‹ Takaisin

Annie

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Broadway-musikaaliin perustuvassa elokuvassa Annie on orpo mutta onnellinen nuori tyttö, joka on kyllin sisukas pärjätäkseen New Yorkin kaduilla vuonna 2014. Hänen vanhempansa ovat hylänneet hänet mutta luvanneet samalla, että he palaisivat vielä jonakin päivänä, joten Annien elämä on ollut sen jälkeen kovaa tytön ilkeän kasvattiäidin neiti Hanniganin luona. Kaikki muuttuu kuitenkin kertaheitolla, kun käänteissään ripeä pohatta ja New Yorkin pormestariehdokas Will Stacks – nerokkaan apulaisjohtajansa Gracen ja juonikkaan kampanjaneuvonantajansa Guyn suosituksesta – tekee ilmiselvän kampanjaliikkeen ja adoptoi Annien. Stacks uskoo olevansa tytön suojelusenkeli, mutta Annien itsevarma ja valoisan toiveikas elämänasenne saattavat tarkoittaa, että tilanne onkin aivan päinvastoin. (Lähde: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland)

Tietoa kasvattajalle

Annie on Hollywood-satu reippaasta ja optimistisesta, vaikeassa tilannessa pärjäävästä lapsesta, johon on helppo samastua. Elokuva kertoo toivosta ja siitä, että unelmat voivat toteutua – vaikka eivät aina samalla tavalla kuin kuvittelimme etukäteen: Annie etsii omia vanhempiaan, mutta löytää lopulta uudet. Elokuvan ilmapiiri on pääosin turvallinen ja positiivinen. Musikaalin lajityyppi pehmentää esimerkiksi ilkeän kasvattiäidin uhkailua iloisilla lauluilla ja kevyellä koreografialla. Onnellisessa lopussa hyvä voittaa pahan.

Keskustelun tueksi

Elokuvan perusteella voi pohtia esimerkiksi olosuhteiden ja elämänasenteen vuorovaikutusta tai romanttista juonta tarinastereotyyppinä. Elokuva herättää myös ajatuksia perheestä. Varaudu keskusteluun erityisesti, jos elokuvan katsoo lapsi, jonka perheessä on tai on ollut vakavia vaikeuksia.

  • Miten elämänasenne vaikuttaa tunteisiin? Onko todellisuudessa mahdollista olla Annien tapaan onnellinen, vaikka tilanne on paha? Miksi joidenkin ihmisten tuntuu olevan helpompi käsitellä vaikeita tilanteita? Mitä voi tehdä tunteakseen olonsa onnelliseksi ja tasapainoiseksi?
  • Oletko aina onnellinen, jos jotakin hyvää tapahtuu, tai surullinen, jos jotakin pahaa tapahtuu? Onko mahdollista olla iloinen/surullinen, vaikka mitään hyvää/pahaa ei oliskaan tapahtunut? Mistä tunteet tulevat? Milloin olet iloinen/surullinen? Mikä auttaa, jos olet surullinen?
  • Muuttuuko ilkeä kasvattiäiti lopussa oikeasti vastuulliseksi ihmiseksi? Voiko ihmisen persoonallisuus muuttua? Mikä kaikki vaikuttaa siihen, millainen joku on?
  • Mitä perhe tarkoittaa? Miksi ihmiset adoptoivat lapsia? Miksi ihmiset hylkäävät lapsia? Elokuvissa kasvattivanhemmat ovat melkein aina pahoja – mutta ovatko biologiset vanhemmat aina hyviä? Mitkä asiat ovat vanhempien velvollisuuksia? Mitä vanhemmat eivät saa tehdä?
  • Pakollinen rakkaustarina on tyypillinen Hollywoodissa, mutta ajatus, että elämän päätavoite on romanttinen suhde, näkyy muutenkin kulttuurissamme, ja paineet kohdistuvat varsinkin tyttöihin. Voitte keskustella siitä, mitkä ovat hyviä syitä, mitkä taas huonoja, romanttisen suhteen aloittamiselle.
  • Elokuvan juoneen kuuluu, että Annie parantaa aikuisten elämää. Tämä voi vahvistaa ajatusta siitä, että lapsi voisi olla ratkaisu aikuisten ongelmisiin. Voitte keskustella siitä, että aikuisen pitäisi olla itse vastuussa omasta elämästään ja hyvinvoinnistaan (esimerkiksi uusi vauva yleensä ei paranna huonoa avioliittoa).
  • Miksi ihmiset juovat alkoholia? Miten alkoholi vaikuttaa ihmiseen? Miksi neiti Hannigan oli koko ajan humalassa? Mitä muuta hän olisi voinut tehdä selvitäkseen ongelmistaan?
Kirjoittaja: Gabi / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Annie

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Annie

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024