‹ Takaisin

Dheepan

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Dheepan alkaa Sri Lankan tamilisissien romahduksesta. On päästävä pois, millä tahansa keinolla, johonkin missä on tulevaisuus. Nuori nainen Yalini löytää kaaoksen keskeltä Illayaal-orpotytön ja lyöttäytyy tämän kanssa asepukunsa roviolle heittäneen Dheepan nimisen soturin seuraan. Kolmikko ei tunne toisiaan, mutta perhe on syntynyt. Koska perheet pääsevät läpi kaaoksen ja absurdin pakolaisbyrokratian pullonkauloista. Koska on pakko.

Kolmikko päätyy Pariisiin. Dheepan (pääosassa entinen tamilitiikeri Anthonythasan Jesuthasan) löytää työpaikan karun lähiön talonmiehenä. Ohjaaja Jacques Audiard näyttää lähiön turisti-Pariisin vastakohtana, runneltuna ei-kenenkään maana, jossa pelataan paikallisten aarnioiden pelisäännöillä. Talkkarin roolinsa myötä huumekauppiaiden rintamalinjojen poikki liikkuva Dheepan pitää yllä rauhan kaltaista tilannetta. Yalini saa jonkinlaista työtä ja Illayaal yrittää käydä koulua. Tilanne muistuttaa hetken normaalia perhe-elämää. Sitten jengien välinen kahina riistäytyy ammuskeluksi. Dheepanin on vielä kerran palattava soturin hommiin. Monia sattuu, pahasti.

Jacques Audiard on aina viihtynyt kameransa kanssa kadun varjoisella puolella. Laki on olemassa, jossain, mutta se ei kuulu Audiardin henkilöhahmojen maailmaan. Elämä on selviytymistä. Meidän täytyy tehdä se itse. (Lähde: Cinema Mondo)

Tietoa kasvattajalle

Ajankohtaisen sosiodraaman aiheita ovat pakolaisuus, turvapaikanhakijat ja kotouttaminen. Myös perheen teema on keskeinen, ja Illayaal-tytön hahmo tarjoaa aiheeseen lapsenkin näkökulman. Hänen mukanaan päästään muun muassa kouluun, joka ei eri kulttuurista tulleelle ole ollenkaan helppo paikka. Dheepanin, Yalinin ja Illayaalin kokemukset tuovat pakolaisten kohtalot lähelle katsojaa ja saavat pohtimaan ihmisyyden yhdintä.

Naturalistisessa elokuvassa rinnastetaan ranskalaisen lähiön jengisota Sri Lankan konfliktiin; näkökulma korostaa sitä, että ihmiset ovat ihmisiä kaikkialla ja että sota ja väkivalta ovat myös länsimaissa läsnä. Toisaalta väkivalta ja sen uhka tuovat elokuvaan synkkyyttä ja epätoivon ilmapiiriä, joka kuitenkin voitetaan lopussa: väkivallan kierteestä voi päästä irti, ja rankkojakin kokeneella voi olla valoisa tulevaisuus. Elokuva painottaa ihmisen kykyä sopeutua ja selviytyä. Lopulta luottamus ja anteeksianto ovat reittejä vapauteen ja tulevaisuuteen.

Elokuva on ilmaisultaan realistisen toteavaa draamaa, eikä se tarjoa valmiita vastauksia. Tämän monitahoisuutensa vuoksi elokuva tarjoaa oivan alustan omille pohdinnoille ja moraalisille mietinnöille.

Keskustelun tueksi

  • Tuntuuko elokuvan antama kuva pariisilaisista lähiöistä mielestäsi realistiselta? Miksi, miksi ei?
  • Millä tavalla kieli ja kommunikaatio vaikuttavat elokuvan ihmisten sopeutumiseen uuteen maahan ja kulttuuriin?
  • Mitä lopussa tapahtui – oliko loppu mielestäsi onnellinen?
  • Genreltään elokuva liikkuu draaman, rikos- ja rakkauselokuvan välillä. Miten eri lajityyppien piirteet näkyvät elokuvassa ja vaikuttavat sen tunnelmaan?
  • Miten väkivallan kierteestä voi päästä irti?
  • Millaisia yhteisöjä elokuvassa kuvattiin?
  • Mitä voimavaroja elokuvan ihmisillä oli?
  • Tutustu myös Koulukinon Dheepan-oppimateriaaliin.
Kirjoittaja: Marjo / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Dheepan

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Dheepan

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2025