‹ Takaisin

Cruella

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Cruella kertoo erään elokuvahistorian pahamaineisimman – ja muodikkaimman – pahiksen, Cruella de Vilin, kapinallisesta nuoruudesta.

70-luvun Lontooseen, keskelle punk rock -vallankumousta sijoittuva Cruella seuraavaa nuorta Estella-nimistä huijaria (Emma Stone), joka on sekä nokkela että luova – ja päättänyt nousta muotimaailman suureksi nimeksi. Hän ystävystyy nuorten varkaiden kanssa, jotka arvostavat Estellan vallattomuutta, ja yhdessä he onnistuvat rakentamaan itselleen elämän Lontoon kaduilla.

Eräänä päivänä Estellan muotitaju kiinnittää paronitar von Hellmanin huomion. Paronitar, jota esittää Emma Thompson (Talo jalavan varjossa, Järki ja tunteet), on muotilegenda, joka on sekä ylettömän chic että kuolettavan kopea. Heidän kohtaamisensa tuo esiin paljastuksia ja laittaa liikkeelle tapahtumaketjun, joiden seurauksena Estella päästää pirullisen puolensa valloilleen ja hänestä kuoriutuu räikeä, muodikas ja kostonhaluinen Cruella.

Elokuvan puvuista vastaa kaksinkertainen Oscar®-voittaja Jenny Beavan (Mad Max: Fury Road, Hotelli Firenzessä), jonka säihkyvät ja mielikuvitukselliset luomukset heräävät valkokankaalla henkiin ennen näkemättömällä tavalla. (Lähde: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland)

Tietoa kasvattajalle

Omapäinen, muotia rakastava Estella on ollut erikoinen pienestä pitäen – aivan kuin hänessä olisi kaksi puolta. Kun Estellan äiti kuolee kauheassa onnettomuudessa, neuvokas lapsi muuttaa koirineen Lontooseen ja lyöttäytyy yhteen parin nuoren taskuvarkaan, Jasperin ja Horacen, kanssa. 

Yritteliäs ja sisukas Estella varttuu näpistellen ja jahdaten unelmaansa muotisuunnittelijana. Syntytarinassa rikoskomedia ja -jännäri sekoittuvat lastenelokuvan ja kasvutarinan piirteisiin: tarjolla on söpöjä koiria, vekkuleita murtovarkaita, huikeita asuja ja kahden voimakkaan hahmon välistä valtataistelua. Estellan pahin vihollinen on nimittäin muotimaailmaa hallitseva paronitar, joka houkuttelee esiin tämän häijyn ja keinoja kaihtamattoman puolen, Cruellan. 

Cruella on tyyliltään lähempänä superroistoista kertovia toimintaelokuvia (Birds of Prey) ja uranaiskomedioita (Paholainen pukeutuu Pradaan) kuin lastenelokuvaa. Kostotarinassa nähdään muun muassa tulipaloja ja murhayrityksiä. Samalla pohditaan pahuutta, identiteettiä ja menestyksen hintaa. 

Keskustelun tueksi

  • “Cruella saa asioita aikaan!”, Estella huudahtaa elokuvassa. Miksi näin on? Voiko viha olla hyödyllinen tunne? 
  • Elokuvan päähenkilössä on kaksi puolta: hyväntahtoinen Estella ja kaistapäinen Cruella. Onko ihmisissä yleensä monia puolia? Mitä tehdä, jos vaikkapa itsekkyys tai kostonhimo on hallitsevaa? Miten myönteistä puoltaan voisi vahvistaa? 
  • Millaisia keinoja Cruella ja paronitar käyttävät saavuttaakseen tavoitteitaan? Miten he kohtelevat ihmisiä lähellään? Onko totta, että menestyäkseen on oltava itsekäs? 
  • Oletko nähnyt Disneyn animaation 101 dalmatialaista, johon Cruellan hahmo perustuu? Mitä yhtäläisyyksiä huomaat sen ja Cruella-elokuvan välillä? Alkuperäisessä animaatioelokuvassa Cruella on pahis – mutta onko hän sitä uudessa nimikkoelokuvassaan? Onko Cruella mielestäsi paha? 
  • Keitä Cruellan perheeseen kuuluu? Millainen Cruellan perhe on elokuvan alussa? Entä elokuvan lopussa? Mikä merkitys perheellä on Cruellalle? 
  • Miksi muoti on tärkeää Cruellalle? Onko tyylillä tai muodilla merkitystä sinulle?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Cruella

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Cruella

Arvioijan ikä: 40

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 3

Positiivinen yllätys

"Cruella yllätti minut positiivisesti. Ennakolta olisi luullut, että tässä elokuvassa olisi enemmän koiria. Mutta ei, elokuva poikkeaa muista Disneyn live-action elokuvista tuoreella tavalla (esim. erilainen Cruella, sympaattiset rosvot Jasper ja Horace, hyvä konna Paronitar). Tässä elokuvassa on hyvää draamaa ja tasapainoista komediaa. Tämä on omasta mielestäni aikuismainen Disney elokuva, jonka arvoa ei vielä tunnisteta. Jatkoa suunnitellaan ja se on hyvä asia!"
AP

Arvioijan ikä: 36

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 14© Koulukino 2024