‹ Takaisin

Booksmart

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Parhaat ystävykset ja ylisuorittajat Amy (Kaitlyn Dever) ja Molly (Beanie Feldstein) ajattelivat, että kunhan nenät pysyvät visusti kiinni kirjoissa, heillä on ylilyöntiasema bilettäviin luokkatovereihinsa nähden. Valmistujaisten aattona nämä kympin tytöt kuitenkin huomaavat, että ovat jääneet paitsi kaikesta hauskasta. Niinpä he päättävät mahduttaa yhteen yöhön kaiken sen, minkä ovat neljän opintovuoden aikana menettäneet. Tästä seuraa kaaottinen seikkailu, johon mikään kirja ei olisi heitä valmistanut. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

Booksmart on näyttelijänä paremmin tunnetun Olivia Wilden esikoisohjaus. Se on elämänmakuinen ja lämminhenkinen draamakomedia lukioikäisistä ystävyksistä, jotka etsivät omaa rooliaan lapsuuden ja aikuisuuden rajamaastossa. Kouluun sataprosenttisesti keskittyneet tytöt puhuvat keskenään kaikesta, mutta halveksivat heitä rennommin elämään suhtautuvia koulutovereitaan.

Elokuva käsittelee etenkin nuorten naisten seksuaalisuutta suorasukaisella ja avoimella tavalla, ja siinä puhutaan muun muassa pornosta, itsetyydytyksestä ja tyttöjen välisestä seksistä. Toinen tytöistä on avoimesti lesbo ja elokuvassa nähdään hänen ensimmäinen seksikokeilunsa toisen tytön kanssa.

Elokuvassa muistutetaan, ettei ulkonäkö tai varallisuus määrittele sitä, millainen ihminen on sisimmässään. Siinä myös käsitellään nuoruudessa tiiviiksi kasvanutta ystävyyttä, erilaisia rooleja ystävyyssuhteessa sekä sitä, että jokaisen pitää kuitenkin lopulta tehdä ratkaisunsa omien arvojensa mukaan – ei siksi, että paras ystävä sanoo tai tekee niin.

Keskustelun tueksi

  • Booksmartissa moni nuorista on sisimmässään erilainen kuin millaisen kuvan haluaa antaa ulkoisesti. Millaisia rooleja löydät elokuvan nuorilta? Miksi teininä moni piiloutuu roolien ja naamioiden taakse? Onko sinun lähipiirissäsi tuttavia, jotka esittävät jotain sellaista mitä he eivät oikeasti ole?
  • Entä millaisia sukupuoliroolimalleja elokuvassa esitetään? Eroaako elokuvan tyttöjen ja poikien, naisten ja miesten käyttäytyminen perinteisistä stereotypioista?
  • Millaisina ihmisinä pääosakaksikko esitellään? Miksi he lähtevät koulutovereittensa joukkoon bilettämään vaikka normaalisti eivät niin olleet tehneet? Miten he muuttuivat ihmisinä bileiden jälkeen?
  • Elokuvassa puhutaan paljon seksistä ja seksuaalisuudesta. Millaisena elokuvan teiniseksi näytetään? Keskustelkaa kavereiden ja mikseipä myös vanhempien kanssa seksiin liittyvistä, askarruttavista kysymyksistä.
  • Booksmart rikkoo seksuaaliseen identiteettiin usein liitettäviä stereotypioita. Avoimesti lesbo Amy on aivan tavallinen tyttö. Millä tavalla Amy ja elokuvan muut seksuaali-identiteetit esitellään?
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Booksmart

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Booksmart

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2023