‹ Takaisin

Elvis & Onerva

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättäväarkinen

Elokuvan synopsis

Elvis & Onerva on elokuva nuoruudesta ja siihen liittyvästä epävarmuudesta. Sekä pelosta, joka ajaa ihmiset tekemään huonoja valintoja. Nuorten draamaelokuvassa 16-vuotias Elvis (Johannes Brotherus) ihastuu luokan uuteen tyttöön Onervaan (Mimosa Willamo). Vaikka nuorten välillä selkeästi kipinöi, ei heistä kumpikaan uskalla kertoa tunteistaan toisilleen. Samaan aikaan Elvis kokee kavereiltaan Maxilta (David Sandqvist) ja Ollilta (Joel Hirvonen) painetta muovautua machomiehen rooliin, kun taas Onerva ystävystyy Pepin (Ella Lymi) ja Elviksen ex-tyttöystävä Miljan (Saana Koivisto) kanssa.

Kun koko nuorten porukka lähtee hylätylle tehtaalle bileisiin, Onerva ja Elvis päätyvät vihdoin suutelemaan ja viettämään ihanan illan yhdessä. Bileiden jälkeen Elvis valehtelee kavereilleen harrastaneensa seksiä Onervan kanssa. Äkkiä valheiden ja väärinkäsitysten myötä koko kaupunki ovat siinä pisteessä, että jonkun pitäisi tehdä jotain. (Lähde: Pirkanmaan elokuvakeskus)

Tietoa kasvattajalle

Elvis & Onerva on Mikael Syrjälän käsikirjoittama ja ohjaama esikoiselokuva, joka sukeltaa rohkeasti nuorten maailmaan ja kohtaa niin nuoret kuin nuorten elämän haasteet nuorten silmin. Elokuva on samalla Syrjälän kandidaattivaiheen työ ELO Helsinki Film Schoolille.

Elokuva seuraa uutena oppilaana kouluun saapuvaa Onervaa sekä luokan komistusta Elvistä, joiden välillä ihastuksen kipinät alkavat välittömästi sinkoilla. Erään bileillan päätteeksi Elvis ja Onerva päätyvät suutelemaan. Paineen alla Elvis päätyy paisuttelemaan totuutta, mikä johtaa väärinkäsityksiin ja odottamattomiin seurauksiin.

Elokuva liikkuu luontevasti nuorten parissa ja kohtaa heidät inhimillisinä ja herkkinä. Elokuvan aikuiset kohdataan etäisinä ja täysin nuorten maailmasta ulkopuolisina, mikä korostaa sukupolvien välistä ymmärtämättömyyttä. Elokuva kertoo osuvasti siitä, miten nuoret joutuvat yksinään ja keskenään ratkomaan vakaviakin asioita, ja miten tärkeää vanhempien ja aikuisten tuki on niin elämän ilojen kuin surujen keskellä.

Elokuva lähestyy toksisen maskuliinisuuden teemaa osuvasti ja ajankohtaisesti. Pieni valkoinen valhe poikaporukan kesken paisuu koko yhteisön solmukohdaksi, ja lopulta käänteentekeväksi niin nuorten kuin aikuisten maailmassa. Elviksen hahmo sykkii herkkyyttä ja rehellisyyttä mutta paineen alla rehellisyys joutuu koetukselle, ja Elvis sortuu valheeseen verhoten pönkittämään asemaansa miesten maailmassa. Elokuva tuo esille hyvin suorasti sen, minkälaisten sukupuolittuneiden paineiden alla nuoret yhä tänä päivänä elävät mutta myös sen, että asioita voi muuttaa ottamalla vastuun teoistaan ja aktiivisesti puuttumalla epäkohtiin.

Onervan hahmon kautta elokuvassa käsitellään ajankohtaista suostumuksen teemaa. Onervasta huomaa hänen ihastumisensa Elvikseen mutta hänellä ei ole kiire edetä asioiden kanssa, ja elokuva käsittelee tätä rohkaisevan hyväksyvästi. Elokuva ei anna Onervan myöskään sortua humalaiseen kokeiluun Elviksen kaverin kanssa. Onervan hahmo uhkuu itsenäisyyttä ja herkkyyttä, mitä horjutetaan bileillan tapahtumien jälkeen. Onerva ajautuu nopeasti ja tahtomattaan – jopa ymmärtämättään – uhrin asemaan, ja elokuva peilaa onnistuneesti uhrin asemaan joutuneen kokemuksia ja ennen kaikkea aseman synnyttämän epävarmuuden, pelon ja vihan tunteita. Onervan hahmon kautta elokuva rohkaisee nuoria puhumaan vaikeistakin asioista ennen kuin ne mutkistuvat entisestään.

Elokuva näyttää lisäksi purevasti sen, miten yhteisö reagoi huhupuheiden synnyttämään tapahtumaan. Epävarmuuden ja hädän hetkellä ihmiset eivät pelkää näyttää negatiivisia tunteitaan, joiden kohteeksi yksistään Elvis ajautuu, ja jota katsoja joutuu ikävällä tavalla todistamaan. Tämä laittaa pakostakin pohtimaan, miten asioita olisi alusta alkaen hyvä lähteä yhteisön sisällä ratkomaan.

Syrjälän elokuva vie katsojan arkiseen nuorten maailmaan mutta kohtaa nuoret rohkeasti yksilöinä, jotka tuntevat vahvasti ja etsivät hapuillen omaa paikkaansa maailmassa. Elokuva herättää pohtimaan tekoja ja seurauksia, ja ennen kaikkea vastuunottoa ja anteeksiantoa. Elokuva antaa nuorille tilaa ja aikaa toimia, ja käsitellä asioita omalla tahdillaan. Ensisijassa elokuva rohkaisee puuttumaan asioihin, oli sitten kyse teoista tai sanomisista, sekä rohkaisee nuoria puhumaan omista tunteistaan, teki tämä miten kipeää tahansa. Elokuva osoittaa osuvasti sen, että puhumalla ja toimimalla voi muuttaa maailmaa.

Keskustelun tueksi

 • Minkälaisina elokuvan nuoret esitellään? Minkälaista elämää he viettävät? Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia heillä on?
 • Minkälaisina hahmoina Elvis ja Onerva esitellään? Onko heihin helppo samastua?
 • Mitä kerrotaan Elviksen ja Onervan kotioloista? Miten heidän vanhempansa tukevat heitä elämässään?
 • Mitä arvelet, mitkä syyt vaikuttivat siihen, että Elvis päätyi valehtelemaan kokemuksistaan Onervan kanssa?
 • Miten Elviksen kaverit ja koulun pojat reagoivat tapahtuneeseen?
 • Miten Onerva reagoi kuullessaan huhupuheet tapahtuneesta? Minkälaisessa tilanteessa hän kuulee asiasta?
 • Miten Onervan ystävät ja koulun tytöt reagoivat tapahtuneeseen?
 • Miten ihmisten suhtautuminen Elvikseen ja Onervaan muuttuu huhupuheen myötä?
 • Missä vaiheessa yhteisön aikuiset reagoivat tapahtuneeseen, ja miten asia otetaan käsittelyyn heidän toimestaan?
 • Mitä ajatuksia ja tunteita huhupuhe herätti sinussa? Onko Elviksen teko mielestäsi perusteltu?
 • Kohdeltiinko Elvistä oikein huhupuheen aikaansaaman reaktion jälkeen? Miten taas Onervaa kuvataan samassa tilanteessa?
 • Ratkaistiinko huhupuheen käsittely ja sen synnyttämät seuraukset elokuvassa mielestäsi oikealla tavalla?
 • Loppuiko elokuva odottamallasi tavalla?
Kirjoittaja: Maria / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Elvis & Onerva

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Elvis & Onerva

huonoin näkemäni

"ennalta arvattava, outo, päähenkilöiden yksitoikkoinen dialogi ja juoni ei etene = lantaa"
-

Arvioijan ikä: 17

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 15© Koulukino 2024