‹ Takaisin

A Monster Calls

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

A Monster Calls on Patrick Nessin palkittuun kirjaan perustuva elokuva 12-vuotiaasta Conor O’Malleysta, jonka äiti on vakavasti sairas. Äidin sairastellessa Conor joutuu asumaan tylyn isoäitinsä kanssa – isä kun asuu muualla uuden perheensä kanssa. Tilannetta ei helpota, että koulussa hiljaista piirtelijäpoikaa kiusataan.
Yllättäen Conorin avuksi tulee odottamaton tukija: eräänä yönä Conorin ikkunasta näkyvä ikivanha puu herää henkiin. Puu lupaa kertoa Conorille kolme tarinaa – aina seitsemän minuuttia yli keskiyön – yhden kerrallaan. Puuhirviö myös vaatii, että Conorin pitää kolmen tarinan päätteeksi kertoa oma tarinansa. Tarinoiden avulla Conor löytää rohkeuden ja luottamuksen elämään. Hirviön sanoin: tarinat ovat villeintä mitä on. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

A Monster Calls on vahvasti tunteisiin vetoava fantasiaa ja realistista draamakerrontaa yhdistävä tarina kasvamisesta, surusta, luopumisesta sekä lapsen ja vanhemman suhteesta. Elokuva perustuu palkittuun nuorten fantasiakirjaan, joka taas perustuu syöpään kuolleen Siobhan Dowdin alkuperäisideaan.

Elokuvan päähenkilö Conor pelkää hänelle läheisimmän ihmisen, äitinsä, menettämistä. Pojan ja vakavasti sairaan äidin suhde näyttäytyy tiiviinä ja lämpimänä. Isä on Conorille etäisempi, ja isoäitinsä kanssa hän on jatkuvasti törmäyskurssilla. Menetyksen pelon lisäksi Conor joutuu kestämään julmaa koulukiusaamista. Taiteellisesti lahjakas poika pakenee ongelmiaan ja vaikeita tunteitaan mielikuvitusmaailmaansa. Avuksi tulee myös pihalla seisova ikivanha marjakuusi, joka herää eloon arvoituksellisia tarinoita kertovana puuhirviönä. Elokuva tarjoaa selviytymiskeinoina kriiseihin tarinoita, mielikuvituksen voimaa ja taiteen terapeuttista vaikutusta. Conor on perinyt äidiltään taiteelliset lahjansa ja siirtää syvimmät tuntonsa kynällä ja siveltimellä paperille. Puuhirviö antaa Conorin tunteille ja mielikuvitukselle fyysisen muodon, joka lopulta auttaa poikaa kohtaamaan painajaisensa, tunnistamaan ja käsittelemään tunteensa sekä olemaan sinut surunsa ja menetyksensä kanssa. Conor myös oppii tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja ymmärtämään heitä sekä kohtaamaan hirviön sisällään, kuuntelemaan sen neuvoja ja kohtaamaan pelkonsa.

Vaikeita tunteita kuvastava puuhirviö näyttäytyy paikoin hyvinkin pelottavana ja uhkaavana. Välillä voimakkaat kauhuelementit voivat olla herkimmille katsojille liikaa. Vanhemmille taas kuolemaa tekevän äidin tuska lapsensa hylkäämisestä on riipivää katsottavaa.

Keskustelun tueksi

  • Miten voimakkaita tunteita, kuten vihaa, tulisi käsitellä? Auttaako tavaroiden särkeminen?
  • Oliko oikein, että Conor hyökkäsi kiusaajansa kimppuun? Miten hänen olisi pitänyt toimia?
  • Miksi Conor tunsi itsensä ulkopuoliseksi?
  • Miksi isä pyytää Conoria olemaan rohkea? Mitä rohkeus sairauden edessä tarkoittaa? Pitääkö aina olla rohkea?
  • Miksi Conoria ei rangaistu väärin toimimisesta? Miksi Conor luulee, että häntä rangaistaan?
  • Mikä merkitys hirviöllä oli Conorille – miten se auttoi Conoria?
  • Oliko hirviö mielestäsi oikeasti olemassa?
  • Miten läheisen menetyksestä ja surusta voi selviytyä?
  • Millainen suhde Conorilla on isäänsä? Entä äitiinsä? Miten Conorin suhteet vanhempiin oli kuvattu elokuvassa – mitä he esimerkiksi tekivät yhdessä?
Kirjoittaja: Marjo / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta A Monster Calls

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta A Monster Calls

Arvioijan ikä: 33

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 14© Koulukino 2024