‹ Takaisin

Black Panther: Wakanda Forever

4-6
7-9
10-12
13-15
hyviä roolimallejaintertekstuaalinenmoninainen

Elokuvan synopsis

Marvel Studiosin elokuvassa Black Panther: Wakanda Forever kuningatar Ramonda (Angela Bassett), Shuri (Laetitia Wright), M’Baku (Winston Duke), Okoye (Danai Gurira) ja Dora Milaje (mm. Florence Kasumba) taistelevat suojellakseen kansakuntaansa asioihin sekaantuvia maailmanvaltoja vastaan kuningas T’Challan kuoleman jälkimainingeissa. Wakandalaisten ponnistellessa aloittaakseen elämässään uuden luvun, sankariemme täytyy lyöttäytyä yhteen Nakian (Lupita Nyongó) ja Everett Rossin (Martin Freeman) avustuksella ja takoa uusi tulevaisuus Wakandan kuningaskunnalle. Tenoch Huerta Mejía on Namor, kätketyn vedenalaisen valtakunnan kuningas. (Lähde: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland)

Tietoa kasvattajalle

Vuonna 2018 julkaistun Black Panther -elokuvan suorassa jatko-osassa palataan Afrikassa sijaitsevaan, teknologialtaan ylivertaisesti kehittyneeseen mutta eristäytyneeseen Wakandan valtioon. Tässä elokuvassa wakandalaiset yrittävät pitää kiinni oikeuksistaan sen jälkeen, kun heidän salaisuutensa ovat paljastuneet muulle maailmalle.

Viime vuosien Marvel-elokuvat ovat olleet roolituksiltaan raikkaan moninaisia. Myös tässä elokuvassa nähdään toimintasankarien rooleissa mustia naisia. Elokuvassa tuodaan esiin kolonialismin perintöä sekä riiston kohteena olleiden kansojen halua suojella itseään ja luonnonvarojaan.

Elokuva on juoneltaan vakava ja syvällinenkin. Hahmojen on pohdittava muun muassa valtaa ja vastuuta, kostoa sekä läheisen menetyksestä selviämistä. Mutta Black Panther: Wakanda Forever sisältää silti myös supersankari-toimintaelokuviin kuuluvia eeppisiä taisteluita, räjähteleviä kulkuneuvoja ja kuolemaakin. Elokuvan ikäraja on siinä mielessä kohdillaan, ettei taistelukohtausten välillä ole juurikaan tarjolla keventävää huumoria kuten monissa muissa Marvel-sarjan elokuvissa on.

Ennen Black Panther: Wakanda Forever -elokuvan katsomista on hyvä olla ainakin hieman pohjatietoa Marvel-universumista sekä ensimmäinen Black Panther -elokuva katsottuna.

Keskustelun tueksi

  • Minkälaisia hallitsijoita ja johtajia Black Panther: Wakanda Forever -elokuvassa nähtiin? Millaisia valintoja he mielestäsi tekivät itsensä, perheensä tai kansansa puolesta? Millainen on hyvä johtaja?
  • Millaisia elokuvan sankarit olivat? Miten Black Panther eroaa perinteisemmistä supersankarielokuvista?
  • Ensimmäisen Black Pantherin pääosaa näytellyt Chadwick Boseman kuoli oikeassa elämässä syöpään elokuvan julkaisun jälkeen. Miten luulet tämän vaikuttaneen Wakanda Foreverin juoneen tai muihin valintoihin elokuvassa? Vaikuttaako tieto tosielämän tragediasta siihen, miten katsot elokuvaa?
  • Oletko nähnyt muita Marvel-universumiin sijoittuvia elokuvia? Millaisia erilaisia genrejä elokuviin on valittu? Vertaile vaikkapa Thor- tai Guardians of the Galaxy – elokuvia Black Panthereihin. Miten ne eroavat esimerkiksi tyyliltään ja huumoriltaan?
Kirjoittaja: Jenni / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Black Panther: Wakanda Forever

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Black Panther: Wakanda Forever

Arvioijan ikä: 12

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 12© Koulukino 2024