‹ Takaisin

Asterix: Jumaltenrannan nousu ja tuho

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Julius Caesar paljastaa uusimman suunnitelmansa päästä eroon sinnikkäistä gallialaisista lopullisesti. Koska hänen armeijansa ei ole onnistunut nujertamaan tätä viimeistä vastarinnan saareketta, hän päättää kokeilla yllätyshyökkäystä: sivilisaation tuomista kylän porteille! Hän rakentaa uuden Rooman – Jumaltenrannan – Asterixin kylän ympärille, painostaen gallialaiset joko omaksumaan kulttuurin tai lähtemään. Huolimatta Asterixin ja Obelixin suunnitelmista pysäyttää rakennustyöt, alkavat rakennukset pian nousta ja Rooman kansalaiset saapuvat valtaamaan heidän asuinaluettaan, aiheuttaen kaaoksen Asterixin kylään. Tarkoittaako tämä lopultakin Caesarin voittoa? (Lähde: SF Films Finland Oy)

Tietoa kasvattajalle

Asterix on humaani, suorasanainen, oikeudenmukainen ja rohkea hahmo; pienestä koostaan huolimatta hän puolustaa viimeiseen asti omiaan. Sankaruutta esitellään useankin hahmon kautta, ja lopun viesti on myönteinen: aina ei voi voittaa, mutta riidat voi sopia.

Epärealistista, yliampuvaa väkivaltaa käytetään kantavana toiminta- ja ratkaisumallina läpi elokuvan. Taikajuomaa puolestaan voidaan pitää dopingina – se vihjaa, että voittaakseen ihminen tarvitsee jotakin maagista, eikä riitä omana itsenään. Jos Asterix-sarjakuvat ovat tuttuja, elokuvan kielteisiä viestejä on helpompi tulkita huumorin ja sarjakuvailmaisun kautta. Elokuvan nopeatempoisuus ei anna tilaa empaattisten tunteiden näyttämiselle, kun on kiirehdittävä taistelemaan. Musiikki kuitenkin johdattelee katsojaa sujuvasti eri tunnetiloihin, ja myös erilaisia hahmoja ja heidän persooniaan korostetaan oivaltavasti musiikin avulla.

Ekologiset arvot ovat esillä elokuvassa, sillä gallialaiset haluavat suojella metsää ja luontoa. Viittaukset antiikin Roomaan voivat puolestaan innostaa tutustumaan tarkemmin Euroopan historiaan.

Keskustelun tueksi

  • Muun muassa antiikin Rooman tapahtumat, markkinatalous, sananvapaus ja sivistyksen käsite ovat elokuvan tärkeitä teemoja, joita voi pohtia yhdessä nuoren katsojan kanssa. Mitä esimerkiksi sivistys tarkoittaa, ja voiko eri puolilla maailmaa olla erilaisia käsityksiä sanan merkityksestä?
  • Elokuvassa pieni kyläyhteisö edustaa hyvää ja suuri Rooman valtakunta pahaa. Vastakkainasettelu esimerkiksi pienen maalaiskylän ja suurkaupungin menon välillä on tyypillinen elokuvan historiassa. Miksi gallialaiset eivät halunneet omaa kyläänsä muutettavan? Entä miksi roomalaiset eivät halunneet muuttaa Galliaan?
  • Missä olivat gallialaiset naiset ja lapset? Miksi arvelet elokuvassa olevan niin vähän naishahmoja?
Kirjoittaja: Kaisa / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Asterix: Jumaltenrannan nousu ja tuho

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Asterix: Jumaltenrannan nousu ja tuho

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024