‹ Takaisin

CODA - Kahden maailman välissä

4-6
7-9
10-12
13-15
hyvää vuorovaikutustamoninainen

Elokuvan synopsis

Kuurojen vanhempien kuulevana lapsena Ruby on perheensä ainoa kuuleva perheenjäsen, eli Coda-lapsi. Koulunkäynnin ohella hän uurastaa perheensä kalastusyrityksessä. Perheelleen omistautunut Ruby rakastaa laulamista. Lahjakkaana laulajana Ruby joutuu elämänsä vaikeimman valinnan eteen, kun hänelle tarjoutuu yllättäen tilaisuus tavoitella omaa unelmaansa. Rubyn perheen toimeentulo on riippuvainen hänen avustaan, joten hänen päätöksensä vaikuttaa koko perheen tulevaisuuteen.

Lämminhenkinen elokuva pohjautuu rakastettuun ja palkittuun ranskalaiseen menestyselokuvaan Bélierin perhe. Elokuvan on ohjannut Siân Heder (Tallulah, Little America). Pääosissa nähdään Oscar®-voittaja Marlee Matlin, Emilia Jones, Troy Kotsur sekä Daniel Durant. (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Ruby on melkein tavallinen lukiolainen, joka rakastaa laulamista. Rubyn vanhemmat ja isoveli ovat kuuroja. Perheessä kommunikoidaan viittomakielellä, koulussa ja kavereiden kanssa Ruby puhuu englantia.  

Rubyn vanhemmilla ja perheen dynamiikalla on keskeinen rooli elokuvassa. Vanhemmat ovat avoimia ja rakastavia, mutta toisaalta myös ärsyttäviä ja noloja. Vanhemmat pyrkivät tukemaan Rubya, mutta kasvuun kuuluu silti irtautuminen lapsuudenperheestä. Myös siskon ja veljen välistä kiintymystä käydään läpi kasvukipujen kautta. Perheen ainoana kuulevana jäsenenä Ruby on joutunut toimimaan tulkkina monenlaisissa tilanteissa pienestä pitäen, ja joskus tehtävä on nuorelle liian vastuullinen, ristiriidassa Rubyn  omien tavoitteiden kanssa tai vie hänet tilanteisiin, joihin hän ei kuuluisi. 

Tarinan päähenkilö on kuuleva nuori, ja yksi elokuvan kantavista teemoista on musiikin lahja. Toisaalta kuuroja hahmoja näyttelevät kuurot näyttelijät, ja viittomakieliselle dialogille annetaan reilusti tilaa. 

Rauhallinen ja vakava Ruby etsii omaa paikkaansa maailmassa, mutta välttää teini-ikään kuuluvia ylilyöntejä. Seksipositiiviset vanhemmat sen sijaan varmistavat, että nuoretkin muistavat ehkäisyn. Rempseä isä nähdään yhdessä kohtauksessa myös marihuanasätkän kanssa. Huume- ja seksikohtaukset eivät ole keskeisessä roolissa, mutta nostavat elokuvan ikärajan kahteentoista. 

Keskustelun tueksi

  • Mitä elokuvan lisänimi “Kahden maailman välissä” tarkoittaa? Millaista Rubyn elämä on kahden maailman välissä?  
  • Millaisia Rubyn vanhemmat ovat? Mitkä ovat heidän vahvuuksiaan vanhempina? Mitä neuvoja antaisit heille? 
  • Mitä mieltä olet elokuvan loppuratkaisusta? Tilanteessa on tehtävä uhrauksia – kenen niitä pitäisi sinun mielestäsi tehdä? 
  • Miltä Rubysta tuntuu, kun hän laulaa? Oletko kokenut vastaavaa jonkin harrastuksen parissa? 
  • Millainen Rubyn musiikinopettaja on ja millaisia keinoja hän käyttää? Onko hän mielestäsi hyvä opettaja, miksi tai miksi ei?
  • Miten musiikin vaikutusta kuvataan elokuvassa ilman ääntä? 
  • Miksi on merkityksellistä, että Rubyn vanhempien ja isoveljen näyttelijät ovat kuuroja? 
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta CODA - Kahden maailman välissä

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta CODA - Kahden maailman välissä

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024