‹ Takaisin

Aladdin

4-6
7-9
10-12
13-15
humoristinenonnistumisen kokemuksiaselkeä

Elokuvan synopsis

Disneyn animaatioklassikko Aladdin on loihdittu uudelleen valkokankaalle elokuvan energisenä ja jännittävänä live action -versiona, jonka pääosissa nähdään karismaattinen katurotta Aladdin, urhea ja määrätietoinen prinsessa Jasmine ja Henki, joka voi avata heille ovet tulevaisuuteen. Ohjauksesta vastaa Guy Ritchie (Sherlock Holmes), joka tuo elokuvilleen tyypillistä vauhdikasta toimintaa satumaisen Agraban satamakaupungin kujille.

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet John August (Big Fish) ja Ritchie, ja se perustuu Disneyn animaatioon Aladdin. Elokuvan pääosissa nähdään Will Smith elämää suurempana lampunhenkenä; Mena Massoud (Tom Clancy’s Jack Ryan) on hurmaava taskuvaras nimeltä Aladdin; Naomi Scott (Power Rangers) on Jasmine, kuvankaunis ja määrätietoinen prinsessa; Marwan Kenzari (Idän pikajunan arvoitus) on mahtava velho Jafar; Navid Negahban (Legion) on tyttärensä tulevaisuudesta huolestunut sulttaani ; Nasim Pedrad (”Saturday Night Live”) on Dalia, prinsessa Jasminen omapäinen paras ystävä ja uskottu; Billy Magnussen (Into the Woods) on komea ja korskea kosija prinssi Anders; ja Numan Acar (The Great Wall) on Hakim, Jafarin apuri ja palatsin henkivartiokaartin päällikkö.

Elokuvan musiikista vastaa kahdeksankertaisesti Oscar®-palkittu säveltäjä Alan Menken (Kaunotar ja hirviö, Pieni merenneito). Elokuvan lauluihin kuuluvat sekä Menkenin ja Oscar-palkitun sanoittajan Howard Ashmanin (Pieni kauhukauppa) ja Tim Ricen (Leijonakuningas) alkuperäiset elokuvasävelmät että kaksi uutta laulua, jotka ovat Menkenin ja Oscar- ja Tony®-palkittujen lauluntekijöiden Benj Pasekin ja Justin Paulin (La La Land) käsialaa. (Lähde: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland)

Tietoa kasvattajalle

Vuonna 1992 ilmestynyt Disneyn animaatioelokuva Aladdin lukeutuu studion menestyineimpiin elokuviin. Aladdinin alkuperäistarina löytyy tunnetusta, 1300-luvulla ilmestyneestä Lähi-idän kansantarinoiden kokoelmasta, Tuhannen ja yhden yön tarinoista. Disneyn uusintaversio herättää alkuperäisen animaatioelokuvan satumaisen ja vauhdikkaan tarinan eloon oikeilla näyttelijöillä, musikaalinumeroita unohtamatta.

Kaduilla elävän, nuoreksi mieheksi varttuneen orpopojan tarina, jonka tie käy sattuman kautta satumaisiin rikkauksiin ja lopulta satumaiseen rakkauteen, on tuttu monista elokuvista. Uusi Aladdin liikkuu hyvin pitkälti animaatioelokuvan jalanjäljissä, mikä tekee elokuvasta tarinan tuntevalle helpon seurattavan.  Elokuva etenee rauhallista tahtia, välillä tutuissa uomissa rullaavaan tarinaan puhalletaan vauhtia Agraban kaupungin kaduille sijoittuvilla takaa-ajokohtauksilla. Mukana ovat alkuperäisestä elokuvasta tutut hahmot, aina hyväsydämistä lemmikkiapinaa Abua ja pahansuopaa papukaijakätyri Jagoa myöten.

Näyteltyyn versioon on tuotu mukaan lisää vauhtia ja vaaran tuntua, mikä tuntuu näytellyssä versiossa animaatiota vaikuttavammalta (etenkin valkokankaalta katsottuna). Tästä syystä elokuva ei sovellu aivan nuorimmille katsojille. Erityisesti Aladdinin vierailu taikaluolassa lampun etsinnässä ja suurvisiiri Jafarin vallanhimon äityminen huippuunsa ovat molemmat pitkähköjä, intensiivisiä kohtauksia, jotka voivat paitsi tuoda jännitystä, myös pelottaa.

Siinä missä uusintaversioon on lisätty viihdykkeeksi väriä, vauhtia ja huumoria, jättää itse tarina toivomaan tuulettamista ja päivittämistä nykyaikaisempaan versioon, joka tarjoaisi pontta ja tarttumapintaa nykyajan moninaiselle yleisölle.

Keskustelun tueksi

  • Mitä elokuvassa kerrotaan Aladdinin menneisyydestä ja perheestä? Miten Aladdin on päätynyt asumaan Agraban kaduille?
  • Miten elokuvassa käsitellään eriarvoisuutta esimerkiksi Aladdinin hahmon kautta? Miten Aladdinia kohdellaan elokuvassa?
  • Mitä elokuvassa kerrotaan prinsessa Jasminen elämästä? Miksi hänet halutaan pitää tiukasti palatsin sisällä?
  • Miksi Aladdin haluaa tulla prinssiksi? Mitä haasteita prinssinä olo tuo Aladdinille?
  • Mitä lampunhenki yrittää opettaa Aladdinille elämästä? Mitä hän kertoo esimerkiksi vallasta ja ahneudesta, toisaalta totuudesta ja rehellisyydestä?
  • Miksi lampunhenki toivoo olevansa vapaa ihminen?
  • Miten elokuvassa käsitellään mies- ja naishahmoja esimerkiksi Aladdinin ja Jasminen kautta? Mitä elokuvan miehet voivat tehdä, missä asemassa taas ovat elokuvan naiset? Yrittääkö elokuva rikkoa sukupuolinormeja jollain tavalla?
  • Elokuvan ikärajaksi on asetettu 7. Onko tämä mielestäsi soveltuva ikäraja elokuvalle? Nouseeko elokuvassa esille kohtauksia, joissa ikäraja erityisesti mietityttää?
Kirjoittaja: Maria / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Aladdin

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Aladdin

Surkea

"Olen itse kokenut ikäsoveltuvuuden taas niin päin, että animaatioversio on paljon jännittävämpi ja pelottavampi, kun taas tätä muksut eivät ole pelänneet. Tästä uupuukin kaikki jännitys ja uhkaus Jafarin surkean näyttelijän takia. Elokuva on lopujen lopuksi hyvin sekava ja hahmot irrallisia. Jos jotain kehuttavaa on, niin Jasminen uusi roolitulkinta. Sekin hukkuu silti kaiken adhd-väsäyksen sekaan, koska eihän kyseinen hahmo ole edes pääroolissa."

Arvioijan ikä: 21

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7

"Liian raastava musiiki ja kovalla"
muusikko

Arvioijan ikä: 71

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 16

Arvioijan ikä: 57

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7© Koulukino 2024