‹ Takaisin

Amatöörit

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävähumoristinentunnetaitoja ruokkiva

Elokuvan synopsis

Tervetuloa Laforsiin! Pieni ruotsalainen kaivoskaupunki on epätoivoisesti uuden alun tarpeessa.

Saksalainen halpakauppaketju Superbilly tuo muassaan pienen toivonkipinän harkitessaan asettumista alueelle. 500 uutta työpaikkaa saisi aikaan muutoksen! Nyt on aika saada Lafors maailmankartalle, ilmoittaa kunnanjohtaja ja pian onkin päätetty teettää paikkakunnasta elokuva. Kulttuuriin budjetoidut rahat ovat kylläkin lopussa, mutta kunnan palveluksessa oleva Musse saa uskaliaan idean: Annetaan koululaisten tehdä elokuva – kouluprojektina demokratian hengessä! Sehän on nykyaikaa, innovatiivista – ja ilmaista …

Gabriela Pichlerin menestyselokuva Syödä, nukkua, kuolla saa jatkoa uudesta draamasta, joka on täynnä nokkavaa huumoria ja sykkivää pikkukaupungin sydäntä. Harva kykenee tekemään ajankuvaa niin kevyin vedoin sekä kärjistäen että lämmöllä kuin Gabriela Pichler. Kuten hänen läpimurtoelokuvansa Syödä, nukkua, kuolla myös Amatörer sykkii raakaa energiaa, huumoria ja empatiaa. Feelgood-komedia kaikille! (Lähde: Oy Kinoscreen Illusion Ltd)

 

Tietoa kasvattajalle

Amatöörit tarttuu kipeän humoristisella otteella ajankohtaisiin teemoihin. Pienen työläiskaupungin koululaisia pyydetään tekemään aidon ja itsensä näköinen elokuva omasta kotikaupungistaan, ammattilaistyön sijasta. Työn teettäjänä toimii kunnanjohto, joka elokuvan innoittamana havittelee kuihtuvaan kaupunkiinsa halpaketjun myymälää ja tämän myötä uusia työpaikkoja. Elokuvasta muodostuu monitasoinen tutkielma yhteiskunnasta ja ihmisistä, ja nostaapa se esille myös elokuvantekoon liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Amatöörit käsittelee niin paikallisessa kuin globaalissakin mittakaavassa polttavan kuumia teemoja kuten työn merkitystä, kuluttamista, elämänvalintoja ja -tapoja sekä elinkeinoelämän kuihtumista suuryritysten aluevaltausten kustannuksella. Keskiöön nousevat ihmiset, jotka eivät yleensä saa ääntäänsä kuuluviin yhteiskunnassa, ja jotka ensimmäisinä kokevat muutoksen nahoissaan, kun ylemmällä taholla tehdään päätöksiä. Elokuva sivuaakin taitavasti niin institutionaalista rasismia kuin maahanmuuttajataustaisten ihmisten keskinäistä eriarvoisuutta, hyvinvointiyhteiskunnan luokkaerojen rinnalla.

Amatöörit herättelee katsojaa pohtimaan ympäristöään: mikä medioissa näkemästämme kuvamateriaalista on vilpittömän aitoa ja mikä taas siloteltua todellisuutta, kuinka paljon kannattaa jakaa muille kuvia omasta elämästään ja missä määrin voi kuvata toisia loukkaamatta perus- tai ihmisoikeuksia. Siinä missä elokuvan katsominen voi kasvattaa ihmistä, niin voi myös oman elokuvan tekeminen.

Elokuva tarkastelee teemojaan ja kuvattavia kohteitaan lempeästi mutta kaunistelematta. Vaikka tarina kirvoittaakin monet naurut, laittaa se myös  pohtimaan yhteiskunnan toimintaa ja valta-asetelmia: Amatöörit herkistää pohtimaan ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa sekä sitä, mitä itse voi tehdä asioiden edistämiseksi ja toisten auttamiseksi.

Keskustelun tueksi

  • Mihin tai keihin elokuvan nimi Amatöörit viittaa?
  • Mitä ajatuksia kunnanjohdon toive elokuvan teettämisestä ns. tavallisilla ihmisillä herättää? Miksi esimerkiksi bloggaajien tai tubettajien tähdittänät mainosvideot ovat tällä hetkellä niin haluttuja?
  • Miksi kunnanjohto ei ollut tyytyväinen koululaisten elokuviin?
  • Mitä ajatuksia Aidan ja Danan elokuva sinussa herättää? Miten he huomioivat elokuvassaan kuvattavat kohteensa, kohtelevatko he heitä kunnioittavasti? Entä miten heidän vanhempansa suhtautuvat heidän elokuvaansa?
  • Mitä ajatuksia ja tunteita kunnanjohdon palkkaama ammattilainen sinussa herättää? Toimiiko hän ammattimaisesti? Entä miten kunnan työntekijät mielestäsi toimivat ja käyttäytyvät kuvauksissa?
  • Mikä merkitys Aidan ja Danan elokuvalla on Musselle? Entäpä kaupungin asukkaille? Entä mitä Aida ja Dana oppivat itse elokuvansa myötä?
  • Miten Amatöörit käsittelee ihmisoikeuksia, ihmisarvoa ja yhteiskunnan valta-asetelmia? Käsitteleekö elokuva aiheita uskottavasti?
  • Pohtikaa, mikä merkitys elokuvalla on toisaalta aikakautensa kuvana, toisaalta taideteoksena. Voiko aiheiltaan kantaaottava elokuva olla myös viihdyttävä? Minkälainen tämä elokuva olisi ollut ilman humoristista otetta?
Kirjoittaja: Maria / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Amatöörit

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Amatöörit

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024