Bohemian Rhapsody
Elokuvan synopsis
Bohemian Rhapsody on kunnianosoitus Queenin musiikille ja yhtyeen legendaariselle laulajalle Freddie Mercurylle, josta tuli yksi maailman rakastetuimmista viihdyttäjistä. Yhtyeen rakettimainen nousu, ikoniset kappaleet ja vallankumouksellinen soundi olivat kaikki vähällä tuhoutua, kun Mercuryn elämä lähti syöksykierteeseen. Yhtyeen voitokas paluu kulminoitui ikoniseen esiintymiseen Live Aid -konsertissa. Queenin perintö inspiroi kaikkia unelmoijia, ulkopuolisia ja musiikkia rakastavia tänäkin päivänä. (Lähde: Nordisk Film)
Tietoa kasvattajalle
Bohemian Rhapsody esittelee kunnioittavaan sävyyn musiikkilegenda Freddie Mercuryn uraa ja elämää sekä kertaa kronologisesti Queen-yhtyeen voiton hetkiä ja aallonpohjia.
Queenin uraa Mercuryn elämän kautta hahmottava elokuva noudattaa perinteisen turvallisia Hollywood-elämäkertaelokuvan kaavoja. Mercuryn mahtipontisesta rock-elämästä olisi saanut huomattavasti skandaalinkäryisemmänkin elokuvan, mutta Bohemian Rhapsodyssa on päädytty jättämään huumehuuruiset sekoilut viittausten tasolle.
Elokuvassa korostuu Mercuryn suhde Mary Austiniin, joka oli tämän läheinen ystävä myös sen jälkeen kun Mercury löysi identiteettinsä homomiehenä. Mercuryn seksuaalisen identiteetin löytyminen kuvataankin vaivihkaa osana tarinaa kuten myös itsetuhoisia piirteitä saanut juhliminen ja toisaalta traaginen, kuolemaan johtanut sairastuminen 80-luvulla paniikkia aiheuttaneeseen Hi-virukseen. Sairaus ja riutuminen eivät kuitenkaan saa elokuvassa keskeisintä roolia, vaan näyttämön valloittaa musiikki ja esiintymisen ilo.
Bohemian Rhapsody päättyy vuoteen 1985 ja Live Aid -konserttiin, joka juhlii Mercuryn ilmiömäistä esiintyjäkarismaa, Queenin musiikkia ja rock-hurmosta. Elokuva kuvaa myös yhteisöllistä kokemusta, jonka popmusiikki parhaimmillaan tarjoaa. Elokuva tarjoaa legendaaristen kappaleiden syntyprosessien ja studiotyöskentelyn dramatisoinnilla kiinnostavaa katsottavaa ja kuultavaa myös musiikin tekemisestä kiinnostuneille. Populaarikulttuurin ja rockmusiikin historiasta kiinnostuneille tarjoillaan pieteetillä luotua ajankuvaa ja runsaasti musiikkikohtauksia.
Elokuvasta selviää, miten määrittelyjä pakeneva sekä Queen yhtyeenä että Freddie Mercury taiteilijana olivat ja miten valtava lavakarisma ja uniikki tyyli Mercurylla oli. Myös Mercuryn yksinäisyys, epävarmuus, identiteetin etsintä ja ulkopuolisuuden tunnetta aiheuttanut maahanmuuttajatausta tuodaan elokuvassa esiin. Elokuvassa nähtävä Freddie Mercury on rohkea ja rajoja ylittävä hahmo, joka oli ja on esikuva monelle itsensä ulkopuoliseksi tuntevalle.
Keskustelun tueksi
- Elokuvassa pohditaan myös perheen olemusta. Millainen Freddien lapsuudenkoti oli, mikä hänen perheensä oli myöhemmin? Millaisia erilaisia perheitä ja yhteisöjä elokuvassa nähtiin?
- Millaisia kokemuksia sinulla on rock/pop-konserteista? Tunnistatko elokuvan hurmokselliset konserttitunnelmat?
- Mitä Jim tarkoitti kun hän sanoi Freddielle ”etsi minut käsiisi kun pidät itsestäsi”? Mistä seikoista huomaa, ettei Freddie pitänyt itsestään? Mistä luulet sen johtuvan? Milloin ja miksi Freddie alkoi pitää itsestään ja mistä sen huomasi?
- Miten Freddie suhtautui sairauteensa? Entä hänen lähipiirinsä?
- Elokuvaa on myös kritisoitu rouhean rock-elämän sensuroinnista ja sievistelystä. Mitä mieltä olet kritiikistä? Kaunisteleeko elokuva mielestäsi Mercuryn päihdehuuruista elämää? Elokuvaa on kritisoitu myös siitä, että se esittää homokulttuurin yhtenä syynä Mercuryn syöksykierteeseen. Mitä mieltä olet tästä?
- Missä kohtauksissa Freddie näytti olevan eniten yhteydessä itseensä ja sisimpäänsä?
- Miten Mercuryn seksuaalisen identiteetin etsiminen ja löytyminen kuvattiin? Tuntuiko kuvaus uskottavalta? Miten elokuva suhtautuu seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuteen?
- Miten elokuvassa kuvattiin julkisuuden vaikutusta? Luuletko vaikutuksen olleen positiivinen vai negatiivinen? Millaisena median toiminta kuvattiin?
Myönteiset sisällöt
Kiitos kommentistasi!
Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Bohemian Rhapsody
Katsojien kommentit elokuvasta Bohemian Rhapsody
© Koulukino 2024