheenaihe Gagarine – Kiertoradalla yhdistää yhteiskunnallista realismia ja urbaania fantasiaa rohkealla ja modernilla tavalla. Fanny Liatard ja Jérémy Trouilh onnistuvat käsikirjoittajina ja yhteisessä esikoisohjauksessaan hämmästyttämään energiallaan. Vähäeleisen voimakkaan roolisuorituksen tekevä tulokas Alsény Bathily on mieleenpainuva todellisuudesta irtautuvana Yurina.

Elokuva on kuvattu Cité Gagarinen todellisen purkuprosessin yhteydessä elokuussa 2019 ja se tallentaa näin lähes reaaliajassa Pariisin lähiöiden murenevaa optimismia koskettavasti. (Lähde: Cinemanse)

Tietoa kasvattajalle

Elämä ei ole hohdokasta kovaa vauhtia rapistuvassa ranskalaislähiössä, mutta asuinalueella kukoistaa aito yhteisöllisyys ainakin lämminsydämisessä Gagarine-elokuvassa. Yhtä naapuria autetaan ruokaostoksissa, toista sosiaalitoimiston lomakkeiden täyttämisessä.

Eräs asukas huolehtii jopa lamppujen vaihtamisesta ja hissin korjaamisesta. Purkutuomion saanut Gagarine-kerrostalokompleksi on olennainen osa 16-vuotiaan Yurin identiteettiä. Pojan vanhemmat eivät ole maisemissa, joten talo ja sen asukkaat toimittavat kodin ja perheen virkaa.  

Yuri on avulias ja sydämellinen optimisti, joka toteuttaa ajatusta siitä, että yksittäinen ihminen voi toiminnallaan muuttaa maailmaa paremmaksi. Gagarine kuvaa marginalisoituja ihmisryhmiä kunnioittavasti ja heidän toimijuuttaan korostaen. Omaehtoisuutta, yhteisöllisyyttä ja välittämistä tähdentävä elokuva ei silti saarnaa, eikä kyseessä ole kurjuuteen keskittyvä sosiodraama. Sen sijaan tarinaan hiipii vähitellen urbaanin fantasian elementtejä, kun Yuri haluaa pelastaa kotinsa – lopulta hinnalla millä hyvänsä.  

Keskustelun tueksi

  • Oliko Yuri yksinäinen? Millä tavoin elokuvassa kuvattiin yksinäisyyttä? 
  • Mitä elokuvan lopussa tapahtui? Miten tarina voisi jatkua? 
  • Oliko Gagarine-elokuvalla mielestäsi jokin sanoma? Mikä? 
  • Millaisia haasteita elokuvan hahmoilla oli arjessaan? Ottiko elokuva näihin haasteisiin kantaa? 
  • Millainen Yourin ja Dianan suhde oli? Millä sanoilla kuvailisit sitä?  
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Gagarine - Kiertoradalla

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Gagarine - Kiertoradalla

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2023