‹ Takaisin

Bamse ja tulivuorisaari

4-6
7-9
10-12
13-15
hyviä roolimallejaonnistumisen kokemuksiaympäristötietoinen

Elokuvan synopsis

Legendaarinen kolmikko Bamse, Pomppi ja Kilpinen suuntaavat Jules Vernen klassikkoseikkailun Matka maan keskipisteeseen innoittamana uuteen jännittävään seikkailuun. Kolmikko saa tehtäväkseen pelastaa Kilpisen vanhan tutkijakollegan, joka on kadonnut mystisesti tutkimusmatkallaan. Pompin varoitukset pelastustehtävän vaarallisuudesta kaikuvat kuuroille korville ja ystävykset lähtevät seikkailuun. Matkan varrella kolmikko kohtaa nälkäisiä susia, itsekkäitä roistoja sekä hurjan tulivuorenpurkauksen ja vauhdikkaiden käänteiden lisäksi matkaseuraan liittyy omahyväinen kissa Katja. Bamse ystävineen ei osaa aavistaa, että viekkaalla kissalla on perille päästyään täysin toisenlaiset suunnitelmat kuin heillä. (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Bamse ja tulivuorisaari on juoneltaan selkeä. Päämäärät ovat selkeitä, henkilöt ovat samaistuttavia ja päähenkilöiden välinen yhteistyö ja hyväksyvä suhtautuminen muihin on esimerkillistä. Pienelle lapselle arktiksen kuvaus ja tulivuorisaari näyttäytyvät mielikuvitusta herättelevänä. Bamsessa yhteiskunta on ympäristötietoinen ja oikeudenmukainen.

Elokuvassa käsitellään ekologista monimuotoisuutta lapsentasoisesti. Biologia, geologia ja tutkijantyö näyttäytyvät kiinnostavina. Aivan todenmukaisesti ekosysteemejä ei kuitenkaan esitetä, sillä pohjoisnavan alta löytyy tulivuorisaari. Tutkimusmatkailu ja uusien eläinlajien löytäminen ja tutkiminen tarjoavat paljon työtä mielikuvitukselle.

Bamse ja tulivuorisaari on tempoltaan rauhallinen, mutta kaikkein pienimmille katsojille elokuvassa saattaa olla liian jännittäviä kohtauksia, esim. susien ajaessa takaa päähenkilöiden rekeä. Jännätkin tilanteet ratkaistaan bamsemaisen oikeudenmukaisesti ja ystävällisesti, kaikkia kunnioittaen. Vaikka jymyhunaja antaa Bamselle mahtavat fyysiset voimat, väkivaltaa elokuvassa ei ole.

Hyviä roolimalleja löytyy Bamsen lisäksi kosolti, mm. pelkonsa voittava Pomppi, kylmähermoinen Kilpinen ja työlleen omistautunut tutkija Bianca, joka elokuvan lopussa kieltäytyy pelastettavan roolista. Roiston roolissa esiintyvä Katja Kissanen on roistomaisuudessaan kömpelö, osin koominenkin. Sekä tarinan tieteilijä että roisto esitetään naisina.

Keskustelun tueksi

Tarinan tärkeät teemat liittyvät ennen kaikkea tieteeseen.

  • Eläinlajien löytäminen, tutkiminen ja nimeäminen tulee esiin sekä Bamsen lapsen Teddyn että Bianca-tutkijan kautta. Teddy pohtii, onko mahdollista löytää kokonaan uutta lajia. Elokuva tarjoaakin oivan mahdollisuuden lajien tunnistamisen opetteluun esimerkiksi lintu- ja hyönteiskirjojen avulla.
  • Elokuva saattaa herättää myös kysymyksiä tulivuorista. Lapselle on tärkeää tietää, että Suomessa ei ole tulivuoria eikä maanjäristyksiä. Tulivuoriin voi tutustua myös rakentamalla sellaisen itse tai katsomalla Lasten uutisten jakson tulivuorista.

Pohdiskelua voi herättää myös henkilöhahmojen käytös:

  • Miksi Katja Kissaselle oli tärkeää saada rahaa keinolla millä hyvänsä? Miksi hän yritti varastaa ruokaa? Miksi hän puhui ilkeästi aina, kun jäi kiinni?
  • Elokuvan lopussa tulivuori purkautuu. Miksi Kilpinen ja Pomppi suhtautuvat siihen eri tavoin? Miksi Bianca jää asumaan tulivuorisaarelle, vaikka se on vaarallista? Miksi Pomppi inhoaa seikkailuja?
  • Lopuksi Pomppi kertoo esimerkkejä sopivan kokoisista seikkailuista. Mitkä sinun mielestäsi olisivat hyviä seikkailuja? Oletko enemmän rohkea vai arka? Miksi molempia tarvitaan?
Kirjoittaja: Tuulia / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Bamse ja tulivuorisaari

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Bamse ja tulivuorisaari

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024