‹ Takaisin

Auringon lapset

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Auringon lapset on kertomus 12-vuotiaasta Alista ja tämän kolmesta ystävästä Teheranin katujen sykkeessä. Nuoret paiskivat lujasti töitä selviytyäkseen arjesta ja viedäkseen leipää kotiin. Käteistä kääritään milloin hanttihommista, milloin kähveltäen. Alille tarjoutuu uskomaton tilaisuus kaivaa esiin maan alle piilotettu aarre. Ali pestaa hommiin jenginsä, mutta ennen varsinaista aarteenetsintää pitää lasten ensin pestautua Sun Schoolin nimeä kantavaan kouluun, hyväntekeväisyysoppilaitokseen, joka tekee kaikkensa mahdollistaakseen katujen lapsille ja lapsityötä tekeville koulutusta.

Lapsien tarkkakatseisena kuvaajana tunnetun iranilaisohjaaja Majid Majidin visuaalisesti tyrmäävä ja emotionaalisesti koskettava draama sai maailman ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla, jossa elokuvan pääosanesittäjä, lapsinäyttelijä Rauhollah Zamani palkittiin Marcello Maistroanni Awardilla. Elokuva oli Iranin ehdokas parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi ja se pääsikin vuoden 15 parhaan elokuvan lyhyelle listalle. (Lähde: Atlantic Film)

Tietoa kasvattajalle

Auringon lapset kertoo teheranin vähäosaisten nuorten karusta arjesta yhden kaveriporukan ja koulun kautta. Päähenkilö Ali ja tämän ystävät joutuvat raatamaan päivätöissä ja elättämään itseään pikkurikoksilla. Alin kaltaisille lapsille ja nuorille tarkoitetusta koulusta löytyy kärsivällinen ja kuunteleva aikuinen, jonka lempeällä kurilla olisi valta antaa Alin elämälle parempi suunta – jos toisessa vaakakupissa ei painaisi Alin hämäräperäinen aarteenetsintähanke. 

Kaveriporukka pyrkii pitämään yhtä, mutta toisaalta ystävykset myös toistavat aikuisilta oppimiaan haitallisia toimintamalleja kuten nimittelyä, uhkailua ja lyömistä. Koulussa koetaan onnistumisia ja oppimisen ilon hetkiä. Koulun kellarissa tapahtuva tunnelin kaivaminen puolestaan tuo elokuvaan pitkäkestoista jännitystä ja kuoleman uhkaa. Kaikkien lasten elämäntilanteet eivät myöskään ratkea parhain päin, eikä tarinan loppu ole yksiselitteisen onnellinen.

Keskustelun tueksi

  • Mikä oli mielestäsi elokuvan jännittävin kohta? Miten se oli kuvattu?
  • Oliko elokuvan loppu onnellinen? Miten tarina voisi jatkua? 
  • Millaisia tavoitteita ja haaveita elokuvan pojilla oli? Millaisia esteitä niiden toteutumisella oli? Millaisia tavoitteita ja haaveita sinulla on?  
  • Millainen merkitys koulunkäynnillä oli elokuvan lapsille ja nuorille? Mitä hyötyä koulusta oli heille? 
  • Elokuvan koulu ei ollut tavallinen iranilainen koulu vaan lahjoitusrahoin ja vapaaehtoisvoimin toimiva koulu vaikeista oloista tuleville oppilaille. Miten Sun School erosi tavallisesta suomalaisesta koulusta? Oliko esimerkiksi opetus erilaista? 
  • Elokuvassa etsittiin aarretta. Ihmisillä saattaa olla erilaisia käsityksiä siitä, mikä kelpaa aarteeksi. Mitä toivot, että Ali olisi löytänyt? Entä millaisen aarteen sinä haluaisit löytää? 
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Auringon lapset

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Auringon lapset

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024