‹ Takaisin

Alita: Battle Angel

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Kaukaisessa tulevaisuudessa kyberneetikko Ido (Christoph Waltz), löytää Iron Cityn kaatopaikalta Alitan (Rosa Salazar), tajuttoman ja hylätyn kyborgin. Herätessään Idon klinikalta Alita ei muista kuka hän on eikä hän myöskään tiedä, millaisessa maailmassa elää. Kaikki on Alitalle uutta ja hän opettelee luovimaan uudessa elämässään vaarallisessa Rautakaupungissa. Ido yrittää suojella Alitaa tämän salaperäiseltä menneisyydeltä, kun taas uusi ystävä Hugo (Keean Johnson) sitä vastoin tarjoutuu auttamaan Alitaa muistojen palauttamisessa. Tunteet Alitan ja Hugon välillä kasvavat ja kehittyvät, mutta kuolettavat voimat uhkaavat Alitaa ja suhdetta. Alitalle valkenee, että hänellä on erityisiä taisteluvoimia, joita hän voi käyttää pelastaakseen ystävänsä ja perheensä, joita hän on oppinut rakastamaan.

Alitan selvittäessä totuutta alkuperästään, hän päätyy matkalle pimeään ja korruptoituneeseen maailmaan, jossa hän joutuu taistelemaan epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Samalla hänelle selviää, että hänellä on kyky muuttaa maailmaa, jossa elää. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

Tulevaisuuteen sijoittuvassa toimintaseikkailussa muistinsa menettänyt kyborgityttö opettelee elämään nykymaailmassa. Maailma ja ihmissuhteet ovat hänelle uutta, mistä kumpuaa vauhdikkaaseen toimintaelokuvaan ripaus lämminhenkistä huumoria. Alitalle kehittyy isä-tytär -suhde hänet kasannutta kyberneetikkoa kohtaan ja rakkaussuhde nuorta poikaa kohtaan. Alita kuitenkin kyseenalaistaa rooliaan, ja hänet nähdään itse omat päätöksensä tekevänä, aktiivisena ja miespuolisia hahmoja haastavana.

Elokuvan tulevaisuus on karu ja vailla perinteisiä oikeuden puolustajia kuten poliiseja. Oikeuden toteutumisesta vastaavat palkkionmetsästäjät, joiden motiivit ovat usein itsekkäitä.

Toimintakohtaukset ovat nopeita ja rajuja, ja vaikka suuri osa elokuvan väkivallasta kohdistuukin paranneltujen ihmishahmojen robottiosiin, näytetään se paikoin hyvin graafisena. Tarinassa ryöstetään osia niin kyborgeilta kuin oikeiltakin ihmisiltä, mikä näyttäytyy erityisesti kohtauksessa, missä erään hahmon tärkeät elimet on kerätty säilöön laatikkoon.

Keskustelun tueksi

  • Elokuvassa nähdään ruumistaan teknologian avulla korjanneita kyborgeja. Alita puolestaan on ihmisaivojaan lukuunottamatta kokonaan keinotekoinen. Onko Alita ihminen vai robotti? Mikä erottaa ihmisen ja robotin?
  • Kyborgi-Alita ja ihmis-Hugo ihastuvat toisiinsa. Lisäksi tohtori Ido suhtautuu Alitaan kuin tyttäreensä. Millainen voisi olla robotin tai kyborgin ja ihmisen suhde?
  • Alitaa esittää oikea näyttelijä, Rosa Salazar, jonka ulkonäköä on muokattu elokuvaa varten tietokoneella. Tutki elokuvan hahmoja: miten heitä on muokattu näyttämään keinotekoisemmilta? Miten arvelet tämän olevan toteutettu teknisesti elokuvaa kuvatessa?
  • Elokuva sijoittuu 2500-luvulle, mutta Alita itse on ainakin 300 vuotta vanha. Millaisena sinä voisit kuvitella tulevaisuuden olevan 200 vuoden päästä Alitan syntyaikaan? Entä 500 vuoden päästä?
  • Miksi moottoripallo-urheilulajilla on niin suuri merkitys Alitan maailmassa?
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Alita: Battle Angel

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Alita: Battle Angel

Arvioijan ikä: 17

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 13© Koulukino 2024