‹ Takaisin

Asterix ja taikajuoman salaisuus

4-6
7-9
10-12
13-15
humoristinentoimivaa yhteistyötämielikuvitusta rikastuttava

Elokuvan synopsis

Tietäjä Akvavitix kapuaa tammipuita ketterästi ylös ja alas kerätessään mistelinoksia metsästä, joka ympäröi voittamattomien Gallialaisten kylää. Mutta eräänä päivänä huippukiipeilijä putoaa puusta, ja sekös saa hänet huolestumaan. Mitä tapahtuisi, jos hän ei kykenisikään keittämään taikajuomaa? Asterix ja Obelix rinnallaan hän lähtee etsimään Galliasta lahjakasta tietäjää, jolle opettaa taikajuoman valmistuksen salat.

(Lähde: SF Film Finland oy)

Tietoa kasvattajalle

Ikonisiin Asterix-sarjakuviin perustuvassa animaatioelokuvassa tutut gallialaiset pistävät kampoihin sekä roomalaisille valloittajille että oman yhteisön piiristä nousevalla pahalle voimalle. Kuten odottaa sopii, elokuvan keskeisenä teemana on yhteen hiileen puhaltaminen: paha voidaan voittaa vain yhteistyöllä.

Sankariksi Asterixin ja kumppaneiden rinnalle nousee pieni tyttö Pektine. Neuvokas ja tiedekojeissaan lahjakas koululainen tarjoaa hyvän samaistumiskohteen pienelle lapselle. Asterix-tarinat nojaavat perinteisiin sukupuolirooleihin, mutta tätä stereotypiaa freesataan Pektinen hahmon ohella kyläläisten taistelussa roomalaisia vastaan: kun miehet eivät ole paikalla, naiset ottavat ohjat käsiinsä ja päihittävät roomalaiset taisteluissa. Mustavalkoisia asetelmia värittää myös gallialaisten yhteistyö roomalaisten kanssa. Yhteistyötä on toisinaan tehtävä myös verivihollisen kanssa, elokuvan tärkein opetus kuuluu.

Elokuvan pääpaino on rempseässä meiningissä ja koomisessa koheltamisessa. Huumorilla sävytetyt välienselvittelyt roomalaisten kanssa ovat sarjakuvista tuttua nyrkkitappelumeininkiä. Taistelut ovat toteutettu viitteellisesti ja koomisesti – rajuina tai ahdistavina niitä ei voi pitää. Toisenlaisia ratkaisumalleja tarjotaan kuitenkin vain vähän.

Elokuvan roomalaiset ovat sympaattisia pahiksia, mutta pääpahis Pyritix on toista maata. Hän on puhtaasti ilkeä henkilöhahmo ja animoitu sen mukaisesti. Pyritixin kohtaukset ovat elokuvan jännintä antia, eivätkä ne aina ratkea välittömästi. Pienimmille katsojille Pyritix ilkeine touhuineen voi olla pelottava hahmo. Elokuvan tunnelma on kuitenkin aina optimistinen ja lopussa paha toki saa palkkansa.

Asterix ja taikajuoman salaisuus noudattaa alkuperäisistä sarjakuvista tuttua humoristista tyyliä, mutta osa vitseistä saattaa mennä ohi nuoremmilta katsojilta – vitsit on usein suunnattu aikuiskatsojille. Esimerkiksi perheen pienemmille hankalaa ironiaa viljellään kohtuullisen paljon.

Toisaalta tarinan sijoittuminen antiikin aikaan on omiaan kutkuttamaan pienen katsojan mielikuvitusta. Vaikka viitteet historiaan jäävät vähäisiksi, ovat erilaiset härvelit ja tietäjien taikatemput toteutettu kiinnostavalla tavalla. Lisäksi Asterix-sarjakuvien tuntemus syventää varmasti katselukokemusta, joten fanikatsojalle iästä riippumatta elokuva on erityisen mielekäs kokemus.

Elokuva on puhuttu suomeksi ja dialogin toteutus on moitteeton.

Keskustelun tueksi

  • Ratkotaanko tarinassa ristiriitatilanteita muuten kuin väkivallalla? Miten?
  • Millaista seuraajaa tietäjä etsii työlleen? Millainen seuraaja Akvavitixille omasta mielestäsi sopisi?
  • Oletko lukenut Asterix-sarjakuvia? Löydätkö Asterix ja taikajuoman salaisuus -elokuvasta samanlaista kuvakerrontaa?
  • Kuka tai ketkä ovat mielestäsi elokuvan sankareita? Miksi?
Kirjoittaja: Juuso / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Asterix ja taikajuoman salaisuus

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Asterix ja taikajuoman salaisuus

mahtava

"todella hyvä juonu ja animaation laatu on kaunis! Asterix on aina ollut mahtava sarja."
Wario

Arvioijan ikä: 15

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 15© Koulukino 2024