Diva of Finland
Elokuvan synopsis
Oulussa, Pudasjärvellä, Kempeleessä ja Haukiputaalla kuvattu Diva of Finland on draamakomedia ystävyydestä ja suosion tavoittelusta. Yleisesti lahjakkaana pidetty Henna (Suvi-Tuuli Teerinkoski) odottaa pääsevänsä muuttamaan pois pieneltä paikkakunnalta yo-kirjoitusten jälkeen. Hennan syntymäpäivänä naapuriin muuttaa vantaalainen Silja (Linda Manelius), joka hurmaa kaikki kauneudellaan ja lahjakkuudellaan. Henna alkaa seurata Siljaa niin somessa kuin tosielämässäkin ja kateus sokaisee hänet hetkellisesti. Elokuva on tarina ystävyydestä, kiivaasta kilpailusta ja sen yli kurottamisesta. Ohjaaja-käsikirjoittaja on lyhytelokuvistaan palkittu Maria Veijalainen (ent. Mononen). (Lähde: SF Studios)
Tietoa kasvattajalle
Pikkukaupunkielämän ahtaudesta suuremmille areenoille halajava päähenkilö Henna henkilöi varmasti monen teinin tuntoja todellisuuden ja odotusten ristipaineissa. Epävarmuuttaan tylyn käytöksen taakse piilotteleva nuori nainen oppii lopulta tulemaan toimeen itsensä ja muiden kanssa ja löytää rakentavan kanavan itseilmaisulleen. Elokuva onkin tyypillinen kasvutarina, jossa päähenkilö vastainkäymisten kautta oivaltaa jotain itsestään ja toisista.
Elokuva kuvaa pohjoissuomalaisen pikkupaikkakunnan nuorten, erityisesti nuorten naisten, elämää aidon oloisesti, räväkkää kielenkäyttöä myöten. Pahimmilta v-sanan viljelyiltä kuitenkin vältytään. Kotibileitä elokuvassa järjestetään tuon tuosta, ja alkoholi ja tupakointi tuntuvat kuuluvan nuorten juhlintaan lähes itsestään selvästi, mutta räkäkännissä toilailevia ei ihannoida. Erityisesti tyttöjä känni ei kaunista ja kuva sammuneesta Siljasta päätyykin nöyryyttäviin somepostauksiin. Nuoruuden vimmaan ja ehdottomuuteen suhtaudutaan ymmärtävästi, mutta elokuvan tytöt esitetään paikoin julmina toisiaan kohtaan.
Nuorten rimpuiluissa on realismin tuntua ja näyttelijöissä aidon oloista välittömyyttä, joka kutsuu samastumaan. Elokuvassa myös liikutaan arkisissa ja uskottavan olevissa miljöissä. Elokuva käsittelee ruohonjuuritasolla nuorten naisten hurjia paineita ulkonäköön ja menestymiseen liittyen. Elokuvan raskaita teemoja keventää huumori. Tyttöjen luova energia nostetaan keskiöön ja elokuva kysyykin miten raivata kateuden ja vähättelyn luomat esteet tuon positiivisen voiman tieltä. Vaikka tyttöjen välinen kiivas kilpailu on elokuvan keskeinen teema, se nostaa esiin myös tyttöjen välisen ystävyyden merkityksen.
Keskustelun tueksi
- Millaisia kateuden ilmenemismuotoja elokuvassa on? Ketkä kadehtivat keitä? Millaisia negatiivisia seurauksia kateudella oli?
- Millaisia tyttöjen väliset suhteet elokuvassa olivat? olivatko ne mielestäsi uskottavia?
- Miksi itseään ei kannata verrata muihin?
- Miten sosiaalinen media vaikuttaa kateuden tunteisiin? Entä miten se voisi toimia niiden lievittäjänä? Miten omasta kateuden tunteesta voisi päästä mitätöimättä ja vahingoittamatta muita, erityisesti kateuden kohdetta?
- Millaisia häpeän kokemuksia ja tunteita elokuvassa oli? Miten neuvoisit elokuvan henkilöistä pääsemään eroon häpeästään?
- Mikä arvo on lahjakkuudella? Mitä lahjakkuus oikeastaan on?
- Miten Siljan äiti suhtautui Siljaan, mitä äidin käytöksen taustalla voisi olla?
- Miten muut elokuvan aikuisten suhtautuivat nuoriin ja heidän odotuksiinsa? Mitä jopa lannistavien asenteiden takana voisi olla?
- Millaiset seuraukset somessa tapahtuvalla kiusaamiselle voi tosielämässä olla?
- Mitä tarkoitetaan termillä slut-shaming ja miten se ilmenee elokuvassa?
Myönteiset sisällöt
Kiitos kommentistasi!
Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Diva of Finland
Katsojien kommentit elokuvasta Diva of Finland
© Koulukino 2024