‹ Takaisin

Central Intelligence

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Dwayne “The Rock” Johnson ja Kevin Hart irrottelevat toimintakomediassa! Koulun isoin nörtti (Johnson) palaa kotikaupunkiinsa luokkakokoukseen ja yllättää kaikki: hänestä on kasvanut tappavan tehokas CIA-agentti, joka kertoo suorittavansa huippusalaista tehtävää. Avukseen hän värvää kouluaikaisten kaveripiirien suosikin (Hart), joka on sittemmin etääntynyt nuoruusvuosiensa hurmurin roolista ja päätynyt – kirjanpitäjäksi. Kun konttorirotta tajuaa, mihin on lupautunut, on myöhäistä perääntyä. Uusi, hieman kaistapäinen ystävä vetää hänet keskelle tulitaisteluiden, petosten ja vakoilun maailmaa seikkailuun, jossa molempien henkikulta on vaarassa. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

Epäsuhtainen kyttäkaksikko on toimintakomedigenren tutuimpia teemoja. Central Intelligence ei tuo aiheeseen paljonkaan uutta, mutta vauhdikkaan tarinan sivujuonteeksi on valjastettu koulukiusaaminen ja omien pelkojen kohtaaminen. Elokuvassa myös muistutetaan, ettei kouluaika välttämättä sanele sitä, miten menestynyt ihmisestä tulee aikuisena, sillä Central Intelligencen asetelmassa koulun menestyjästä on tullut tavallinen ”konttorirotta” kun taas luuserista on kasvanut lihaskimppu, maailmaa pelastava CIA-agentti.

Toimintakomediassa nähdään runsaasti genrelle tyypillistä nyrkkitappelua, silmittömän näköistä ampumista ihmisiä kohti ja liikenteessä kaahailua. Väkivaltaiseksi käyviä juonenkäänteitä pehmennetään kaverihuumorilla. Kaveruus ja toisen selustasta huolehtiminen ovat suuressa roolissa vaikkakin välillä valehtelun ja paikoin jopa pakottamisen säestyksellä. Myös perheen merkitystä korostetaan.

Elokuvan ihmiskuva on genrelle ominaisesti stereotyyppinen: miehet ovat aktiivisia toimijoita ja naiset jätetään passiivisiksi sivuosaan. Bechdelin testi ei mene tämän elokuvan osalta läpi.

Keskustelun tueksi

  • Elokuvassa koulukiusaaminen jättää 20 vuotta kestävät arvet Dwayne Johnsonin esittämään Bobiin, mutta samalla hän muistaa kuinka koulun suosituin poika, Kevin Hartin esittämä Calvin auttoi häntä ikävässä tilanteessa. Miten sinä pysäyttäisit koulukiusaajan? Entä millaisilla toimilla voisit auttaa kiusattua?
  • Keskustelkaa siitä, millaista on olla nuori tai aikuinen. Vanhemmat voivat kertoa lapsille omista kouluajoistaan ja muistella, millaisia heidän koulukaverinsa aikoinaan olivat ja millaisia aikuisia heistä on tullut. Lapset puolestaan voivat visioida, millaisia aikuisia he kuvittelevat omista koulukavereistaan tulevan.
  • Aina emme itsekään huomaa elämässämme oikeasti tärkeitä asioita ja huomaamme ne vasta menettäessämme ne. Elokuvassa kuoleman läheisyys herättää koko elämänsä suorittaneessa Calvinissa miehen omat, todelliset unelmat. Onko sinulla salaisia haaveita, joita et uskalla sanoa niitä ääneen?
  • Elokuvassa on hyvin vähän naishahmoja ja agentti Harrisia (Amy Ryan) lukuunottamatta he ovat hyvin passiivisia. Olisivatko päähahmot voineet olla naisia? Millainen elokuva olisi silloin ollut?
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Central Intelligence

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Central Intelligence

Kiusaamista vastaan

"Koulukiusaamisen vastaisuus on elokuvan tärkeä teema ja on tärkeää että toimintakomediassakin voidaan ottaa vakavasti siihen liittyvät elämänmittaiset traumat. On kumminkin arveluttavaa, että Bob saa nyt vanhojen koulutoverien suosion ja arvostuksen olemalla timmi ja lihaksikas."

Arvioijan ikä: 42

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 12© Koulukino 2024