‹ Takaisin

Chocolat

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

George Footit (James Thiérrée) oli aikanaan Ranskan suosituin sirkustaiteilija. Nyt mies sinnittelee yhtenä pienen sirkuksen vaatimattomista numeroista. Ajat ovat kovat, mutta Footit ei anna periksi. Eräänä päivänä hän päättää kokeilla jotain uutta sirkuksen vetonaulana toimivan kookkaan, tummaihoisen ”villimiehen” (Omar Sy) kanssa. Yrityksen ja erehdyksen kautta syntyy hullun nerokas klovnikaksikko, joka villitsi ranskalaisten sydämet 1800-luvun lopussa.

Roschdy Lemin ohjaama sydämellinen draama kertoo tositapahtumiin perustuvan tarinan Ranskan ensimmäisestä tummaihoisesta sirkustaiteilijasta, klovnista nimeltä Chocolat. Yhdessä Chocolat ja Footit rikkoivat rajoja – ja tekivät historiaa. (Lähde: Future Film)

Tietoa kasvattajalle

Klovniteemastaan huolimatta ranskalaista draamaperinnettä edustava elokuva itkettää enemmän kuin naurattaa. Elokuvan taustalla on kiinnostava tositarina Rafael Padillan, kuubalaisen entisen orjan noususta tähteyteen 1800-luvun lopun Pariisissa. Se tarjoaa kiehtovaa tietoa sirkuksen ja muun esittävän taiteen historiasta, mutta myös kolonialismin, rasismin ja orjuuden juurista. Elokuva peilaa Ranskan siirtomaavaltamenneisyyttä sekä siihen liittyvää syyllisyyttä ja kansallisia kipukohtia, mutta elokuvan kautta rasismin ja rotuajattelun juurien teemaa voi laajentaa myös ranskalaisen kontekstin ulkopuolelle.

Chocolat on myös epookkielokuva 1800-luvun loppupuolen viihdemaailmasta, dekadentista Pariisista ja sen taiteilijaelämästä sekä koskettava melodraama sirkuksen ja viihteen kääntöpuolesta, klovnin kyynelistä ja suosion katoavaisuudesta. Chocolat-klovnin nopeasta maineeseen kohoamisesta ja sekä suorasta että rakenteellisesta rasismista johtuva kiirastuli, alkoholiin ja uhkapeliin sortuminen, tuovat elokuvaan myös synkkiä ja raakojakin sävyjä. Painavista ja osittain synkistä teemoista huolimatta elokuva on lämminhenkinen, koskettava ja humaani kuvaus kiinnostavasta ajanjaksosta sekä universaali ystävyyden ylistys.

Keskustelun tueksi

  • Vuosisadan vaihteen sirkus näyttäytyy varsin raadollisena kummajaiskavalkadina, jossa nauretaan ja kauhistellaan ”kannibaalia” ja ”maailman lihavinta naista”. Onko viihde nykyään ratkaisevasti erilaista? Mille nykyään nauretaan? Onko asioita joille ei saa nauraa?
  • Miten yleisö suhtautui klovnipariin, mikä heissä nauratti?
  • Mitä kolonialismi tarkoittaa? Miten se näkyi elokuvassa?
  • Millainen on Ranskan kolonialismin historia? Miten kolonialismin perintö näkyy Ranskassa nykyään?
  • Miten historian tapahtumia kuvaava elokuva voi auttaa ymmärtämään nykypäivän ongelmia miten se voi tuoda uutta näkökulmaa nykyajan tapahtumiin?
  • Millaiset mahdollisuudet mustilla oli 1800-luvun Euroopassa? Miten heihin suhtauduttiin? Millaista rasismi on nykyään?
  • Footit ja Chocolat päätyivät myös sairaalaklovneiksi ilahduttamaan lapsitoipilaita. Onko naurulla mielestäsi parantava vaikutus?
  • Miksi Chocolat sortui suurkaupungin houkutuksiin? Millainen oli hänen taustansa? Miten ihmisen tausta vaikuttaa käyttäytymiseen?
  • Miten menestys muuttaa ihmistä?
  • Tutustu myös Koulukinon Chocolat-oppimateriaaliin!
Kirjoittaja: Marjo / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Chocolat

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Chocolat

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024