‹ Takaisin

Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka

4-6
7-9
10-12
13-15
hyviä roolimallejatunnetaitoja ruokkiva

Elokuvan synopsis

Henkka Virtanen löytää koulumatkallaan todisteen mahdollisesta rikoksesta. Ystävänsä J.K. Kivimutkan kanssa pojat päättävät selvittää mitä oikein on tapahtunut, sillä nämä rikosasiathan kuuluvat poikien perustaman etsivätoimiston tehtäviin. Kun selviää, että alueen postilaatikot ovat yön aikana kadonneet, on etsivätoimistolla selvitettävänään jo kaksi rikosta. Alkaa hauska ja jännittävä seikkailu, jossa pojat joutuvat kohtaamaan myös omat pelkonsa. (Lähde: Future Film)

Tietoa kasvattajalle

Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka perustuu Kalle Veirton samannimiseen, vuonna 2008 alkaneeseen ja edelleen jatkuvaan lastenkirjasarjaan. Elokuvan tarina on inspiroitunut etenkin sarjan ensimmäisestä kirjasta. Naapurin pensasaidasta löytyvät sukkahousut ja vieressä asfaltilla punaisen nesteläntin kohdalla lojuva kirves saavat vilkkaan mielikuvituksen omaavan Henkan epäilemään murhaa. Salapoliisitarinoista innostunut Henkka on perustanut ilmeikkään ystävänsä Kivimutkan kanssa etsivätoimiston, joka koulupäivän jälkeen ryhtyy selvittämään tapausta. 

Arvoituksen ratkaiseminen vaatii koko naapuruston kuulustelemista, ja kaksikko tutustuukin tutkimustensa myötä toinen toistaan hassumpiin naapureihin. Suomalaisen lastenelokuvan tradition mukaiset karrikoidut aikuiset ovat lasten seikkailuissa pitkälti hyödyttömiä, mutta kuitenkin vaarattomia hahmoja, ja eräs salapoliisikaksikon mielestä hieman pelottava naapurikin paljastuu lempeäksi.  

Elokuva käsittelee esimurrosikäisten poikien tyypillisiä arkielämän haasteita, kuten ystävyyttä, ihastumisia ja koulunkäyntiä. Myös tunnetaitoja käsitellään, kun sekä päähenkilöt että elokuvan lopussa sivuhenkilötkin pääsevät sanallistamaan omia pelkojaan. Poikien mielikuvituksessa arkiset tilanteet muuttuvat värikkäämmiksi, mutta aina kuvitelmia ei jännittävyyteen tarvita. Ilkeä crossipyörillä liikkuva nuorisojengi kiusaa etsiviä ja aiheuttaa muutamia uhkaavia tilanteita, jotka kuitenkin ratkeavat varsin nopeasti.

Keskustelun tueksi

  • Mikä oli elokuvan hauskin tai jännittävin kohta? 
  • Oliko elokuva mielestäsi realistinen kuvaus 10-12-vuotiaiden lasten elämästä?  
  • Pohdi, pitääkö kaikista peloista päästä yli. Voiko joistain peloista olla hyötyä?
  • Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Lahteen. Mitä tiedät Lahdesta? Jos elokuva sijoittuisi sinun kotikaupunkiisi, miten se näkyisi elokuvassa? 
  • Onko mielestäsi oikein, että Henkka ja Kivimutka eivät kysyneet lupaa kaivaa kuoppaa naapurin tädin pihalle? Entä se, että naapurin taloon tunkeuduttiin luvatta? 
  • Onko sinulla harrastusta, johon haluaisit käyttää kaiken aikasi?  
  • Oletko lukenut Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka -kirjaa (2008)? Miten elokuva eroaa siitä? 
  • Oletko nähnyt muita suomalaisia lastenelokuvia? Mitä samaa Henkassa ja Kivimutkassa on? Entä miten se eroaa niistä? 
Kirjoittaja: Valtteri / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka

upea teos

"oli todella miuluinen leffa"

Arvioijan ikä: 9

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7

Arvioijan ikä: 9

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 9

Upea kokonaisuus

"Sai nauraa ihan koko ajan, sekä lapsilla että meillä aikuisilla oli hauskaa testinäytöksessä. Upea musiikki ja puvut."
Täti Monika

Arvioijan ikä: 57

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10

Arvioijan ikä: 46

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10© Koulukino 2024