‹ Takaisin

Dyyni

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävämielikuvitusta rikastuttava

Elokuvan synopsis

Myyttisenä ja tunteellisesti ladattuna sankarimatkana Dyyni kertoo Paul Atreidesin tarinan. Älykäs ja lahjakas nuorimies on syntynyt täyttämään suuren kohtalon, joka ylittää hänen ymmärryksensä. Hän joutuu matkustamaan universumin vaarallisimmalle planeetalle varmistaakseen perheensä ja kansansa tulevaisuuden. Kun pahansuovat voimat ryhtyvät taisteluun planeetalta löytyvästä ainutlaatuisesta ja arvokkaimmasta tunnetusta raaka-aineesta – hyödykkeestä, joka voi toteuttaa ihmiskunnan suurimmat mahdollisuudet – vain pelkonsa voittavat selviävät.

Oscar-ehdokas Denis Villeneuve (Arrival, Blade Runner 2049) ohjaa Warner Bros. Picturesin ja Legendary Picturesin elokuvan Dyyni, joka perustuu Frank Herbertin samannimiseen menetysromaaniin. (Lähde: SF Studios)

Tietoa kasvattajalle

Kiireettömästi etenevän scifi-fantasiasaagan keskushenkilö on nuori aatelinen, josta vanhemmat odottavat itselleen perillistä – isä hallitsijana, äiti mystikkona. Poliittisten siirtojen, profetioiden ja yhteenottojen keskellä Paul Atreidesin on kuitenkin löydettävä itse itsensä ja tie jota kulkea.   

Aluksi miehet näyttävät huolehtivan kaavamaisesti sotimisesta ja naiset vehkeilystä 23 000 vuoden päähän tulevaisuuteen sijoittuvassa feodaali-imperiumissa, mutta elokuvan mittaan niin naisia kuin miehiäkin nähdään kiinnostavissa rooleissa. Kokonaisuutena tarina johdattelee pohtimaan muun muassa kohtalouskoa ja kohtalon muuttamista sekä alkuperäiskansoja, luonnonvaroja ja kolonialismia. Taistelukohtauksissa nähdään ikärajalle 12 tyypillistä toimintaväkivaltaa. 

Keskustelun tueksi

  • Millainen rooli pelolla on elokuvan tarinassa? Millaisissa tilanteissa pelko ja sen yli pääseminen tulee esiin? Miten esimerkiksi Paulin äiti Jessica suhtautuu pelkoon?  
  • Dyyni pyrkii kuvaamaan kuvitteellista fantasiamaailmaa melko realistisesti. Millaiset yksityiskohdat viestivät, että kyseessä on fantasiamaailma? Entä mikä tekee Dyynistä scifiä? 
  • Kuka on mielestäsi elokuvan kiinnostavin hahmo? Miksi? Kuka muuttuu tarinan aikana eniten? Kenestä haluaisit tietää lisää? 
  • Miksi Arrakis-planeetalta löytyvä rohto on tärkeä luonnonvara? Kenellä on oikeus kerätä sitä ja miksi? Voiko luonnonvaroja omistaa? 
  • Millaista elokuvan musiikki on ja miten se vaikuttaa elokuvan tunnelmaan? 
  • Oletko lukenut Frank Herbertin Dyyni-kirjoja tai nähnyt David Lynchin Dyyni-filmatisoinnin vuodelta 1984? Mitä samaa uudessa Dyyni-elokuvassa on, entä mitä erilaista? Onko uusi Dyyni mielestäsi onnistunut elokuvasovitus? Miksi? 
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Dyyni

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Dyyni

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024