‹ Takaisin

Blinded by the Light

4-6
7-9
10-12
13-15
arkinenhumoristinenhyvää vuorovaikutustaoptimistinensuosittelemme

Elokuvan synopsis

Blinded by the Light on käsikirjoittaja/ohjaaja/tuottaja Gurinder Chadhan (Bend It Like Beckham) inspiroiva draama, joka pohjautuu Bruce Springsteenin ajattomien kappaleiden musiikkiin ja sanoituksiin.

Blinded by the Light on ilahduttava tarina rohkeudesta, rakkaudesta, toivosta, perheestä ja musiikin ainutlaatuisesta henkeä nostattavasta voimasta. Elokuva kertoo Javedin (Viveik Kalra) tarinan. Hän on pakistanilaistaustainen brittinuori Lutonin kaupungissa Englannissa vuonna 1987. Keskellä vaikeita rodullisia ja taloudellisia aikoja hän kirjoittaa runoja paetakseen kotikaupunkinsa suvaitsemattomuutta ja vanhoillisen isänsä jääräpäisyyttä. Kun luokkatoveri tutustuttaa hänet Bruce Springsteenin musiikkiin, huomaa Javed yhteydet sanoituksissa omaan työväenluokkaiseen elämäänsä. Javedin löytäessä vapauttavan väylän tukahdutetuille haaveilleen hän alkaa myös löytää rohkeutta ilmaistakseen itseään ainutlaatuisella äänellään.

(Lähde: Finnkino)

Tietoa kasvattajalle

Lämminhenkisessä komediassa tuuletetaan stereotypioita: elokuvan päähenkilö Javed on peribrittiläisessä Lutonin työläiskaupunginosassa varttuva pakistanilaistaustainen nuorukainen, joka ottaa elämän ohjenuorakseen Bruce ”Pomo” Springsteenin musiikin ja sanoitukset. Yhtälö ei miellytä konservatiivisia vanhempia ja lähinnä naurattaa trenditietoisempia koulukavereita.

Nuori kirjailjanalku ei huutelijoista kuitenkaan piittaa, vaan yrittää löytää itsensä nuoruuteen liittyvien paineiden ristiaallokossa: Vanhempien odotukset ja toiveet – Javedin omat tavoitteet ja kiinnostuksen kohteet. Sosiaaliset paineet koulussa ja kavereiden keskuudessa. Javedin identiteettin jakautuneisuus pakistanilaissyntyisenä ensimmäisen sukupolven brittinuorukaisena.

Uskottavasti toteutettu 80-luvun brittiyhteiskunta toimii kiinnostavana taustana Javedin kasvutarinalle: massatyöttömyys, äärinationalismi, musiikki- ja muotimaailman virtaukset ovat kaikki sekä kiinnostavaa historiallista ajankuvaa että omaan aikaamme hyvin peilautuvaa sisältöä.

Tositapahtumiin perustuva elokuva luottaa huumorin parantavaan voimaan. Arjen raskaimmat haasteet kohdataan naurun säestyksellä ja aina optimistinen tarina muistuttaa yrittämisen ja itseensä uskomisen tärkeydestä. Javed uskaltaa tehdä töitä kohti unelmaansa ja siitä hänet lopulta palkitaan. Vaikeina aikoina tukea saadaan vanhoilta ja uusilta kavereilta – ja myös perheeltä.

Keskustelun tueksi

  • Eliza kampanjoi Nelson Mandelan puolesta. Mitä tiedät Nelson Mandelasta?
  • Elokuvan alussa Javed hieman humoristisesti kategorisoi koulun erilaiset ryhmittymät. Muistatko joitain niistä ja osaatko kertoa, mitä eri ryhmät edustivat?
  • Millaisia haasteita Javed kohtasi elokuvan mittaan? Miten hän selvisi eri tilanteista?
Kirjoittaja: Juuso / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Blinded by the Light

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Blinded by the Light

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2023