‹ Takaisin

Tytöt - pidetään pallo!

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävätoista kunnioittava

Elokuvan synopsis

Tyttöjen koripallojoukkue kiistellyn valmentajansa vetämänä ajautuu konfliktiin lajiliiton kanssa, kun heitä ei päästetä pelaamaan poikia vastaan. Suurten tunteiden islantilaiselokuva Tytöt – pidetään pallo! johdattaa pohtimaan valmennuksen, urheilun tasa-arvon, mutta myös kasvatuksen vaikeita kysymyksiä.

Parhaissa urheiluelokuvissa ei ole väliä millä sarjatasolla pelataan tai millaisista rahasummista puhutaan. Kyse on tunteista, joita syvempiä ei olekaan: voittamisen puhtaasta hurmiosta ja tappion musertavista kyynelistä.

Guðjón Ragnarssonin ohjaamassa islantilaiselokuvassa pelataan esiteini-ikäisten tyttöjen koripalloa maassa, jossa naiskoripalloilu ylipäänsä on vasta hiljattain ollut nousussa. Mutta panoksena peleissä on sukupuolten tasa-arvo kansallisesti koko lajin piirissä.

Brynjar Karl Sigurðsson on eräänlainen valmentajan arkkityyppi: kova mutta oikeudenmukainen, tunteella pelejä elävä ja lajilleen täysin omistautunut. Kun hänen seuransa ei hyväksynyt alle 10-vuotiaiden lasten jakamista kunnianhimoisuuden mukaan, hän vaihtoi joukkuetta.

Koripalloa hengittävä Sigurðsson näkee itsensä kasvattajana: lajissa kehittyminen auttaa tyttöjä myös elämässä. Elokuva antaa paljon tilaa tyttöjen omille näkemyksille ja moni heistä puhuukin voimautumisesta sekä lisääntyneestä uskalluksesta. Toisaalta kyyneleiltä treeneissä ei säästytä ja Sigurðssonin huutaminen, kiroilu ja ehdottomuus aiheuttavat skismaa joissain vanhemmissa.

Lopulta tilanne eskaloituu konfliktiin lajiliiton kanssa, kun Sigurðsson ja hänelle uskollinen joukkue vaativat pääsyä poikien sarjaan. Kenen äänellä on väliä ja kuinka pitkällä sukupuolten tasa-arvo lopulta on?

Nuorten valmennus on ollut otsikoissa Suomessakin. Tytöt- pidetään pallo! johdattaa pohtimaan vaikeitakin kysymyksiä valmennuskeinoista ja aikuisten vastuusta. Se muistuttaa myös, että lapsia koskevissa kysymyksissä ei saa unohtaa lasten omaa ääntä. (Lähde: Pirkanmaan elokuvakeskus)

Tietoa kasvattajalle

Dokumenttielokuvassa seurataan tyttöjen tavoitteellista koripalloharrastusta Islannissa yhden joukkueen ja valmentajan kautta. Brynjar on tiukka ja näkemyksellinen valmentaja, joka vaatii omistautumista, mutta haluaa ennen kaikkea vaikuttaa myönteisesti lasten itsetuntoon. 

Dokumentissa kuullaan runsaasti tyttöjen omia ajatuksia valmentajan metodeista, lajista ja harrastuksen kokonaisvaltaisista vaikutuksista. Lapset oppivat treeneissä itsetuntemusta, tunnetaitoja ja luonteenlujuutta.  

Sukupuoli ja kasvatus muodostuvat yhdeksi dokumentin keskeisistä teemoista, kun kansallinen koripalloliitto ei salli lasten joukkueille sekaturnauksia. Selityksenä on ylimalkainen “poikien ei voi antaa hävitä tytöille”. Elokuvassa pohditaan ylipäätään tytöille ja naisille kasvatuksessa usein lankeavia rooleja ja ennakko-oletuksia sekä lapsen oikeutta mielipiteeseen ja sen ilmaisuun. 

Keskustelun tueksi

  • Elokuvassa puhutaan “voimakkaasta luonteesta”. Mitä se tarkoittaa? Mihin sitä tarvitaan? Miten sitä voi kehittää? 
  • Jotkut vanhemmista reagoivat hyvin voimakkaasti joukkueen mielenilmaukseen elokuvan lopussa. Miksi? 
  • Onko Brynjar mielestäsi hyvä valmentaja? Miksi tai miksi ei? Mitä mieltä joukkue on hänestä? Entä tyttöjen vanhemmat? 
  • Dokumentti tarkoittaa, että elokuva kuvaa todellisia tapahtumia. Tarkoittaako se, että dokumenttielokuva on automaattisesti totta? Millaisen tarinan Tytöt – pidetään pallo! kertoo, ja kenen näkökulmasta? Olisiko elokuva erilainen, jos tapahtumat olisi kuvattu esimerkiksi koripalloliiton näkökulmasta? 
  • Mitä muuta hyötyä kuin kisamenestystä joukkueen tytöille on koripallosta? Voiko samoja hyötyjä saada muistakin harrastuksista? 
  • Miksi on tärkeää, että myös lapset saavat ilmaista mielipiteensä? Miksi aikuiset eivät aina kuuntele lasten mielipidettä?  
  • Miksi Brynjar halusi valmentaa nimenomaan tyttöjä? Oletko huomannut omassa elämässäsi tilanteita, joissa tyttöjä ja poikia kohdellaan eri tavalla? Mitä ajattelet siitä? 
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Tytöt - pidetään pallo!

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Tytöt - pidetään pallo!

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024